Olimpikon az ELTE-n - 2. Triatlon Est

II. ELTE Triatlon Est – Felkészülés az Ironmanre

 

Ússz 3800 métert, tekerj 180 kilométert és végül fuss egy maratonit. Első hallásra aligha tűnhet teljesíthetőnek ez a távolság, pedig szinte mindenki képes rá attól függően, hogy mennyi időt tud és akar ráfordítani. Mégis felvetődik a kérdés, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a látszólag végtelen edzésmunkát az egyetemi tanulmányokkal, a munkával és a családdal.

 

Meghívóképek - videó

 

Nos, többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk választ az 2008. október 2-án megrendezett II. Triatlon Esten, az ELTE most már hagyományosnak nevezhető „triatlon műhelyében”. A Polythlon-Triatlon Klub kezdeményezése egy évvel ezelőtt indult el azzal a céllal, hogy a triatlon fiatal sportágát a szélesebb közönségnek bemutassa és megcáfolja azt a feltevést, hogy a triatlon elsősorban élsportolók kiváltsága.

 

Az októberi szakmai est a hosszú távú triatlonnak és a kerékpáros képességfejlesztésnek a jegyében telt. Az Est házigazdájának szerepét az ELTE Természettudományi Karának dékánja, dr. Michaletzky György töltötte be, aki saját érintettségéről is beszámolt ebben a sportágban. A meghívott előadónak pedig olyan kiemelkedő szakembereket sikerült megnyerni, akik már többször bizonyították szakmai hozzáértésüket tanítványaik eredményeivel.

 

Zakariás Géza mesteredző a jelenleg leggyorsabb magyar vasember, Major József felkészítéséről számolt be, hogyan lehet egy kiváló sportolóból a képességeinek megfelelő maximális teljesítményt kihozni. Bár az IRONMAN nem olimpiai sportág és nem csak kerékpározásból áll, de mégis ez utóbbi a kulcsfontosságú szám, mint arra Zakariás Géza rámutatott, így a kerékpáros képességek fejlesztése kiemelt szereppel bír.

 

Ennek jegyében tartott előadást Molnár Dénes hegyikerékpáros edző a kiváló eredményt elért olimpikon, Parti András felkészüléséről. Itt maga András is jelen volt, aki az elhangzott tényeket és adatokat mindig kiegészítette megjegyzéseivel és tanácsaival.

 

Az élsportolók és profik felkészülése hasznos tanulságokat adhat, de mégis mi az, amit egy egyetemi hallgató vagy egy munkája mellett sportoló ember ebből megtanulhat? Erre a kérdésre az ELTE-Polythlon győztes Ironman-váltója szolgáltatta a választ, amelynek tagjai mind egyetemi hallgatók, saját sportáguk kiemelkedő versenyzői, név szerint: Csajági Tímea (úszás), Pálfy Máté (kerékpár) és Szabó Gábor (futás). A díjakat Fazekas Marianna, ez ELTE rektorhelyettese, Czencz Péter, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára és Forgó Melinda, az ELTE Karrierközpont vezetője adták át.

 

Végül mit is említettek meg a díjazottak és a díjátadók? A sportnak a versengés csak az egyik formája, a másik talán fontosabb oldala, hogy képesek legyünk magunkhoz mért teljesítményünk fokozatos fejlesztésére és ezáltal példát mutatni azoknak a fiataloknak, akik szabadidejüket a televízió vagy a számítógép előtt töltik, illetve a későbbi szakmai pályafutásunk során bizonyítani, hogy az élet más területein is megálltuk a helyünk.

 

Az Est zárását követően a nézők még sokáig kérdezgették az előadókat a felkészülés és edzés titkairól, a versenyzés fortélyairól. Emlékezetes maradt mindannyiunk számára.

 

Ács Viktor

 

 

 

ELső Triatlon Est3. Triatlon Est I. rész

Írta: Adminisztrátor ELTE Triatlon Est | 2010-02-24 03:18
P & N Alliance