Sportos ELTE Arcok - Pálfy Máté

2011-ben az ELTE – BEAC Polythlon Szakosztály alapításának 5. versenyszezonjára indítja sportolóit. E jubileum alkalmából bemutatunk néhány munkája – tanulmányai mellett komolyan sportoló ELTE oktatót és hallgatót. Sorozatunk vendégei kiemelkedő szakmai eredmények mellett és hivatásuk adta szoros napi programjuk ellenére is kitartóan és rendíthetetlenül sportolnak. Válogatottként vagy amatőrként. Többfajta sportágat képviselnek, közülük többen számos műfajt is kipróbáltak, néhányan pedig nagy örömünkre más sportokból nyergeltek át a triatlonra, s választották a 2007-ben, az alapításkor mindössze pár fős mag kemény társadalmi munkájára épült, és évente csaknem megkétszereződött létszámú Polythlont.

 

 

 

 

 

 

„Amióta az eszemet tudom, mindig is sportoltam”

Pálfy Máté, ELTE biológus hallgató

 

 

Pálfy Máté biológus hallgató családtagjaitól, elsősorban édesapjától „örökölt” sportszeretete Kanadában mélyült el, ahol – elmondása szerint – soha nem kaptak negatív kritikát, csak biztatást.

 

Máté azóta nagyon sok sportágba belekóstolt. Elsősorban az összetett sportok vonzzák, bár először a kanadai, majd itthon az iskolai focicsapat jelentette a sportolás kereteit, amit az atlétika követett. Középiskolában ismerkedett meg a hegyikerékpárral valamint a sífutással és a biatlonnal, az egyetemi évek alatt pedig a duatlonnal és a triatlonnal. Mindezek mellett biológus hallgatóként és leendő kutatóként rengeteget tanul. A sport és a tanulás között mindig meg kell találni az egyensúlyt – vallja Máté. Ésszerű döntéseket kell hozni, mert a tanulás a fontosabb, de olyan időszakban is, amikor nem jut idő rendszeres sportolásra, akkor is fontosnak tartja a napi rendszerességű mozgást, hogy kiszellőzzön a feje, és frissen láthasson ismét a tanulásnak. Márpedig van olyan év az egyetemen, amikor pénteken sem lehet megpihenni, egész hétvégén végig tanulni kell.

 

Ha a sok tanulás a mozgásra, sportolásra való igényt erősíti, akkor fordítva is igaz ez – tanulásra pedig éppen a sport motivál. Hogy miért is? Egy jó kutatónak kicsit fanatikusnak kell lennie – mondja. Ha eredményes biológus szeretne lenni, akkor rengeteg időt kell eltöltenie a kutatással. Sokat kell tanulni és vizsgázni. Ha viszont már belefektette az ember azt a sok időt az edzésekbe, akkor versenyen is ki kell próbálnia magát, tehát hatékonyan, jól kell tanulni, hiszen ha nem sikerül a vizsga, akkor füstbe mehet egy-egy verseny. Így fonódik szorosan össze tanulás és sport. Movere necesse est.

 

 

 

 

 

 

Írta: Adminisztrátor Egyéb hírek | 2011-05-19 13:13
P & N Alliance