Versenyengedély - Miért váltanék ki licencet? Minek menjek sportorvoshoz?

Nem csak azért, mert

- egy állóképességi sportban célszerű, ha legalább évente egyszer lát egy orvos

- a versenyeken a licence nélküliek elé fognak sorolni (jobb helyezést érsz el)

- csak ezzel indulhatsz el a VB-n és a Csapatbajnokságokon, az Ironman-en csak így nyerhetsz Hawaii utazást

- a nevezési díjakat csak licencáltaknak tudjuk támogatni

hanem azért is, mert segíted a Polythlont és a Triatlon Szövetséget is azzal, hogy regisztrált tagja vagy a triatlon közösségének - már amennyiben ez számít, nekünk mindenképpen.

A procedúra ingyenes: vérnyomás, EKG és vizelet. Vidéken általában 40-50 perc, Budapesten cc. 0,5-1,5 óra. Aki Budapesten intézi, mielőbb kérjen időpontot a Sportkórháztól, mert több hónapos az előjegyzés!

Határidő: a licence megszerzésére - március 31., utána a licence-költség a duplája (a különbség a késlekedő költsége: 1.500 Ft)

Ha kérdésetek van, hívjatok bátran! [Horváth Bernadett 70/524-3548]

 

Triatlonos licence (versenyengedély) megszerzése

[előre is elnézést kérünk azoktól, akik ezt már jól ismerik, a leírás nem nekik szól]

I. A versenyengedély-kérő lap

letölthető az MTSz honlapjáról: http://www.triatlon.hu/files/docs/versenyengdely_ignyl_2011.doc, de mindenkinek tudunk adni kinyomtatott formában, illetve a listán körbeküldöm. Ebben értelemszerűen ki kell tölteni a sportoló adatait (az Egyesülethez itt azt írjátok, hogy „BEAC-Polythlon”, sportág: Triatlon), majd ezzel a lappal kell elmenni a sportorvoshoz.

/N.B.: a Sportkórház alvállalkozói sajnos nem tudják, hogy a triatlonosoknak nincs kiskönyvük, ezért a kartonozóban ezt követelik. Kerüljétek ki ezt a kérdést ügyesen :), viszont legyen nálatok a versenyengedély-kérő lap, az orvos kérni fogja/

II. A sportorvosi engedély megszerzése

közismerten egy tortúra, legalábbis Budapesten. Éppen ezért javasoljuk, hogy aki vidéki lakos, vagy van erre lehetősége, keressen inkább egy vidéki sportorvost (a sportorvosi hálózat elérhetőségei: http://sportkorhaz.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/rendelink.html ). Ott elvégzik a szükséges vizsgálatokat, általában egy nap alatt meg lehet szerezni a szükséges engedélyt, aláírást, pecsétet. Akinek erre nincs lehetősége, vagyis – szerencsétlen módon – budapesti, az most ugorjon a II/A. pontra.

III. A versenyengedély beadása

a mi feladatunk, így ha megvan a sportorvosid, kérlek, egy fényképpel együtt (az újaknak ez kötelező, akinek tavaly is volt, annak nem szükséges - de akik maguknak nyomtatják ki a lapot, eleve beilleszthetnek egy képet) juttasd el hozzánk. NE FELEJTSD EL ALÁÍRNI A „Versenyző aláírása” c. pontnál! A lapot ezután aláíratjuk a BEAC-ban, beküldjük az MTSz-nek és kifizetjük a licence-díjat. Az utóbbi március végétől a duplájára emelkedik, ezért kérjük, hogy addig mindenképpen intézzétek el a sportorvosit. A Nemzeti Sportszövetség általában tavasz végén postázza a licencet igazoló fényképes kártyákat, amit az MTSz-en keresztül kapunk majd meg.

IV. A fentieken túl

átigazolási lapot is ki kell tölteni annak, akinek az elmúlt két évben más egyesületnél volt triatlonos licence-e. A nyomtatvány szintén letölthető innen: www.triatlon.hu/files/docs/Atig.doc.

*********************************************************

II/A. Sportorvosi engedély megszerzése Budapest székesfővárosban

csaknem lehetetlen, legalábbis akkor, amikor mindenkinek szüksége lenne rá, vagyis az év elején. Ha eddig nem tetted, akkor most azonnal el kell kezdeni ahhoz, hogy sikerüljön. A lépések a következők

1. Ha tehát Budapesten próbálkozol sportorvosi engedélyt szerezni, akkor azt csak (és kizárólag) a Sportkórházban (1123 Bp., Alkotás út 48. – bejárat a Győri út felől!) teheted meg. Első lépésként a 488-6120-es (vagy 488-6130, 488-6100/diszpécserközpont) számon kell kérjél egy időpontot, reméljük ez nem április-májusra lesz (ha igen, hívd fel Dettit, megpróbálunk segíteni).

2. A megadott időpontban először a kórház kartonozójában (kaputól jobbra, az első épület) kell regisztrálni. Ehhez vidd magaddal:

· személyi igazolvány

· lakcímkártya

· TB-kártya

[a kartonozóban néhányan még azt hiszik, hogy a sportorvosihoz „sportorvosi kiskönyv” szükséges, de a triatlonban ilyen NINCS, lényegében ezt helyettesíti a „Versenyengedély-kérőlap”, amit viszont tényleg vinni kell – egyébként a sportorvos már fogja tudni, ő nem is fog kérni semmilyen „kiskönyvet”]

3. A kartonozó után lehet felmenni a sportorvoshoz, a versenyengedély-kérő lappal. Ez az 1. emeleten balra lesz az 1. szoba, elvileg szólítanak, de jobb odamenni, amikor az ajtó kinyílik és bemondani a nevet. Az orvosnál kap az ember beutalót a vizelet-laborhoz, az EKG-ra intraneten keresztül átküldik a nevet, így oda nem adnak külön beutalót.

[Az orvosoknak még egy régi rendelet szerinti kötelező orvosi vizsgálatok listája lehet fejben, a falon is még esetleg, ami szerint el kell küldeniük az embert szemészetre és fül-orr-gégészetre, az orvos maga az ortopédiai vizsgálatot elvégzi, vérnyomást mér. Az új rendelet szerint azonban csak EKG és vizelet kell (!!!) a triatlonhoz, így nyugodtan erősködni is lehet, hogy csak ez a két vizsgálat kell. Mindez eddig csak egyes vidéki sportorvosoknál fordult elő.]

4. A vizeletnél be kell dobni az ajtón (a sportorvostól tovább balra a sarokban a szemészettel szemben) a beutalót, és ha egy ideig nem nyitnak ajtót, kicsit érdemes zajt csapni – mondjuk köhécselni, de nem kopogni! Az asszisztens aztán kijön és ad egy poharat, amit a mintával aztán a toalett polcán kell elhelyezni (vizeletet persze vinni is lehet, de akkor is sorba kell állni a pohárért a labor ajtajánál). Ezután jöhet az EKG, ahol az eredményt majd kézbe adják, és vinni kell a sportorvosnak.

5. Ha kész, lehet visszamenni a sportorvoshoz (a vizelet eredmény már az orvosnál lesz, azt neki küldi a labor). Ha minden rendben, a kitöltött versenyengedély igénylő lapot az orvos lepecsételi.

Mindenkinek sok sikert kívánunk!

Írta: Adminisztrátor Bemutatkozás | 2010-02-16 02:29
P & N Alliance