Ironman 2009 - Két arany, egy ezüst

11 Ironman ért célba

Újra Országos Bajnok az ELTE Polythlon Aranycsapat!

 

A XIX. Hosszútávú Triatlon Országos Bajnokságon, ismertebb nevén az Ironmanen megrendezett váltóversenyt idén is az ELTE hallgatóiból álló csapat nyerte. Ezt a hihetetlen eredményt már csak az múlja felül, hogy Kis Gyula, a Triatlon Klub vezetőedzője – ugyancsak az Egyetem színeiben – az ország második leggyorsabb Ironmanje lett. A hab a tortán, hogy a csapat küzdeni tudásból is jelesre vizsgázott, ugyanis a szenior nők között Pálmafy Marianna sportsérülése ellenére nyerte meg korosztályában az amatőrök versenyét. 

 

Az ELTE Polythlon-Triatlon Klubja egy éve készül a nagy megmérettetésre. A hosszú előkészítés, a téli alapozó edzések, majd a tavaszi-nyári versenyek után a klub 44 versenyzővel zarándokolt el a hazai triatlon Mekkájába, Nagyatádra. A triatlonos körökben is tiszteletet parancsoló létszámmal egyből ki is érdemelték a legtöbb résztvevőt indító klub címét.  Az összesen 3800 m úszásból, 180 km kerékpározásból és 42,195 km futásból álló Ironman-táv rajtjánál 13 egyéni induló és 12 polythlonos váltó sorakozott fel. A résztvevők száma egyébként idén is rekordot döntött, 374 egyéni és 80 váltó szállt harcba a teljesítésért és a győzelemért.

 

A váltók versenyét magabiztosan nyerte a Csajági Tímeából (ELTE ÁJK), Pálfy Mátéból (ELTE TTK) és Szabó Gáborból (ELTE TTK) álló csapat, megvédve ezzel tavalyi bajnoki címét. Eredményük azért is kiemelkedő, mert a három ELTE-s hallgató beállította a nemzetközi klasszis, Major József győztes idejét  másodpercre pontosan.

 

Gyula emberfeletti küzdelemben szerezte meg az ezüstérmet javítva ezzel tavalyi helyezésén és időeredményén egyaránt. Hozzá kell tegyük, Gyula csupán másfél éve készül a hosszú távokra, és idén elsődlegesen a féltáv volt a célkeresztben. Terveink szerint novemberben már ELTE-s hallgatóként vehet részt az Ironman 70.3 VB-n, Floridában.

 

A Polythlon tagok közül idén négy új Ironmant avattak: Ács Viktor (ELTE BTK), Orbán Ferenc, Bácsi András és Csörgő László életükben először, Hódosi Lajos, Kiss Bence (ELTE TTK), Pálmafy Marianna (egyetlen polythlonos Ironladyként egy aranyat is begyűjtve), Rózsa Sándor (ELTE PPK), Szabó Gyula, dr. Székely Mózes (ELTE PPK) többedik alkalommal teljesítették az embert próbáló megmérettetést.

 

A váltók – lányok és fiúk, két-, három- és négy fővel – valamennyien célba értek, ki-ki felkészültségének megfelelő eredménnyel, de minden csapat közösen szakította át a célszalagot. Az ő jutalmuk a felkészülés testi harmóniát nyújtó örömein, a csapatot összekovácsoló együttléten, és a verseny felejthetetlen hangulatán kívül az is, hogy jövőre akár egyéniben is megpróbálhatják akár a triatlon rövidebb távjait (köztük a 2010-es Budapesti Világbajnokságot!), akár magát az Ironmant.

 

A csapat felkészülését és versenyzését az ELTE és néhány önzetlen szponzor támogatta, köszönet a segítségért. Emellett – ne feledjük – ezen a versenyen felelős szerep hárul a segítőkre is. A váltók tagjai pihenőidejükben, szülők, családtagok és barátok segítették az éppen pályán lévő embereket mindenben: frissítésben, technikai problémák megoldásában, és talán ami a legfontosabb, motivációt adtak a továbbfolytatáshoz. A 200. kilométer, vagy a 12. óra után igencsak elkel a szurkolás és biztatás: „Nem fáj, csak másképp jó!”

 

Jövőre Veletek ugyanitt, és szeptemberben a Triatlon VB-n Lágymányoson!

 

/Az ELTE-csapat legjobbjai, Kis Gyula és az ELTE Polythlon váltó sikere itt percről percre követhető./

Írta: Adminisztrátor Ironman | 2009-08-21 19:13
P & N Alliance