Az ELTE Triatlon Klubja a legerősebb egyetemi csapat

Az ELTE amatőr sportolóinak kitartó edzésmunkája és lelkes versenyzése 2011-ben is elismeréseket hozott a klub számára. Az ELTE-BEAC Polythlon lett az Amatőr Női Triatlon Összetett Csapatverseny első helyezettje, férfi versenyzőink harmadikként végeztek ugyanebben a kategóriában. A tavalyi aranyérem után idén második helyen zárt az Amatőr Egyesületi Rangsorban. Magyarország legnagyobb amatőr triatlon klubjának egyesületi pontjaihoz közel félszáz sportoló járult hozzá, többségük munka vagy egyetemi tanulmányok mellett vállalta a versenyzést. Céljuk változatlan: 2012-ben is minél több fiatallal szeretnék megismertetni a rendszeres mozgás, a közösség és a versenyzés örömét.

 

Az évi 15 amatőr triatlon verseny eredményeit összegző csapatversenyen a lányok 7, a fiúk pedig 9 viadalon gyarapították pontszámaikat. Emlékezetes küzdelmet hozott a tavaszi Tisza Triatlon és Mogyi Triatlon csapatverseny, a kiskörei középtávú OB és a 27. Vasi Vasember is, ahol a női csapat országos bajnoki címet szerzett. Mind a fiúk, mind a lányok előnyt kovácsoltak a Polythlon remek nagyatádi szerepléséből, a hazai Ironman versenyen 2011-ben is a Polythlon volt a legnagyobb csapat, 75 nevezett sportolónk számos egyéni és  váltó sikert szállított.

A csapatelsőség mellett az egyéni triatlon versenyrendszerben is bizonyítottak a Polythlonosok: Mátyási Zsófia első, Koronika Judit második, Mórocza Nóra negyedik, Torma Noémi hatodik helyen végzett korosztályában. Az egyéni teljesítmények közül érdemes még kiemelnünk Kis Gyula vezetőedzőét, aki négy országos bajnoki győzelmével kiérdemelte az idén alapított „Arany Okleveles Triatlonista” címet.

Az ország 83 egyesülete között elért második hely egyrészt a csapat óriási létszámának köszönhető, másrészt annak, hogy több amatőr versenyzőnk is nagyon komolyan veszi a triatlont, ha nem is hivatásként, életformaként űzi a sportot. Az újabb siker bizonyítja, hogy meghonosítható az a Németországban és Amerikában már működő modell, mely több száz fős, csekély számú elit sportolót foglalkoztató klubokban kívánja megmozgatni a fiatalságot.

Az eredményekre reagálva Székely Mózes szakosztályvezető is kiemelte a csapat versenyzői létszámát. Fontosnak tartotta továbbá, hogy ezeken a versenyeken mindenkit saját korosztályához mérnek, így az amatőrök 20-24 éves korosztálya tulajdonképpen egy egyetemista „bajnokság” is. A hazai versenyek kifutásai az amatőr világversenyek, sokak számára példamutató lehet a Polythlonos Torma Noémi idei szereplése, aki korosztályának 16. legjobb triatlonistája lett a pekingi világbajnokságon. „A cél az, hogy jó értelemben megfertőzzük a fiatalokat a sporttal. Ezért a kezdők, az állóképességi sportokat „kóstolgatók” számára 2012-ben minden eddiginél nagyobb kampányt indítunk az ELTE hallgatóinak körében. Reméljük, hogy mindhárom alapsportágban sikerül a rendszeres mozgással most ismerkedők számára is vonzó lehetőségeket kínálnunk”- mondta Székely Mózes.

A csapattagok egy február végi díjátadó gálán vehetik át elismeréseiket a triatlon szövetségtől, de fél szemmel már mindenki a 2012-es szezonra koncentrál. Ez pedig bővelkedik újdonságokban és kihívásokban. Hogy csak a két legfontosabbat említsük, idén először rendeznek itthon mix váltó versenyt (2 fiú, 2 lány) és nonathlont, ahol az indulók egymás után háromszor is teljesíthetik a legrövidebb, sprint távot, így megismerkedhetnek a futás utáni úszás eddig nem tapasztalt érzésével is. Érdemes lesz tehát velünk sportolni az Új Évben is!

Teczár Szilárd

Írta: Adminisztrátor Triatlon OB-k és ranglistaversenyek | 2012-01-16 15:15
P & N Alliance