Vasrobotok - A Hawaii Ironman pályán teszteli elemeit a Panasonic

A világ legjobb triatlonistái után három minirobot is rajthoz áll október 23-án a híres Hawaii Ironman verseny útvonalán. A Panasonic elektronikai cég távirányítású gépemberei segítségével igyekszik bizonyítani az Evolta újratölthető elemek tartósságát és megbízhatóságát. A robotok várhatóan egy hét alatt teljesítik a 3,8 km úszásból, 180 km kerékpározásból és maratoni futásból álló távot, ez idő alatt többször is feltöltik majd energiaforrásaikat. Zsigmond Barna, a Panasonic Energy Europe értékesítési vezetője és Kis Gyula, ötszörös Ironman triatlonista osztotta meg velünk véleményét a szokatlan váltóval kapcsolatban.

 

A minden triatlonos álmának számító hawaii helyszínen nem az első megmérettetése lesz Tomotaka Takahasi Evolta konstrukcióinak. A Panasonic 2008-as szárazelem innovációjával felszerelt robot még ugyanebben az évben meghódította a Grand Canyont, a 2009-es le mans-i kerékpárversenyen nyújtott teljesítményével pedig a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Az eddigi utolsó kihívás egy Tokyo és Kyoto közötti 500 km-es séta volt.

Zsigmond Barna szerint az ironman táv, mint a legkeményebb egynapos állóképességi megmérettetés alkalmas lehet arra, hogy újfent bizonyítsa az Evolta elnyűhetetlenségét. Az elemekkel és akkumlátorokkal foglalkozó szakember kiemelte, ezen energiaforrások esetében különösen fontos a megbízhatóság, hiszen a kevésbé használódó alkatrészek kisebb környezeti terhelést jelentenek. Nem titkolta az akció marketing jellegét sem. A Panasonic célja a sorozatos tesztekkel egy Evolta brand felépítése, hogy „a vásárlóink ugyanúgy beszéljenek Evolta elemről, ahogy Lumix kameráról, vagy Viera plazmatévéről.” A triatlon választása a cég támogatói profiljából következően is kézenfekvő volt, a társadalmi felelősségvállalást is előtérbe állító Panasonic Új-Zélandtól Magyarországig szponzorál triatlon egyesületeket, Lengyelországban pedig egy saját versenyük is van.

Kis Gyula, az ELTE-BEAC Polythlon vezetőedzője, az egyik legsikeresebb hazai ironman versenyző is izgatottan várja a robotok szereplését. „Az első szám szinte csak bemelegítés nekünk, azonban szerintem a legnagyobb próba lesz a robot számára, hiszen itt egy különleges közeggel kell megküzdenie. A 180 kilométeres kerékpár tart a leghosszabb ideig. A robotnak és az elemeknek is ez lesz a hosszú távú ’állóképességi próba’. Mi ezt bőven 5 óra alatt szoktuk teljesíteni. Kíváncsi leszek az Evolta idejére. A záró szám a maratoni futás. Ez az igazi küzdelem ideje. A célbaérés eufóriája viszont kárpótol mindenért. Remélem, hasonló érzést fognak átélni a mérnökök is, akik felkészítették Evoltát erre a versenyre.”

Az Ironmenező robotokat élőben követhetjük majd az esemény hivatalos weblapján. A visszaszámlálás már elkezdődött.

Teczár Szilárd

Írta: Adminisztrátor Egyéb hírek | 2011-10-23 23:08
P & N Alliance