Szabó Gábor (ELTE-BEAC) legjobb magyarként jutott ki az írországi Terepfutó VB-re

Szabó Gábor (TTK), az ELTE-BEAC Polythlon futóedzője ott lesz a július 9-i Terepfutó Világbajnokság indulói között. Az ELTE Sashegyi Gepárdok mestere a Mátrabérc-Trail Terep Ultra Országos Bajnokság megnyerésével kvalifikálta magát az írországi versenyre, ahol eredményei alapján az élmezőnybe kerülésre is esélyes lehet. Hajrá ELTE, Hajrá Gábor!

 

 

 

 

 

Az április 30-i OB egy eredetileg teljesítménytúrák számára kialakított terepen került megrendezésre. A szokatlanul kemény, 2750 méteres szintkülönbséget tartalmazó, 58 km-es pályát Gábornak 5 óra 51 perc 50 mp alatt sikerült legyőznie, amivel az abszolút első helyen végzett. Nem akármi ez egy országúti maratonfutótól, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Gábor csak egy jó felkészülési lehetőséget látott a versenyben. „Az a legszebb az egészben, hogy én ezt csak egy alapozásnak szántam az őszi maratoni versenyek előtt” – mondta egy interjú során.

Meglepetés ide vagy oda, Gábor igyekszik megragadni a lehetőséget, szándékai komolyságát mi sem jelezhetné jobban, mint a már-már menetrendszerűnek nevezhető Keszthelyi Kilométerek győzelem és az Ultrabalaton váltó bronzérem. Persze a versenyzés mellett a felkészülésre is nagy hangsúlyt fektet országos bajnokunk, annál is inkább, mert „a terepfutás teljesen más jellegű mozgás”, mint országúti társa.

A céltudatos edzésre szükség is lesz, hiszen a Connemara Nemzeti Park nem igérkezik könnyű terepnek, a 71 km-es, 6-7 órás futás pedig önmagában is hihetetlen állóképességet igényel. Gábor mindazonáltal bizakodó a versennyel kapcsolatban, ha érmes reményeket nem is dédelget, az első tízbe kerülésre mindenképpen reális esélyt lát. Reméljük, hogy a lelkiismeretes felkészülés és a sport iránti alázat ismét meghozza számára a várt eredményt.

A Szabó Gáborral készített interjú teljes szövegét itt találjátok.

 

Írta: Adminisztrátor Hosszútávfutás | 2011-07-04 20:30
P & N Alliance