Csehov: Platonov (videó)

A Toldy Teátrum előadása - 2009
(amatőr felvétel, kis felbontású videók)

 

Az ELTE Polythlon-Triatlon Klub tagjai a sportoláson kívül egyéb kiemelkedő szabadidős tevékenységeket is végeznek. Székely Gellért sporttársunk a Toldy Ferenc Gimnázium nagy hagyományokkal rendelkező és méltán híres Teátrumának tagja. Szakosztályunk több tagjának élete is összekapcsolódik az említett gimnáziummal (alumnusai és jelenlegi pedagógusai), és a Toldy Ferenc Gimnázium tanári karának nagy része az ELTE-n végezte tanulmányait, illetve mindenkori diákjai szép számmal kerülnek be jó eredménnyel az ELTE különböző karaira, úgy gondoltuk, segítünk e két intézmény kapcsolatának még szorosabbra fűzésében azzal, hogy a színdarabokról készült felvételeket azok is megnézhessék, akik nem látták élőben, illetve mindazok, akik nosztalgiázni szeretnének.

 

/A felvételek amatőr kézi kamerával készültek, és a tárhely korlátai miatt kis felbontásban kerültek fel. Dolgozunk annak megoldásán, hogy élvezhetőbb képet biztosítsunk letölthető méretben. Ehhez minden segítséget örömmel fogadunk. polythlon@freemail.hu/

 

Csehov cím nélkül fennmaradt darabja (amelyet a magyar színpadokon általában Platonov címmel játszanak) egyaránt tekinthető a szerző első és utolsó drámájának. Első, mert ezt írta legkorábban (vélhetően 1878-79-ben,18-19 éves korában), és utolsó, mert a sokáig elveszettnek hitt szöveg majd’ húsz évvel Csehov halála után jelent meg, s csak újabb évtizedek múltán vált a szerző nagy drámáival egyenrangú repertoárdarabbá. (Az 1914-ben megtalált darabot csak 1923-ban publikálták, s bár a 20-as évek második felében több európai országban is színpadra állították, igazán ismertté csak Jean Vilar 1956-os párizsi rendezése nyomán lett.)

 

A darab egészét az a nemzedéki ellentét, a szülők és a gyerekek világa közti feszültség hatja át, amely későbbi darabjában lesz fontos drámaszervező téma. Talán ez ragadta meg 2009-ben a Toldy Ferenc Gimnázium nagy hagyományokkal rendelkező és méltán híres Teátrum körének rendezőjét, hiszen kamaszokkal dolgozik nemcsak délelőttönként, az órákon, hanem a délutáni szabadidős tevékenység keretében folyó Teátrum próbákon is. Ezek a kamaszok 12-18 évesek, éppen átélik a felnőtt és a gyerekvilág közötti átmenet problémáit.

 

… és hogy ez a fiatalok számára mit jelent és hogyan vitték ezt színre, a videókon megtekinthető:

 

[1. Platonov - Előjáték   (5’25” - 17,7 MB)]

 

2. Platonov - 1. Felvonás   (42’11” - 137 MB)

 

[3. Platonov - Közjáték   (1’20” - 4,5 MB)]

 

4. Platonov - 2. Felvonás   (32’00” - 104 MB)

 

[5. Platonov - Rövid közjáték   (0’21” - 1,3 MB)]

 

6. Platonov - 3. Felvonás   (42’25” - 138 MB)

 

[7. Platonov - Utójáték   (6’59” - 22,8 MB)]

 

[8. Platonov  - Szereposztás   (1’56” - 5,8 MB)]

 

Írta: Adminisztrátor Klubtagok a klubon kívül | 2010-03-16 17:15
P & N Alliance