Sportos ELTE Arcok - Dr. Mindszenty Andrea

2011-ben az ELTE – BEAC Polythlon Szakosztály alapításának 5. versenyszezonjára indítja sportolóit. E jubileum alkalmából bemutatunk néhány munkája – tanulmányai mellett komolyan sportoló ELTE oktatót és hallgatót. Sorozatunk vendégei kiemelkedő szakmai eredmények mellett és hivatásuk adta szoros napi programjuk ellenére is kitartóan és rendíthetetlenül sportolnak. Válogatottként vagy amatőrként. Többfajta sportágat képviselnek, közülük többen számos műfajt is kipróbáltak, néhányan pedig nagy örömünkre más sportokból nyergeltek át a triatlonra, s választották a 2007-ben, az alapításkor mindössze pár fős mag kemény társadalmi munkájára épült, és évente csaknem megkétszereződött létszámú Polythlont.

 

 

„A sportra borzasztó nagy szükség van, ezer és egy okból, az egyik, hogy szellemileg teljesen kikapcsolja az embert, azon kívül fizikailag is nagyon jó, mert az ember vérkeringését serkenti, kipucolja az ember tüdejét.”

 

– Dr. Mindszenty Andrea geológus, tanszékvezető egyetemi tanár

 

 

Ez a hitvallás vezeti professzorasszonyt, akinek munkája és a sport szervesen kapcsolódik egymáshoz. Pályaválasztási elképzelése éppen egy sporttal, mozgással kapcsolatos esemény során kristályosodott ki még tízévesen, geológus hivatásának köszönhetően pedig valóra válhatott egyik gyerekkori álma, a lovaglás. S bár rendszeresen éjjel 11 óráig dolgozik az egyetemen, hiszen „Jogunk van látástól mikulásig dolgozni, mégis a sportnak bele kell férnie, mivel egészen biztos vagyok benne, hogy másképpen nem is tudnék életben maradni. Apám válogatott atléta volt, anyám válogatott úszó. Érdekes módon nem kényszerítettek soha, hogy sportoljak, ez a levegőben volt.”

 

„Egy hetes hátizsákos gyalogtúrán varázsoltak el a kövek, és akkor már tudtam, hogy olyan foglalkozást kellene választani, aminek köze van az erdőkhöz, hegyekhez meg a kövekhez. Végzést követően mindjárt az első fizetésemből elkezdtem lovas leckéket venni.” – meséli. Teniszezett, versenyszerűen úszott, atlétizált (magasugrás és gátfutás számokban), középiskolában ifi válogatottként kosarazott, közben sízett, egyetemen tájfutott – Monspart Saroltával, végzést követően lovagolt – a lovasiskoláig kilómétereket kellett gyalogolni. Innen barátsága Balczó Andrással. Később díjlovaglás következett hosszú évekig, s tanszékvezető egyetemi tanárként nemrég belevágott egy felfutóban levő összetett sportba, a triatlonba. Közben számos egyetemi sportrendezvény oszlopos résztvevője: az immáron hosszú hagyománnyal büszkélkedhető, és egyre népszerűbb 5vös5 (5 km-es futás a Campuson) például nem maradhat ki a naptárjából. Az egyetem színeiben pedig a 2010-es Országos Bajnok ELTE BEAC Polythlon női senior váltó tagjaként állt helyt. A triatlon azért jó – mondja professzorasszony – mert sokféle dolgot csinál az ember jó társaságban. Egyéni sport, mégis csapatszellem uralkodik a Polythlonban. 2010-ben indult Budapesten a Triatlon Világbajnokságon, ahonnan hatalmas élménnyel tért haza és most készül a nagyatádi Hosszútávú Triatlonversenyre, az Ironman-re, ahol egy díjazott váltó úszójaként (3.800 m) Pálfy József geológus professzorral (180 km kerékpározás) és Horváth Ákos fizikus (maratonfutás) docenssel alkotják majd az ELTE BEAC Polythlon professzori váltóját.

 

Professzorasszonynak sikeres felkészülést kívánunk! Reméljük, sok hallgatót indíttat az ő példája a rendszeres mozgásra, hiszen sport szellemileg és fizikailag egyaránt jótékony.

 

A riport teljes szövege meghallgatható itt. (forrás: Civilrádió)

Írta: Adminisztrátor Egyéb hírek | 2011-04-30 22:19
P & N Alliance