Megengedhetem magamnak, hogy szeressem a triatlont - Csomor Era az ELTE-n

Világbajnoknő
a jubileumi V. ELTE Triatlon Esten

 

Az októberi Challenge Barcelona Ironman verseny után az ELTE vendégeként találkozott egymással minden idők egyik legjobb magyar triatlonistája és az ELTE-BEAC Polythlon vezetőedzője. Csomor Erika és Kis Gyula (PPK) a sportággal való megismerkedésükről, az évtizedeken át tartó motivációról, felkészülési praktikákról és jövőbeli tervekről mesélt az V. ELTE Triatlon Est hallgatóságának.

 

Világhírű magyar sportolónő volt az V. ELTE Triatlon Est vendége december 16-án, az ELTE PPK-n. Csomor Erika – a duatlon többszörös világbajnoka, a Hawaii Ironman világbajnokságon legjobb eredményt elért magyar sportolónő – Kis Gyulával és Preznánszky Dittével, a Civil Rádió riporterével beszélgetett a Polythlon Triatlon Klub évzáró ünnepsége előtt.

 

A sportolóvá válás útján megtett első lépések felidézése újfent bizonyította, hogy sosem késő elkezdeni a rendszeres mozgást, a megfelelő kitartás és akaraterő pedig sikeresen átlendíthet a kezdeti nehézségeken. Erika 17 évesen, egy budapesti triatlon gála nyújtotta élmény hatására kezdett komolyabban foglalkozni a sportággal, annak ellenére, hogy ekkor jóformán még úszni sem tudott. Szerencsésnek tartja magát, amiért megvan a megfelelő testfelépítése és tehetsége mindhárom számhoz, illetve amiért a triatlon hazai fellendülésének időszakában csatlakozott a sportághoz. Szerinte körülbelül 10 év szükséges egy versenyző beéréséhez, a mai fiatalok legfőbb problémája, hogy ezt gyakran nincs idejük kivárni. Két évtizedes karrier után Erikának már fontosabb a mozgás élvezete, mint a sikerek szakadatlan hajszolása, legutóbbi Ironman versenyét épp ezért adta fel, mint mondja, már megengedheti magának, hogy szeresse a triatlont. A legerősebb motivációt számára ma már a civil életre való felkészülés jelenti.

 

Kis Gyula is kiemelte a szakadatlan kitartás fontosságát, ő maga gyorsan a versenyek élbolyába került, miután első megmérettetését gyerekként nem sikerült sírás nélkül befejeznie. Úgy véli, a sportág legfőbb vonzereje az amatőrök felé az Ironman táv lehet, hiszen itt mindennapi emberek, tanulás, munka mellett is elérhetnek nem hétköznapi teljesítményeket. Csomor Erika ugyanakkor felhívta a figyelmet a triatlon tömegessé válásával együtt járó kommercializáció veszélyeire is, aminek káros következményeivel ő maga az amerikai versenyek során szembesült.

 

Vendégeink egyetértettek abban, hogy a különféle csodaszereknél, étrendkiegészítőknél fontosabb a tudatosan egészséges étkezés, hiszen az egészség a legjobb befektetés, a szükséges tápanyagokat pedig érdemes természetes úton a szervezetbe juttatni. Abban a kérdésben is konszenzus alakult ki, hogy a sportolói habitus egyfajta adottság, amit lehet ugyan mentális tréninggel fejleszteni, élsportolónak viszont születni kell. Mindenki alkalmas a rendszeres mozgásra és az amatőr sportra, de nem lehet mindenkiből világbajnok. Az ELTE-BEAC Polythlon ajándékának átvételekor Erika megígérte, egyszer még Nagyatádon is találkozhatunk vele, megtudtuk, nyugdíjas éveire tartogatja a hazai Ironmant.

 

A beszélgetést kötetlen társalgás követte, a klubtagok megoszthatták Erikával saját élményeiket, feltehették személyes kérdéseiket. Ezt követte a csapattagok éves munkájának értékelése a motívációs pontrendszer alapján. De ez már egy másik cikk témája lesz…

 

(A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Sporthírügynökség honlapján.)

 

Teczár Szilárd

Írta: Adminisztrátor ELTE Triatlon Est | 2012-01-05 03:09
P & N Alliance