5. Polythlon Hírlevél  2007. május 3.

Tartalom:

  1. Felhívás
  2. Beszámolók

- VB válogató, rövid távú országos bajnokság

- ELTE Polythlon-Triatlon Bajnokság, Margitsziget

- Trek Mountainbike Challange-St Veit an der Gölsen   

- Bécs félmaraton

  1. Ironman információ
  2. Úszás
  3. Következő versenyek

1. Felhívás

 

Egy másik rendezvény okán megváltozott az 5vös futás ideje!!! 

 

Május 9-én, délután 5-kor, azaz 17 órakor rajtol a már hagyománnyá vált 5vös 5 km  futás mezőnye a lágymányosi campuson! Kérünk mindenkit, hogy hívjon minél több barátot, ismerőst ELTE-s (vagy nem ELTE-s) körökből versenyezni, vagy rendezőként segíteni!

 

Aki rendezőként jön, hozzon magával sárga színű pólót!

 

Kiírást lásd: http://ludens.elte.hu/~akos/ttksport/

Diák férfi, női, oktató férfi, női valamint családi futamok indulnak.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

2. Beszámolók

 

Rövid távú duatlon OB, VB válogató, gyermek, serdülő ranglista versenyt

 

Az ELTE triatlonistái indulhatnak a Duatlon Világbajnokságon!

 

A hosszú hétvége igen mozgalmasan telt szakosztályunk számára. Április 29-én, vasárnap Budapesten rendezték a Rövid távú duatlon OB, VB válogató, gyermek, serdülő ranglista versenyt. A VB-t idén Magyarország rendezi Győrben, lehetőséget kaptak az amatőr triatlonisták, hogy a három hét múlva megrendezésre kerülő VB másnapján az ún. Age Group futamban részt vehessenek, méghozzá minden kategóriában és nemben a budapesti verseny első 25 befutója. Egyből örömhírrel is szolgálhatunk: a BEAC Polythlon színeiben induló mindhárom versenyzőnk be is jutott a győri versenyre!

 

Bérdi Márk felnőtt 2. kategóriában 15., Mitrócsák Laci felnőtt 2. kategóriában 20. és Székely Mózes senior 1. kategóriában 24-ként szerzett lehetőséget, hogy május 20-án rajthoz álljon Győrben (mindez már fel is került az ELTE honlapra, főhelyen!! http://www.elte.hu/egyelet/sport/2007/polythlon-triatlon.html). A VB válogatóban Frölich Georgina édesapjával és Kőhegyi Borival érkezett, és eredményes versenyzésük gyümölcseként ők is mindhárman bejutottak az Age Group-ba.

 

Ugyanaznap, a délelőtti ranglista versenyen Székely Gellért, Székely Benedek és Székely Kolos is megküzdött a tűző nappal és az igen erős szembeszéllel a budai alsó rakparton. Ezúttal sem lánc-leesés, sem egyéb esés nem nehezítette a versenyzést: Gellért hetedikként végzett a 35 (és 4-ként a 22 budapesti) indulóból, Benedek 10., budapesti gyerekek között 5., Kolos 16., budapestiek között 9. lett a 30 (18 budapesti) indulóból.

 

Gratulálunk!!!

 

Köszönjük a drukkolást Kocsonya Andrásnak, illetve korábban lesérült és ezért csak nézőként érkező sporttársaknak, és mindazoknak, akik aznap csak ezért jöttek ki a Batthyány térre, hogy lelkesítsenek és szurkoljanak!!! Valamint Székely Gellértnek, Benedeknek és Kolosnak is, akik a versenyen való részvétel után a délutáni VB válogató futamán a frissítésnél segítettek.

 

 

Olyan sok beszámoló érkezett, győzzétek csak olvasni!!

 

„Ismét nagyon jót versenyezhettünk a budapesti duatlonon! Az időre szinte nem lehet panaszunk - az utolsó bringakör orkánerejű szembeszelétől eltekintve, amit a gyorsabbak megúsztak! Kicsit unalmas volt a körözgetés, de mivel így nőtt a szurkolás gyakorisága is, megérte! Apu 7. lett a korosztályában, én majdnem sereghajtó voltam (hátulról 3.), de az a lényeg, hogy mindannyian kvalifikáltuk magunkat a győri VB Age Group futamára! Borinak ez volt az első ilyen távú versenye, nagyon élvezte, bár rögtön utána ez még nem látszódott rajta. :) Jó volt!”

Georgina

 

 

Csütörtök délután az általam tervezettől jóval gyorsabban kezdtek el pörögni körülöttem az események. Még aznap elintéződött a sportdoki, hogy másnap - az utolsó pillanatban – meg lehessen kérni a versenyzéshez szükséges papírokat (ez a sürgősségi ügyintézés kizárólag csak a VB kiemelt verseny-státuszának köszönhetően volt lehetséges – a szerk.). 

 

A vasárnapi duatlon OB-t nagy izgalommal vártam. Eddig még nem volt szerencsém élesben kipróbálni milyen is egy versenytempójú futás után keményet tekerni, majd a tekerés után újból versenyt futni. Nagy élmény! Főleg így utólag, visszatekintve tűnik szépnek. Közvetlen a verseny után csak mérsékelten tudtam gyönyörködni benne.

 

No, de kezdjük az elején. Igyekeztem jól helyezkedni, mert bár chippes időmérés volt, ez nem kompenzálta a rajtnál beragadók hátrányát. A bemelegítés alatt Márk azt mondta ennél a számnál úgy kell futni a tízest mintha azzal vége is lenne a versenynek. Igyekeztem ehhez tartani magam. Az eredménylista szerint mások is, hisz többen 32 perc körül nyomták le a tíz km-t. Az első futással nálam sem volt gond, bár az a tervezett 4 percesektől valamivel lassabban sikerült. Nagy élmény volt életemben először befutni a depóba. Bemondták a nevem, meg hogy a BEAC versenyzője vagyok.

 

Egy csomó ember nézett és szurkolt a Bem rakparton. Talán nem sokuknak tűnt fel, hogy a nagy sietségben már a depóban fel akartam pattanni a bicóra. A Lágymányosi-hídnál levő fordítóig gyorsan lefújt a szél; de visszafelé annál szenvedősebben tudtam csak haladni. Odafelé 38-40 visszafelé 26-27 km/h körüli sebességet sikerült produkálnom. Hát igen, még van mit tanulnom a bolyozásról.. 

 

A bringa utáni futás nagyon nehezemre esett. Talán még sose futottam ilyen kemény ötezret. Célba érve percekig feküdtem. Majd otthon is kiterültem és amikor Ditte hívott alig hittem el, hogy ez az eredmény kvalifikált VB-re.

 Mitrócsák László



A négynapos ünnep egyetlen felhőtlen reggelére ébredtünk Budapesten, már hajnali 7 órakor rekkenő hőség volt a városban, amit aztán a rakparton enyhített – a nézők szempontjából – az erős de meleg szél, ez viszont a versenyzőknek nehézséget jelentett minden biciklis visszaútnál a fordítótól a depó irányában. Viszont a verseny helyszínéből adódóan igen sok nézőt vonzott az esemény (így például tudtunk osztogatni az érdeklődő nézőközönség soraiban a hétfői ELTE Triatlon Bajnokság szórólapjából), sokan közülük ismeretlenül is drukkoltak és tapsoltak a fák híján a délutáni napsütésben szinte gőzölgő betonon a távot legyűrő sportolóknak. Frissítően hatott a kis permet a biciklizés alatt, azaz, nem volt kimondottan zápor, nem csúszott az aszfalt, de beborult egy rövid időre, és a pár csepp hűsített is talán. Utána viszont kisütött a nap, és már csak a mezőny végén érkezők küzdöttek a hirtelen támadt hurrikán-szerű szélben, ami majdnem elvitte Hovanyecz György sátrát Györgyöstől, de szerencsére az ő sátra ellenállt, így a győri versenyre ott a helyszínen folyó előnevezéshez elkészült a végleges eredménylista is.

 

Végre bátorságot gyűjtve debütáltam a duatlon verseny serdülő távon rendezett nyílt futamában, és második legidősebbként a női mezőnyben, 00:57:10 eredménnyel célba is értem. Igaz, a rengeteg néző miatti nagy izgalmamban (ki gondolta volna, hogy már a sötét kora hajnali 9 órás nyílt futamra ennyien gyűlnek össze!) még a sisakot is elfelejtettem felvenni a depóban, de szerencsére a rendezők figyeltek és nem engedtek ki nélküle. Most már saját tapasztalatból is tudom, hogy végig lehet ezt csinálni.

Ditte

 

 

 

ELTE évadnyitó TRIATLON BAJNOKSÁG ÉS Olimpiai Ötpróba - április 30.

 

Vanek Margit nyerte az ELTE Évadnyitó Triatlon Bajnokságot

(A Magyar Triatlon Szövetség honlapján, főhelyen: http://www.zalaszam.hu/triatlon/hirek/cikkelte.htm

 

Szép, kora nyári idő köszöntötte a Margitszigeten az évadnyitó triatlonversenyre érkezőket. A Drommer Gyula vezette Olimpiai Ötpróba Peking 2008 csapatnak köszönhetően a BEAC Polythlon-Triatlon Klub és az ELTE EHÖK felvállalta, hogy felújítják az 1990 és 1998 között évenként megrendezett évadnyitó triatlon tornák hagyományát. Április 30-án az olimpiai ötpróba pontokért küzdők és az előző napi duatlon OB és ranglista versenyt végighajtó igazolt triatlonisták a legfiatalabbaktól a seniorokig egyaránt részt vettek az év első triatlon viadalán. A táv a még hűvösebb időjáráshoz igazodva 6 hossz úszásból, 4 kör kerékpározásból és 1 kör futásból állt, olykor kerülgetve a szigeten sétáló nézőket, futókat és bicajozókat.

 

A több mint 70 sportoló kifogástalanul teljesítette a némileg könnyített sprint távot: először 300 métert úsztak a csaknem üres Palatínus sportmedencéjében, majd épp csak felkapva egy fölsőt és egy cipőt, 16 km-t kerékpároztak a buszoktól megtisztított központi és a budai oldali szervizúton, végül leugorva a nyeregből nekiláttak a szigetet körbefogó futópályának, s valamivel 4,5 km után a Víztoronynál visszakanyarodva fejezték be a versenyt.

 

Az ELTE-sek az ötpróbázók előtt mérkőztek meg egymással, összesen 2 gyakorló iskolai tanuló, 13 hallgató (6 TTK, 3 PPK, 2 BTK, 1-1 IK és TáTK) és 4 oktató-dolgozó teljesítette a távot. A hat hölgy közül Vanek Margit (TTK, 44:44), a nemzetközi mezőnyben is kiválóan teljesítő élsportolóhoz méltóan lett az első, megelőzve Koronika Juditot (TTK, 51:36) és Varga Bojánát (BTK, 1:02:15). A férfiaknál igazán szoros volt a befutó, Bérdi Márk (PPK, 46:45) idén verhetetlen volt, de Ács Viktor (TTK, 47:52) csak „célfotóval” szorult a harmadik helyre a Márkkal együtt duatlon VB-kvalifikációt szerző Mitrócsák László (TáTK, 47:52) mögött.

 

Külön dicséret illeti a legfiatalabb ELTE-résztvevőket, akik közül Székely Gellért (ELTE Gyakorló) negyedikként ért célba, kiváló 51:20 perces idővel. A legsportosabb szervezeti egység az Oktatási Igazgatóság lett, ahonnan hárman is sikeresen túljutottak életük első triatlon versenyén – rácáfolva arra tévhitre, hogy ez csak a profik sportja lenne. Az érmeket és kupákat az egyetem kutatási igazgatója, a Polythlon Klub egyetlen ironmanje adta át. A szervezést (és az edzéseket!) külön köszönjük Horváth Zsoltnak, a támogatást pedig az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak, Lévay Miklós rektorhelyettes úrnak, valamint a helyszínt biztosító Fővárosi Önkormányzatnak.

mozes 

  

Annak ellenére szép számmal érkeztek a szigetre a versenyezni vágyók, hogy a bajnokság a négy napos ünnep közepére esett. Kétséget kizárva, az előző napi VB válogató résztvevőit például az Olimpiai Ötpróba vonzotta a szigetre a kimerítő verseny másnapján. A Villám SC edzői pedig elmondták, hogy jó alkalom volt ez kipróbálni magukat egy a fiatal sportolóik megszokott távjánál hosszabb, viszont időmérés nélküli triatlon versenyen. És az edző is végigcsinálta a gyerekekkel a próbát.

 

Dr. Barabás Anikó, a BEAC ügyvezető elnöke, és dr. Varga Miklós, a BEAC ügyvezető elnökhelyettese is megtisztelt bennünket megjelenésével. Az ELTE futam rajtjánál fényképeket is készítettek, remélhetőleg valamikor fel is kerülnek a már készülő honlapunkra.

 

A szervezés részről is egy kicsit: Drommer Gyula Olimpiai Ötpróba Peking 2008 csapatának technikai felszerelése és eszköztára adta a verseny hardverjét, így volt profi depónk, felszámozottan, a célkapun kívül a depó mindkét bejáratához is került egy-egy nagy kapu, volt frissítés, bóják a fordítókhoz, irányítói és rendezői megkülönböztető viselet, síp, a nevezési központban asztalok és székek, egyszóval minden, látszólag apróságnak tűnő dolog, ami nélkülözhetetlen kelléke annak, hogy egy verseny gördülékeny legyen. Gyula és Mózes irányítása alatt és a Zöldgömb alapítvány segítségével minden zökkenőmentesen folyt. Felajánlotta segítségét néhány, versenyezni érkező sporttárs családtagja is, így elég irányítóval, bonyodalom nélkül, nyugodt körülmények között zajlott a verseny. Talán a sziget Margit-híd felőli bejáratánál levő ponton voltak nehézségek, de hála Török Lajos Polythlon-tag versenyzőnk feleségének, az is megoldódott. Sikerült a BKV Rt-nél kijárni, hogy a szigeti busz csak a szállodákig, illetve a másik oldalon az emlékműig közlekedjen, még két ún. szakfelügyelőt is biztosítottak számunkra (nem ingyen). A versenyzőket ezért leginkább csak a bringó-hintók, fekvő biciklik és egyéb fantasztikus járgányok zavarhatták, de szerencsére az ELTE futam résztvevői olyan sebességgel úszták le a távot, hogy az olimpiai ötpróba futamra érkezők is még a viszonylag csendes szigeten róhatták köreiket. Éppen akkor kezdett úgy igazán benépesülni a Margitsziget, amikor már a díjkiosztást készítettük elő.

 

Kocsonya András aznap direkt segíteni érkezett, rendezőként ő irányította a szállodáknál a biciklizőket. Köblös István a verseny fáradalmait még ki sem heverve vált a díjkiosztó fotósává – kíváncsian várjuk a képeket. (Sőt, az elpakolás nézőközönségének sorai között felfedezni véltük Horváth Ákost is, akinek állítólag nincsen biciklije, de ezt a hírt egyelőre nem erősítették meg -:)

 

Köszönjük mindenkinek a versenyzőként vagy segítőként való részvételét!

 

A versenyzőknek is köszönöm a pozitív hozzáállásukat, mosolyukkal (miközben csurom vizesen tekertek a Hajós uszoda szélviharos Duna-parti oldalán, kerülgetve a bringó hintókat és koca bicikliseket) és pár szavukkal támogatták életem első rendezőként elkövetett triatlon versenyét. Jómagam is szerettem volna indulni (micsoda alkalom, még időmérés sem volt!), de emberhiány okán vállalkoztam a mezőny biztosításának feladatára, persze nagyon fáj a szívem, de így szolidarítottam Benedekkel, aki reggel egy hirtelen elé ugró gyalogost került és felszántotta a betont, vérző sebekkel érkezett a verseny színhelyére, így ő sem versenyezhetett, hanem a depó kijáratánál segédkezett (akkor már neki is csak a szíve vérzett). Külön jól esett, hogy az éppen futóedzését végző, idén 10-szeres ironman Lindenmayer Jonny is megjegyezte, korrekt versenyszellemet tapasztalt így kívülállóként.

Ditte 

 

Az OB-n úgy kimerültem, hogy vasárnap este egész biztos voltam benne, hétfőn labdába sem rúghatok az egyetemi triatlon bajnokságon.

 

Hétfő reggel Zsolt telefonja ébresztett. Mivel hallotta milyen állapotban vagyok megkért, hogy menjek és segítsek a rendezésben. Rábólintottam, ám mikor reggeli közben konstatáltam, hogy élek és virulok gyorsan felhívtam Zsoltot és on-line neveztem. Már csak becsületből is el akartam indulni. Úgy gondoltam, ha másra nem is de arra jó leszek, hogy egyel több versenyző legyen a pályán.

 

Mint előző nap a duatlon, a hétfői triatlon verseny is első alkalom volt a számomra. Tavaly is részt vettem ugyan az egyetemi bajnokságon, ám ez a mostani a víztől bicóig futással, a depóval és az igazi versenyhangulattal egész más élményt jelentett. Valahogy ezt kellene megragadni és átültetni a következő évek egyetemi bajnokságaiba. Remélem nem veszitek majd okoskodásnak, ha még ettől is aktívabb PR tevékenységre foglak buzdítani benneteket jövő tavasszal. Lehetne akár mindannyiunk feladata, hogy hozzunk még néhány embert. Most 19-en voltunk ELTE-sek, de sok triatlont szerető is versenyzett velünk, tőlünk függetlenül az Olimpiai Ötpróba keretében. Jó lenne, ha jövőre is sikerülne hasonló módon kombinálni, bevonni másokat, akár nem ELTE-seket is.

 

No, de a versenyről. Szuper volt. Profi szervezés, nagyszerű hangulat. A Palatinus Strand 50-m-es medencéje, a kerítésen kívül, mégis a medencéhez közel felállítható depóval, a kettő közötti pázsittal, a sziget futóköre és a bringaút olyan ideális versenypálya amitől jobbat nem is kívánhat az ember. Ahhoz képest, hogy egy ideje csak kívülről látok uszodát L nem ment olyan rosszul az úszás. Ötödikként v. hatodikként jöttem ki a vízből. A kerékpározást Mózessel egyszerre kezdtük meg, és végig hasítottuk egymás előtt a levegőt. A futás kemény küzdelem volt Viktorral, aki az első két km-en stabilan vezetett és nem akart közelebb engedni magához. A sziget végén aztán mégiscsak beértem és megelőztem, de az előnyömet nem tudtam növelni. A vége egy szoros befutó lett és egy boldog osztozás a 2.-3. helyen.

Nagyon jól éreztem magam ezen a színvonalas versenyen.

 

Köszönöm, hogy részt vehettem. J

 

Ps.: Nem illik ide, de talán építő, és sem a verseny fényét, sem a szervezők érdemeit nem csorbítja ha megjegyzem, hogy a versenyzők és a vidám piknikezők/kutyasétáltatók/bringóhintózók/háromkerekű bicós kiskölkök stb-k biztonsága  fokozható lenne ha ezek ütközésének elkerülésére több önkéntes szervezőt lehetne mozgósítani.

Laci

 

 

Hát fel sem merült bennem a gondolat, hogy esetleg nem Vanek Margit nyeri a versenyt. Mindenesetre arra sem számítottam, hogy én - mint "mezei" hobbi triatlonosnak is alig nevezhető ember - dobogóra állhatok. Tényleg meglepetésként ért :-). A félmaraton után azért éreztem a lábaim, de próbáltam kihozni a maximumot magamból. Az úszás utáni szokásos lemaradásom sikerült behoznom bringán, és a futás elején már megláttam Márkot. Sajnos a bringa annyira lefárasztott (nem volt bolyozás), hogy Márkot már nem tudtam utolérni, közben Laci próbált lefutni, akivel egészen a célig együtt mentünk, aztán az utolsó métereken gyorsabbnak bizonyult. Hát 1 méteren is sok dolog múlhat... A szervezés ennek ellenére remek volt, a kószáló kerékpárosokat meg úgyse lehetett volna elkerülni, néha fékezni kellett. Jó lenne, ha több ilyen verseny lenne és többen jönnének el rá. Köszönet a szervezésért! Ja, és az idő is kegyes volt hozzánk :-) 

Viktor

 

ELTE futam eredménytáblázat

Női futam

Helyezés

Név

Idő

Kar

1.

VANEK MARGIT

00:44:44

TTK

2.

KORONIKA JUDIT

00:51:36

TTK

3.

VARGA BOJÁNA

01:02:15

BTK Írta: Adminisztrátor Hírlevél | 2007-07-11 15:39

P & N Alliance