Jubileumi 5vös5 - Polythlonosok minden mennyiségben

Húszadszorra is volt 5vös 5km az ELTE Lágymányosi Campusán. A jubileumi alkalomra több mint 350 részvevő jött össze, a régi és új Polythlonos indulók száma pedig meghaladta a negyvenet, így toronymagasan lett a legsportosabb csapat. Valamennyi klubtag egy mozgással töltött, remek délutánnal lett gazdagabb, néhányan pedig a dobogóra is felállhattak.

 

 

 

 

 

Az 5vös5 különleges státust foglal el a futóversenyek között, hiszen itt nem elsősorban klubja vagy egyeteme színeiben indul a versenyző, hanem nagyon fontos egyéb versenykategóriák is megjelennek, például a karok közötti vetélkedés. Ami pedig még izgalmasabbá teszi a dolgot az az, hogy az 5vös5 egy olyan félévenkénti lehetőség, amikor a sportolók saját fejlődésüket is tesztelhetik, hiszen könnyedén összehasonlíthatják aktuális eredményeiket korábbi önmagukkal.

 

Az abszolút győztes Csere Gáspár (PPK, BEAC Atlétikai Szakosztály) is komoly múlttal rendelkezik a lágymányosi 5 kilométeren, hiszen az egy évvel ezelőtti versenyt megnyerte, ősszel pedig a dobogó második fokára állhatott fel. Most, 15:10-es remek időeredménnyel sikerült visszahódítania a bajnoki címet. Polythlonos dobogósok is akadtak: Pelsőczy Attila abszolút harmadik, egyetemi második lett, Szabó Gábor (TTK) és Kis Gyula (PPK) pedig a harmadik és negyedik leggyorsabb ELTE-s férfinak bizonyultak. Érdemes megjegyezni, hogy a Polythlonhoz kötődő ELTE-s sportolók az első 10 helyből 8-at (2 PPK és 6 TTK) foglaltak el!

 

A nők között az őszi győztes Koronika Judit (TTK) ezúttal a harmadik legjobb időt futotta, ELTE-s legyőzője azonban nem akadt, egyetemünk lányai között ő lett az abszolút első. Május 12-e Judit számára is mozgalmas volt, saját versenyéről ekképp nyilatkozott: „A délutánom elég kaotikusan alakult, nem is éreztem magam valami jól, és amikor megláttam a Fuchs testvéreket tudtam, hogy kevés az esélyem az abszolút első helyre. Sőt, Csere Anna is ott volt, aki szintén nagyon jó futó, úgyhogy nagy volt rajtam a nyomás. Végül a mezőny elrajtolt, nem volt visszaút! Sikerült jól elkapnom a rajtot a rengeteg tolongó ellenére. Az első kis kör végére sejtettem, hogy én vagyok a 3. lány, így még jobban összekaptam magam. Jól bírtam, tartottam a tempót, de sajnos az utolsó szakaszon beszúrt az oldalam és lelassultam. Szerencsére ez a lazulás a poziciómat nem fenyegette, sikerült a 3. lányként befutnom a célba. Nagyon kifutottam magam, de megérte, mert ilyen jó helyen végezni minden szenvedést megér! Meg vagyok elégedve a teljesítményemmel, bár az időm volt már jobb is. És végül is ELTE-s színekben én lettem az első!”

 

A szeniorok között Orbán Ferenc szerzett ezüstérmet, mindössze egyetlen másodperccel lemaradva a dobogó legfelső fokáról. A Klub az oktatói kategóriában is szép sikereket ért el: Horváth Ákos (TTK, az 5vös5 alapítója) stílszerűen 5., Nyitray László (TTK) tanszékvezető 16., Pálfy József professzor (TTK) 18. helyen végzett. A hölgyek között Mindszenty Andrea professzor (TTK) az egyre erősödő női oktatók mezőnyében 7-ként futott át a célszalagon.

 

Az ifjúság felé fordulva, a Polythlon idén 11 új tagot indított az 5vös5-ön, akik a triatlont választották az Általános testnevelés keretében. Ők 4 és 6 perc közötti ezreket produkáltak, ami kimagaslóan szép teljesítmény, ráadásul különböző karokat is képviseltek (2 PPK, 3 TáTK, 6 TTK). A 18 év alattiak versenyében Bürger Berta és Székely Gellért ért el harmadik helyet, utóbbi Székely Mózessel (PPK) pedig újabb jubileumként sorozatban tizedszerre is megnyerték a családi kupát. Meg kell még említenünk Veleczki Viktória nevét, aki az ePDF Minimaratonja után újfent babakocsival teljesítette a távot.

 

A karok közötti versenyből is kivette a részét a Polythlon. A győztes PPK csapat minden tagja együtt sportol velük, míg az ezüstérmes TTK-sok között 2, a bronz TáTK-n 1 fő képviselte a klubot. A szokásoknak megfelelően a legsportosabb tanszék címért is harcba szállhattak az indulók, ezt a titulust immáron nyolcadszorra szerezte meg a TTK Biokémia Tanszéke. Kiss Bence csapattag értékelt: „Idén kötelezett minket az immáron hét bajnoki cím, de mivel a diákok és oktatók nagy része sportol is valamit, személyes kihívást is jelent számunkra a verseny. Számon tarjuk időinket, és mindig próbáljuk magunkból kihozni a maximumot. Nyitray László tanszékvezető gyakori vendég amatőr kerékpáros versenyeken, Kardos József adjunktus többek között az ELTE jégkorong csapatát erősíti. Vannak köztünk triatlonosok, frizbisek, röplabdások, valamint rengetegen közlekedünk kerékpárral. Szerencsére a stabil mag mellett minden évben sikerül olyan embereket is rávenni a futásra, akik egyébként nem sportolnak rendszeresen. Amellett, hogy idén újfent hatalmas fölénnyel nyertük az ELTE Legsportosabb Tanszéke címet, az ELTE dolgozók közötti versenyében is helyt álltunk, hiszen több oktatónk is dobogós helyen végzett.”

 

Akárki is ér elsőként célba, az 5vös5-ön mindenki csak nyerhet. Ez a verseny mindig is az amatőr sportról szólt, a hallgatók önmagukat győzhetik le, ha odaállnak a rajtvonalhoz és lefutják ezt a mindenki által teljesíthető távot. Talán sokaknak ez az első lépés a rendszeres testmozgás felé vezető úton. A 20. versenyen egy új motiváló eszközt is bevetettek a szervezők: külön díjazzák azokat, akik legalább 5 alkalommal teljesítik az 5vös5-öt. Csak remélni tudjuk, hogy a visszajárók tábora rohamosan nőni fog, az 5vös5 megmarad egy jó hangulatú, sportos összejövetelnek!

Írta: Adminisztrátor Versenyeink | 2011-05-26 06:58
P & N Alliance