Hogyan lehetek tag? /Gyakran ismételt kérdések - Triatlon GYIK/

Hogyan lehetek tag, mennyibe fog kerülni?

 

Ez nagyon egyszerű. Lejössz az egyik edzésre (BEAC-pálya, 1117 Bp., Bogdánfy u. 10.), kitöltöd a Tagnyilvántartó lapot, és befizeted a tagdíjat. Az alaptagdíj 1200 Ft/hó, ezt az adott év végéig egyben (14400 Ft) vagy félévente fizetjük be (7200 Ft), csökkentve a felesleges adminisztrációt. Ha előtte szeretnél megismerkedni a csapattal és az edzőkkel, akkor az edzéseket ki is próbálhatod.

Tagjaink többsége az ELTE hallgatója vagy volt hallgatója, de sokan járnak hozzánk a környéken (főként az Infoparkban) dolgozó cégektől, és persze a XI. kerület lakói (Újbuda) különböző részeiről. Van, aki csak az amatőr versenyekre jár velünk, és van, aki csak kedvtelésből fut vagy csak úszik nálunk. /tovább a GYIK-ra/

 

 

Ha jársz az edzésünkre, akkor az edzésekért fizetendő különdíj 250 Ft/alkalom, 1,5 óránál hosszabb edzéseken 400 Ft/alk.. Az uszoda alkalmanként 1500 Ft. (Az ELTE hallgatók további kedvezményeiről érdeklődj az edzőknél!)

Ha további kérdésed van, nézz körül a honlapunkon (pl. Edzések), vagy jelentkezz edzőinknél!

 

Koordinátor, úszó- és futóedző: Keresztesi Gitta, gitta.polythlon@gmail.com20/530-9763

Futóedző: Szabó Gábor, gebregab@gmail.com, 20/777-4237

Kezdő és újrakezdő futók edzője: Pelsőczy Attila, pelsoczyattila@gmail.com 20/823-2378

Kerékpáredző: Őszi Krisztián, oszikr@gmail.com, 70/381-0649

Úszóedző: Nyári József, 20/423-6731

 

Mi az a triatlon?

A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló, fiatal sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni, és a versenyidőbe a számok közötti átöltözés ideje (a depóidő) is beleszámít. A triatlon hosszú távú állóképességi sport, a leggyorsabb sprint táv azonban már mindenki számára teljesíthető: 750 m úszásból, 20 km kerékpározásból és 5 km futásból áll. Alapvetően egyéni sport, de rendeznek csapatversenyeket is. A triatlonban versenyző sportolókat triatlonistának, a teljes távot teljesítőket ironmannek is nevezik. A triatlon „kistestvérei” a futásból és kerékpározásból álló duatlon, valamint a futást és úszást magában foglaló aquatlon. Az utóbbi években nálunk is elterjedt a tereptriatlon és terepduatlon, ahol a futás és kerékpározás is terepen, nagy szintkülönbséggel történik. A triatlonban a versenyzők rendszerint országúti versenykerékpárt, míg a terepversenyeken mountenbike-ot használnak.

 

Hogy alakult ki a triatlon?

Egy San Diego-i tengerészgyalogos hadnagy katonái állóképességét kívánta fejleszteni, amihez alapsportok tervszerű kombinációját találta ki. Az 1974-ben rendezett első verseny 3800 m úszásból, 180 km kerékpárból és 42 km futásból, azaz egy maratonból állt. Ez ma is a leghíresebb, a Hawaii szigeten rendezett Ironman. Az egyre növekvő népszerűség hatására 2000-ben felkerült az olimpia műsorára. Ez már rövid táv (1500 m, 40 km, 10 km), de ettől az ironman sikere semmit sem csökkent. A rövid és hosszú távokon egyaránt rohamosan nő az érdeklődés, 2008-ban 50-60.000-en jelentkeztek az Ironman VB-re, 2009-ben pedig az ITU olimpiai távon egy újabb világbajnoki sorozatot hívott életre.

 

Miért triatlonozzak?

Sokoldalú – a sokszínűség iránti vonzalom régóta él bennünk. Már az ókori olimpiáknak is az öttusa volt a záró száma, a legnépszerűbb esemény. A triatlont viszont mindenki űzheti, hiszen úszni, biciklizni, futni bárki könnyen eljuthat. Persze, azt se feledjük, hogy a triatlon jóval több, mint a három sportág együttese, érdemes egy versenyen kipróbálni!

Fejlesztő – a triatlonos izomzata egyenletesen fejlett, nincsenek túlfejlesztett vagy éppen elsorvasztott izomcsoportok. Egyesek szerint „tökéletes emberpéldány”. Ráadásul, ha éppen ráunsz az egyik számra, a következő hetekben a másik kettőt többet gyakorolhatod, így mindig folyamatos marad a fejlődésed, és nem veszíted el az edzettséget.

Kaland – a szigorú tervezés ellenére a triatlonban nagy szabadságot, hogy azt ne mondjuk romantikát jelent a nyitott pályákon való edzés és versengés. A versenyeken az úszást szabad vízben rendezik, a kerékpár az országútisok mezőnyversenyéhez hasonlít leginkább, a futásra pedig vagy utcai pályán vagy terepen kerül sor. És akkor még nem is beszéltünk a versenyek drámai taktikai csatáiról, a számok közötti váltás (depó) meglepetéseiről, vagy éppen a tereptriatlon váratlan akadályainak leküzdéséről!

Kihívás – aki felnőtt korban kezd komolyan sportolni, vagy éppen akkor tér át egy új sportágra, már nem valószínű, hogy „világbajnok” lesz. Ha mégis szeretne (sport)célokat kitűzni maga elé, erre az egyik legjobb lehetőség a triatlon. Állóképességi sport lévén, akár már egy 10 km-es futás is lehet elérendő cél, és ez még „csak” az egyik száma a rövid távnak. Sokan mondják: „Végül az Ironmant úgysem kerülöd el!”

Életmód – igen, triatlonozni akkor érdemes, ha egészségtelen életmódoddal fel szeretnél hagyni. Ha le szeretnéd győzni önmagad, akkor a mindennapi mozgáshoz az étkezésedet is rendszeressé, táplálóvá, átgondolttá kell tenned. (Még akkor is, ha fogyókúrázol, vagy „szálkásítasz”, hiszen erre is a triatlon a legjobb megoldás.) Az állóképesség megszerzéséhez pedig az edzések mellett a regenerálódásra is oda kell figyelned, azaz aludni, pihenni kell annyit, amennyire a testednek szüksége van.

 

Kiből lehet triatlonos? Mikor kell elkezdeni a triatlont?

 Ez is egyszerű kérdés, bárkiből. (No persze ha világbajnok szeretnél lenni, akkor az a legjobb, ha legkésőbb 6 évesen elkezdesz úszni. 9-10 éves korodtól a triatlonra készülsz – a csúcsra pedig legkorábban 23-25 éves korodig jutsz el. Ha lemaradtál, már ne is kezdj hozzá!) A tréfát félretéve, az amatőr triatlonozás bármikor elkezdhető. A gyerekeknél – úgy 15-16 éves korig – főként az úszáson keresztül fejleszti a szív- és keringési állóképességet, illetve javítja a mozgáskoordinációt. Aki több évig triatlonozik, az valamennyi állóképességet igénylő sportágban (pl. foci, kosárlabda, röplabda) komoly előnnyel indul a többiekkel szemben. A triatlonba mindenki lassan érik bele, itt a legjobbak inkább 25-35 év közöttiek. Az életkorral amúgy lassul az anyagcsere, ami még a senioroknak is komoly esélyt ad a hosszú távokon, hogy sok-sok év tapasztalattal ne maradjanak le nagyon az élmezőnytől. Végül korrigálnunk kell magunkat, ugyanis a triatlon a világon szinte az egyetlen sportág, ahol az amatőrök egy versenyen indulnak a profikkal, és ahol köztük is avatnak (korosztályos) világbajnokokat. Tehát nem késő elkezdeni, önmagához képest mindenki javíthat állóképességén, teljesítményén.

 

A Polythlonban csak triatlonozni lehet?

 A Polythlon alapítói úgy gondolták, hogy a triatlonhoz kapcsolódó valamennyi állóképességi sportolót szeretnék támogatni. A ’Polythlon’ mint „sok-tusa” (ma gyakoribb kifejezéssel multisport) nevében hordja mindegyik sportág elfogadását és művelését. Csapatunkban ma is sokan kizárólag futnak, kerékpároznak, esetleg úsznak, vagy csak duatlonra, aquatlonra járnak el. A sokféleség jegyében indítottuk el futókörünket (Sashegyi Gep@rdok), és alakulóban van egy-egy MTB (Mounti-Polythlon) és országúti (POR) szekció is.

 

A triatlon biztosan drága, mennyi itt a tagdíj?

 A bekapcsolódáshoz elegendő ha két-három sör árából befizeted a havi tagdíjat (1200 Ft), ekkor már hozzájuthatsz – néhány edzés kivételével – mindenhez, ami a többi csapattagnak megvan. Jöhetsz velünk közösen versenyekre, segítünk a nevezésben és leutazásban, kapsz egy ELTE-s technikai felsőt, vásárolhatsz önköltségi áron kiváló minőségű és speciális ELTE feliratozású kerékpáros és triatlonos mezeket, eljöhetsz edzőtáborainkba (sífutó, alapozó és nyári balatoni), együtt bulizhatsz a csapattal és folyamatosan megkapod a legfontosabb információkat és segítséget a sikeres sportoláshoz.

Ha a Klub tagja vagy, részt vehetsz edzéseinken, melyek díja egységesen 250 Ft/alkalom (1,5 óránál hosszabb edzések 400 Ft/alk). Ez alól csak az úszás kivétel, sajnos az uszoda mindenhol költséges, de igyekeztünk itt is leszorítani az árat. Az úszóedzéseken az uszodahasználat bérleti díját is meg kell fizetni, így egy edzés 1500 Ft/alkalom, de ELTE hallgatóknak további kedvezményt biztosítunk. Mindhárom sportágban folyamatosan minden héten részletes edzésterv áll rendelkezésedre. Amennyiben saját felkészülésre van szükséged, akkor sportcéljaidhoz igazodó egyéni edzéstervet is készítünk.

 

Mit tegyek, ha csak úszóedzésre szeretnék járni?

Hetente 3 hivatalos úszóedzésünk van, helyszíne a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten. Ahhoz, hogy bekapcsolódj az edzésekbe, a havi tagdíj mellett az alkalmankénti 1500 Ft-os uszodahasználati díjat kell fizetned. A triatlonos versenyengedéllyel rendelkező ELTE hallgatóknak további kedvezményeket biztosítunk. A hideg szezonban főleg a technikát gyakoroljuk és alapozunk, de ekkor is rendszeresen felmérjük fejlődésünket, illetve vannak kisebb versenyek. Kedvelt csapatépítő programként 12, illetve 24 órás csapatúszásokon gyakran veszünk részt. Nyáron elsősorban a Balatonon indulunk hosszabb úszásokon, de az edzőtábort is szeretjük itt tartani. (A részletekkel kapcsolatban keresd Keresztesi Gitta úszóedzőt, gitta.polythlon@gmail.com20/530-9763)

 

Mit tegyek, ha csak futni szeretnék járni?

Hetente 6 hivatalos futóedzésünk van, helyszíne a BEAC. A hosszabb és hegyi edzéseken gyakran felfutunk a Gellért-hegyre, száguldunk a Duna-parton, és főként hétvégén szívesen megyünk ki a Budai hegységbe. A hétfői edzés (BEAC-pálya) általában könnyű, technikázó, érdemes először itt bekapcsolódni a csapatba (ez ingyenes). A komolyabb („Gepárdos”) futóedzések kedden és csütörtökön vannak, itt már felkészülhetsz az első 5-10 km-ed lefutására, vagy akár a hosszabb távokra is. A Gepárd-edzések alkalmanként 250 Ft-ba kerülnek. Futócipőt mindenképpen hozz magaddal, és természetesen az évszaknak és időjárásnak megfelelően öltözzetek fel. Futásra szinte minden időben van lehetőség, szintúgy a kihívást kedvelők egész évben találhatnak versenyeket. Ősszel és tavasszal maratonok és félmaratonok dominálnak, míg a havas, téli időszak a terepfutásoknak és a közös túrázásoknak kedvez. (A részletekkel kapcsolatban keresd Szabó Gábor futóedzőt, gebregab@gmail.com, 20/777-4237)

 

Mit tegyek, ha kezdő futó vagyok?

Ha szívesen futsz, de a heti két Gepárdos edzések még túl hosszúak neked, most lehetőséged van Pelsőczy Attilával, vagy Keresztesi Gittával rövidebb

távokkal és futógimnasztikával fejleszteni képességeidet, futóstílusodat, gyorsaságodat. Kitartást és erőt meríthetsz az edzésekből, és hasznos tanácsokkal látunk el. Felkészítünk életed első versenyére, 5 km-től a félmaratoni távig. Minden csütörtökön várjuk a kezdő és újrakezdő futni vágyókat 3-7 km-es távokkal, változatos útvonalakkal. Tagdíjakról olvasd el a "mit tegyek, ha csak futni szeretnék" rovatot. Az edzések kedden 19-kor és csütörtökön 18-kor kezdődnek a BEAC hátsó szertáránál, ugyanott, ahol a Gepárdos edzések.

(A részletekkel kapcsolatban keresd Keresztesi Gittát, gitta.polythlon@gmail.com20/530-9763, vagy Pelsőczy Attilát, pelsoczyattila@gmail.com 20/823-2378)

 

Mit tegyek, ha csak kerékpározni (montizni, versenybiciklizni) szeretnék járni?

Az őszi felkészülést általában egy duatlon és egy hétvégi hosszú országúti edzéssel kezdjük. A téli időszakban legfeljebb heti két edzést szervezünk, szerdán délután és szombat délelőtt együtt görgőzünk a BEAC-on (fszt. 12.). A tavasz beköszöntével (ha egy kicsit melegebb lesz, és ha már a termo ruhák engedik) a szombati edzésen kimegyünk a levegőre. Kölcsönkerékpárt általában tudunk adni, MTB-t mindenképpen. Viszont ha igazán állóképes bringás akarsz lenni, akkor javasoljuk még a törzsizom-erősítést – hétfőnként Gittával. Alakformáló is egyben ☺. (A kerékpározás részleteivel kapcsolatban keresd Kovács András kerékpáredzőt, bandee.k@gmail.com, 30/561-4507.)

 

Mit tegyek, ha egyszerre szeretnék több sportágat gyakorolni??

Duatlonozz velünk, áprilistól szerdánként a Kopaszi-gáton, ahol felváltva kerékpározhatsz és futhatsz. Egyben gyakorolhatod a váltások hatását és technikáját is. Találkozó a BEAC-on (fszt. 12.). A legjobb gyakorlóterep mégis a verseny, aminek szezonja március-áprilistól egészen szeptember októberig tart. Várunk az Évadnyitó Triatlonra május 1-én, vagy nyár közepén a saját fejlesztésű (igazán szálkásító) Balaton Bajnokai Triatlon Tornán. (A részletekkel kapcsolatban keresd koordinátorunkat, Keresztesi Gittát, gitta.polythlon@gmail.com20/530-9763)

Írta: Adminisztrátor Bemutatkozás | 2009-03-16 16:22
P & N Alliance