Sportos ELTE Arcok - Kovács Zsófia

2011-ben az ELTE – BEAC Polythlon Szakosztály alapításának 5. versenyszezonjára indítja sportolóit. E jubileum alkalmából bemutatunk néhány munkája – tanulmányai mellett komolyan sportoló ELTE oktatót és hallgatót. Sorozatunk vendégei kiemelkedő szakmai eredmények mellett és hivatásuk adta szoros napi programjuk ellenére is kitartóan és rendíthetetlenül sportolnak. Válogatottként vagy amatőrként. Többfajta sportágat képviselnek, közülük többen számos műfajt is kipróbáltak, néhányan pedig nagy örömünkre más sportokból nyergeltek át a triatlonra, s választották a 2007-ben, az alapításkor mindössze pár fős mag kemény társadalmi munkájára épült, és évente csaknem megkétszereződött létszámú Polythlont.

 

 

 

 

„Édesanyámtól azt tanultam, hogy amit az ember vállal, azt végig is kell vinni”

 - Interjú Kovács Zsófia ELTE joghallgató-triatlonistával

 

Későn, 12 évesen tanult meg úszni. Viszont hamar kiderült, hogy tehetséges futó, így atletizálni kezdett. Mátrafüredre kellett minden nap felkapaszkodni az edzés után, hisz ott lakott. Az atlétikát követte hamar a triatlon. Sokszor ez napi két edzést jelentett – iskola előtt hajnalban úszás, délután futás és kerékpár. És mellette még tanulni is kellett persze.

 

Első sportsikerét egy mezei futóversenyen, diákolimpián élte át. A ma 22 éves joghallgató máig küzd úszás-tudásának hátrányával. De nem hátrál meg. Sem az ausztrál hullámoktól, sem a sport és az egyetemi tanulás összeegyeztetéséből adódó problémáktól vagy a vidékről való bejárás nehézségeitől. Nem egy feladós típus. A nagy mélypont a római jog vizsgáknál jött el. Akkor a triatlonszezonja sem sikerült jól. De kimászott belőle. Most már negyedéves – és a triatlon világranglista 40. helyén áll. Hogy ez mit jelent? Egyetemi tanulmányai mellett szorgalmas és alapos edzésmunkával bekerült a 2012-es londoni Olimpián induló esélyesek közé.

 

Izgulós – korábban egy nagyobb versenyt megelőzően hetekig nem tudott aludni. Aztán az egyetemen a vizsgák előtt ez már olyan zavaró mértéket öltött, hogy tenni kellett valamit. Küzdött ezzel is és leküzdötte – mert úgy tanulta, hogy amibe belekezd, azt vigye is végig. A megoldás egyszerűnek hangzik: mindig a következő feladatra kell koncentrálni.

 

Még egy év van az Olimpiáig. Egyetem mellett kemény küzdelem a sok tekintetben jobb lehetőségek között edző külföldi versenytársakból álló mezőnyben. Ha sikerül a mostani tempót tartania, akkor egy ELTE hallgatót üdvözölhetünk az Olimpiai indulók között!

 

Írta: Adminisztrátor Egyéb hírek | 2011-07-24 23:48
P & N Alliance