Az első ELTE-s Iron(wo)man!

Az állóképességet próbára tevő triatlon legnehezebb versenyén, az izzasztó kánikulában megrendezett Ironman Országos Bajnokságon felavatták az ELTE első női Ironman hallgatóját, Mórocza Nórát. Az ELTE-BEAC Triatlon Klubja 65 versenyzővel, 16 ELTE-s cheerleaderrel és kísérőikkel indult neki a 226 kilométernek, amit úszva, kerékpározva és futva kellett egyetlen nap alatt megtenni. A csapat 3 ezüst és egy bronzérmet gyűjtött be, de talán ennél is fontosabb, hogy 19 egyéni teljesítő és 13 váltó ért célba a nem mindennapi viadalon.

 

Magyarországon idén jubileumot ültek a triatlon klasszikus távját ünneplők. Az elmúlt 20 évben – amióta Ironmant rendeznek itthon – pontosan 3387 ember teljesítette ezt a távot. Ezért is nagy szó, hogy ebből a 3387 emberből 25 az ELTE Polythlon Triatlon Klub tagja, akik az elmúlt 5 év során váltak ironmanekké. Aki egyszer végigment, nem szabadulhat. A csapatban vannak már 2x-es, 3x-os, 4x-es, sőt 5x-ös ironmanek is. Ráadásul a klubon belül az egyéni teljesítők száma évről-évre növekszik, 2008 óta megháromszorozódott a legnehezebb erőpróbát kiálló sportolóik száma.

 

Idén 8 polythlonos lépett be ebbe az elit körbe. Teljesítményük alapján (3800 m úszás, 180 km kerékpár és 42,2 km futás) indokolt, hogy kiemeljük őket: Nyári József (BME), Borsós Tibor (TTK-doktorandusz), Margull Dániel (TTK), Somogyi György, Szakács Dávid (TTK), Mórocza Nóra (PPK), Torontáli Tamás (BGF) és Vajk Tamás (BME doktorandusz). Természetesen ez egy verseny, és a Kis Gyula (PPK) vezette klub sportolói közül egyéniben négyen is dobogóra állhattak: Massányi Kinga (BTK), Nyári József és Pálmafy Marianna a második, Mórocza Nóra (PPK) pedig a harmadik helyen végzett korosztályában. Persze ne hagyjuk ki az „egyszerű” ismétlőket sem, Kis Gyulán kívül többedszerre ért célba Szabó Gyula, Vági Róbert (ex BTK), Hódosi Lajos, Bácsi András (BCE), Ács Viktor (BTK), Sallai Richárd, Székely Mózes (PPK) és Csörgő László.

 

Az ELTE amatőr és élsportoló hallgatói és oktatói számára az egyéni Ironman teljesítés „előszobája” az, ha váltókban indulhatnak. A Polythlon 13 váltója közül 9 ELTE-sekből, vagy ELTE-s családokból állt össze. A teljesség igénye nélkül érdemes megemlíteni néhányukat. A már kétszer győztes, a karok közötti együttműködést is szimbolizáló ELTE-váltó: Csajági Tímea (ÁJTK), Bérdi Márk (PPK), Szabó Gábor (TTK) idén egy műszaki hiba (pedáltörés) miatt „csak” a 4. helyen végzett. A klub legjobb bringásának Pálfy Máténak (TTK) csapata az erős mezőnyben 6. lett, pedig Csajági Eszter (SE) megint kiválóan úszott, és a négyszeres magyar bajnok maratonfutó, Holba Zoltán tért vissza velük a pályára közel másfél évtized után.

 

Az oktatók és doktoranduszok is kiálltak magukért. A három egyéni teljesítő mellett több váltóban is sikerrel küzdöttek. Nyitray László tanszékvezető (TTK) csapata az ELTE Biokém Trió Süveges Dániellel és Kiss Bencével (TTK doktorandusz) győzte le távot. Hasonlóképp Princzinger Péter (PPK) és Horváth Ákos (TTK) díjazott váltója (Szabó Kincsővel), akik már tavaly is kipróbálták magukat, és ismét visszatértek.

 

Több ELTE hallgató párban vállalta a teljes távot, ők így készülnek arra, hogy jövőre egyéniben teljesítsenek: Torma Noémi (PPK) a no name Polythlon Duó tagjaként Bernhardt Balázzsal, Koronika Judit (TTK) pedig a Polythlon Smile Pár váltójában Mátyási Zsófiával. Horváth Bernadett (PPK dolgozó) Preznánszky Dittével (ex BTK), Mészáros Andrea pedig vőlegényével, Tóth-Gáti Istvánnal ugyancsak két fős váltóban küzdötte végig a kilométereket.

 

A csapatban öt családi váltó is kiválóan teljesített: Zsigmond Barna feleségével (Marcsival) és Anna lányával 11:34 alatt értek be úgy, hogy minden váltótag egy-egy sportágat teljesített egészében. A Székely-fiúk 10:02-es eredménye pedig azt igazolja, hogy a 16 év alattiak is tudnak olyat, amire érdemes odafigyelni. Az ELTE-s doktoranda, Színyei Dalma szintén testvéreivel győzte le a távot, míg az Orbán Ferenc vezette családban apa, anya és három gyerek – a rendezők különdíját is elnyerve – a legbarátságosabb családot mutatták be. A legnépesebb, mintegy 8 fős Mórocza-család nem csak lányukért izgult, de ha már eljöttek Nagyatádra, kényelmes távokra osztva bizonyították a rokoni kötelékek összetartó erejét

 

Az ELTE csapata volt a verseny legnépesebb résztvevője. Amatőr sportolóinkat példaként állíthatjuk mindenki elé, hiszen a triatlon egy életforma. Egy ekkora versenyre, akár egyéni, akár váltós indulóként egész évben rendszeresen kell edzeni, egészségesen táplálkozni, és persze pihenni. A triatlonosok elkötelezett emberek, mindenki aki itt van, elsősorban a tanulmányaiban jeleskedik. A biológusok, pszichológusok, történészek, jogászok – hogy csak néhány példát említsünk a csapatból – kiválóan teljesítenek: az elsők között kerülnek át a mesterképzésbe, elnyerik a köztársasági ösztöndíjat, doktoranduszok lesznek.

 

Külön öröm volt – a csapatnak, de a verseny összes indulójának – látni és megismerni az ELTE csinos Cheerleader lányait, akik nyári edzőtáboruk első állomásaként végigszurkolták a verseny legnehezebb szakaszát, a maratonfutást. A másnapi díszes eredményhirdetésen pedig két kiváló produkciót mutattak be, bizonyítva, hogy az ELTE nem csak a tanulásban az első. Hálás köszönet Kovácsik Ritának, a csapat lelkének és vezetőjének.

 

A lányokkal és a sportolókkal legközelebb a Budapesti Triatlon Világbajnokságon találkozhatunk, ami éppen az ELTE Lágymányosi Campusa mellől indul (a versenyközpont a Kopaszi-gáton lesz), és a Roosevelt térre futnak be az elit és az amatőr triatléták. Szurkoljunk együtt a Cheerleaderekkel a csapatnak!

 

Tripróbálod?

Írta: Adminisztrátor Ironman | 2010-08-31 04:40
P & N Alliance