Az ELTE csapata ezüstérmes a híres Bécs-Budapest Ultramaratonon

Második lett az ELTE Sashegyi Gepárdok váltója az okróber 19. és 23. között megrendezett Bécs-Budapest Ultramaratonon. Az ELTE csapatát csak a magyar és etióp profi futókból álló Dover előzte meg, a Szabó Gábor irányítása alatt készülő egyetemi sportolók ezzel két helyet javítottak az ELTE 2009-es eredményén. A rendezvény zárónapján, Budakeszin tartott félmaratonon is hatalmas sikereket értek el a Polythlon versenyzői, Rozsnyai Lilla aranyérmes, Kiss Mirella és Balázs Levente bronzérmes helyen végzett.

 

Az idén megújult szervezőgárda által lebonyolított Bécs-Budapest Ultramaraton 321 km-ét összesen 23 óra 42 perc 48 mp. alatt tette meg a Sashegyi Gepárdok öt maratonistája. Az ELTE atlétái kiegyensúlyozott teljesítménnyel, minden egyes napon és az összetett versenyben is közvetlenül a Dover profi csapata mögött futottak. Teljesítményük a 2009-es negyedik hely után javuló tendenciát mutat, ám a siker talán kevésbé meglepő annak tudatában, hogy a váltó tagja volt az idei maratoni OB győztes hármasa, Szabó Gábor, Beda Szabolcs és Pach Péter Pál, valamint két szupergyors gepárd Oláh Tamás és Varga Dániel.

A három országot és három fővárost (Bécset, Pozsonyt és Budapestet) érintő ultramaratoni versengésben továbbra is népszerű a váltó versenyszám is, idén 24 ötfős gárda vágott neki a távnak. Szabó Gábor, az ELTE Sashegyi Gepárdok vezetőedzője kiemelte, mekkora megterhelést jelent a futóknak az ötnapos megmérettetés, hiszen közel maximális erőbedobással kell naponta 15-20 km-es szakaszokat megtenniük. Ráadásul éppen a verseny utolsó harmadában szembesülnek a legkeményebb tereppel, Magyarországra érve nemcsak a már megtett kilométerek, de a Vértes és a Budai-hegység emelkedői is nehezítik dolgukat.

Az igazi meglepetést nem a váltó, hanem budakeszi félmaratonistáink okozták. A gepárdokkal készülő Rozsnyai Lilla 1.32:21-es idővel első helyen végzett, Kiss Mirella (BTK) és Balázs Levente harmadik helyen ért célba a közel 300 versenytárs között.

„Az ELTE Sashegyi Gepárdok mostani sikere példa arra, hogy kitartó és rendszeres edzéssel bárki komoly eredményeket érhet el” – mondta Szabó Gábor. Ehhez hozzátehetnénk, hogy az eddigi sikerek (Ultrabalaton, Budapest maraton) és a várható jövőbeli győzelmek sora is ugyanezt az egyszerű tételt bizonyítja. Sok szép eredményt és sok kitartást kívánunk a továbbiakban is!

Ha kipróbálnád magad a futásban, gyere el november 6-án a 3,5 km-es Újbudai Félmaratonkára! Ugyanitt a tapasztalt futók is megtalálják a nekik való megmérettetést, az elmaradt Tudás Útja Félmaraton helyett megrendezzük az V. Polythlon Dunaparti Félmaratont.

Teczár Szilárd

 

Írta: Adminisztrátor Versenybeszámolók | 2011-11-03 17:37
P & N Alliance