Boldog békeidők...

Az ELTE-s triatlonozás múltja és jövője

 

Volt egyszer egy csapat… BEAC Polythlon DSK-nak hívták, és triatlonozó ELTE-s fiatalokat tömörített a nyolcvanas években. A szakosztály rendszerváltás utáni időkre lassan feledésbe merült. A hagyományok szellemében igyekszik most újjáéleszteni máig is aktív sportolók egy csapata. Mert kell egy csapat…

 

 

Tiszta 80-as évek!

 

Akkor…

 

A BEAC Polythlon Diáksportkör virágkora a nyolcvanas évek közepére-végére tehető. A BEAC anyaméhéből megszülető, fizikus hallgatók által alapított szakosztály sportolói sok versenyen vettek részt sikeresen, például a Soproni Fittemberen, a Vasi Vasemberen (amelyet abban az időben kétszer is teljesített karunk jelenlegi dékánja, Michaletzky György), vagy a Műegyetemi Triatlonon. A Dobó Andrea elnökletével működő csapat versenyzői voltak többek között a napjainkban az ELTE TTK-n dolgozó Almássy Tamás, Dávid Gyula, Horváth Ákos, Kovács Attila, SzékelyMózes, vagy Tóth Gergely. Hangsúlyozni kell, hogy a DSK ízig-vérig amatőr klub volt, a tagok lelkesedése, sport iránti szeretete hajtotta.A felszerelést többnyire maguk szerezték be, nem volt külön ruházat vagy versenykerékpárok, megelégedtek a „tanyabájkokkal”. Ennek tükrében óriási eredmény a DSK 1988-as Bécsi Maratonon elért 17. helye (a csapat tagjai voltak: Almássy Tamás, Horváth Ákos, Kovács Attila).

 

A sikereken felbuzdulva a lelkes triatlonisták nagy fába vágták a fejszéjüket: 1987-ben megrendezték az I. Polythlon Triatlont, majd a rá következő évben sikerült még egyszer kiírni a versenyt. Az második viadal „fennmaradt” programfüzetéből, illetve az akkori szervezők elbeszéléseiből sok érdekességre derült fény. Manapság divatos szóval élve retro-triatlonnak is hívhatnánk a rendezvényt. A helyszín a Margitszigeti Úttörő Stadion (ma MAC-stadion) volt, az úszószámot pedig a Nemzeti Sportuszodában rendezték. A táv (600 m úszás, 5,3 km futás, 25 km kerékpározás) ma egy sprinttávnak felelne meg. Az akkori viszonyokra jellemző, hogy a ma szabályos sorrenddel ellentétben nem a futás, hanem a bicaj volt a befejező szám. A nevezési díj „egyéni: 180 Ft, váltó-tag: 150 Ft, diákoknak 40 Ft, MTE-tagoknak 60 Ft”…

 

A verseny menete című fejezetben leírtak szerint a kerékpár-csúcsmodelleknek az arra kijelölt helyen kellett várakozniuk, szigorúan rajtszámmal ellátva! Szelídítőjük eközben az uszodába ballagott úszó-és futófelszerelésével, az 50 méteres medencében leúszott 12 hosszt követően az öltözőbe kellett szaladni futócuccot ölteni, lefutni a kijelölt szigetkört, majd drótszamárra pattanva – a KRESZ-t végig betartva! – letekerni az előírt penzumot. A szabályokra az út mentén felállított rendőrök ügyeltek, miközben akkurátusan félrehúzódva tisztelegtek a mellttük elhúzó versenyzőknek – abszurd kép a rendszerváltás előttről. A pályára időellenőrző pontok voltak beépítve – képzeljük csak el, az akkori számítógépes technika mellett (Commodore 64) a 300-400 versenyző négy-öt részidőmérő ponton áthaladó eredményeit számon tartani, rangsorolni, és nem összekeverni díjat érdemlő számítási bravúrnak minősült.

 

Ez nem a reklám helye, így csak felsorolásszerűen ejtsünk pár szót a verseny szponzorairól: első évben egy biztosítótársaság, majd egy szakkönyvterjesztő kft. látta el a főszponzori feladatokat, de támogató volt többek között egy pincegazdaság, néhány üdítőital-gyártó cég, egy sportruházatot forgalmazó kisszövetkezet és egy taxitársaság is.

 

A résztvevők még nyomtatott pólót is kaptak, ami szintén kuriózumnak számított. Ma a kari vagy az egyetemi HÖK-nek vajon mennyi munkájába és pénzébe kerülne egy ilyen versenyt megszervezni? Ha magunk elé képzeljük a 88-as, és egy mai triatlonversenyt, máris látjuk, miért nincs ma hasonló rendezvény. A hírek szerint azonban ennek hamarosan vége!

 

…Most

 

Napjainkban is működik az ELTE-n triatloncsapat, tíz-tizenkét aktív sportolóval. Az edzéseket Sztanyek Tímea és Horváth Zsolt vezetik. Tavaly ELTE Triatlon Kupát rendeztek a Városligetben, a lágymányosi campuson több éve hagyomány az 5vös 5km futóverseny. Komoly eredmények dicsérik a csapat munkáját: Székely Mózes Ironman (2006-ban a nagyatádi versenyt teljesítette) beszámolója szerint a 2006. évi Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokságon a nők között második lett Gergelics Dóra (ELTE), a Pedagógus Országos Bajnokságon pedig a férfiaknál lett ezüstérmes az egyetem (Székely Mózes). Az utóbbi években egyre több ELTE-s indul el maratoni, és más hosszú távú versenyeken. A tervek között szerepel az áprilisi debreceni maratonon, a májusban Győrben megrendezendő duatlon vb-n, és az Olimpiai Ötpróba keretein belül zajló, a Margitszigeten szervezett triatlonversenyen való eredményes részvétel.

 

A sikereken felbuzdulva Székely Mózesék újra triatlonszakosztályt készülnek alapítani a BEAC-on belül. Az egyetem vezetése már áldását adta az ügyre, szakosztályelnöknek Michaletzky dékán urat kérték fel. Minden a március 8-i BEAC-ülésen dől el, akkor születhet újjá a húszéves hagyományokkal bíró triatlonszakosztály.

 

Marci

 

Tétékás Nyúz 34. félévfolyam 3. szám 2007.02.28. [http://nyuz.elte.hu/archiv34/3403/pdf/ny3403.pdf]

Írta: Adminisztrátor Bemutatkozás | 2009-02-16 01:14
P & N Alliance