Kezdő triatlonos program

A heti három sportolástól, hogyan jussunk el a triatlon vb-ig!

/alap-felkészítés, kezdő triatlonosnak/

 

Kiindulásként vegyünk egy teljesen hobbi-, egészségmegőrzésből sportoló embert. Alapul vehetjük, hogy fittségi, egészségi állapotban az átlag felett helyezkedik el. Vagyis figyel önmagára, igénye van a helyes életmódra. Azonban nem készült még versenyekre, de céljai között szerepel, mint továbblépés. A versenyekre készülés egy következő lépcsőfok. Ezáltal áttörhetjük saját korlátainkat, vagy bizonyíthatjuk magunknak vagy másoknak kitartásunkat.

 

A 2010 szeptemberében megrendezésre kerülő budapesti triatlon világbajnokság egy nagyszerű cél lehet erre!

A triatlon egy tökéletes sport, hiszen három alapmozgást hoz össze. Úszni szinte mindenki megtanult gyerekkorában, kerékpárja szintén mindenkinek van, futni pedig mindenki tud, vagyis “…a láb mindig kéznél van“!

A következőkben szeretnék ismertetni egy rávezető edzésprogramot abszolút kezdő triatlonosoknak.

 

Hogyan kezdjük?

 

Egy kezdő, hobbisportolónak nagyon fontos a motiváció, illetve a társak. Kevés olyan kezdő triatlonost ismerek, aki rögtön az elejétől teljesen tudatosan készült egymagában. Tehát a társaságban végzett edzés nagyon fontos ebben a időszakban. Nemcsak a motiváció, hanem a szocializálódás, és egyéb triatlonos ismeretek elsajátítása miatt is. Erre az ELTE-Polythlon egy tökéletes bázis lehet!

 

A kezdetek

 

Érdemes 4-5 fős csoportokba szerveződni, ahol vagy azonos szinten lévők, vagy barátok, barátnők kezdhetik együtt. Fontos azonban, hogy sose feledjük miért kezdtünk bele. Ez már kicsit több mint egyszerű délutáni találka a barátokkal, hogy kibeszéljük a héten történteket. Itt már bejön az áhított CÉL elérésének vágya! A csapatban edzés sokkal hatékonyabb és szórakoztatóbb. Természetesen a ló túlsó oldalára sem szabad átesni. Ne feledjétek, hogy Ti amatőr-sportolók vagytok, és az örömszerzés, kikapcsolódás céljából csináljátok! Illetve a már említett bizonyítási vágyból. A hangsúlynak tehát mindig azon kell lennie, hogy ezzel örömöt szerzek magamnak, nem pedig kényszerűségből csinálom! Ez nagyon fontos! Eddig senkinek sem szabad eljutni, még egy hivatásos sportolónak sem. Hadd idézem Balczó András olimpiai bajnok triatlon esten elhangzott szavait: “A sport csak eszköz legyen, ne pedig a cél!”

 

A triatlon egy nagyszerű sport. Véleményem szerint több mint bármelyik másik “outdoor” nyári állóképességi sport. A versenyek mindig vízparton zajlanak, melegben, jó társaságban. Kell ennél több?! Nekem rengeteget adott a triatlon, és sosem bántam meg, hogy 18 évvel ezelőtt efelé a sport felé fordultam. A teljesítés öröme pedig egy eufórikus, megismételhetetlen érzés, egy Ironman versenyé pedig szerintem abszolút egyedülálló a világon! Érdemes tehát belevágni!

 

A következőkben szeretnék egy alap-készülési tervet levezetni márciustól-szeptemberig. Ez hat hónap. Véleményem szerint, ez az idő elegendő egy sprint-táv teljesítéséhez, bármilyen alapról induló, de sportosabb életmódot élonek. Kezdjük a heti háromszor 45 perc mozgástól.

Legyen ez a kiindulás, az első hónapban!

 

Nap/napszak

Reggel/délelőtt

Délután

Hétfő

 

Futás (futóiskola, 45perc)

Kedd

 

 

Szerda

 

 

Csütörtök

 

Úszás (1óra)

Péntek

 

 

Szombat

Futás (45perc folyamatos)

 

Vasárnap

 

 

 

Továbblépés

 

Majd a következő hónapban a jó idő érkezésével, emelhetjük a heti alkalom-, és óraszámot. Érdemes a folyamatos növelést alkalmazni, hogy időt adjunk a szervezetnek hozzászokni a megnövekedett terheléshez. Ezek az időszakok 3-4 hetenként kövessék egymást, úgy hogy minden utolsó hét könnyebb lehet. Majd növelve a terhelést az ez utáni hetekben. Heti 5 edzésnél nem érdemes többet csinálni. Ez legyen a maximum!

 

Nap/napszak

Reggel/délelőtt

Délután

Hétfő

 

Erősítés/Futás (1ó20p)

Kedd

 

 

Szerda

 

Kerékpár (1ó30p folyamatos)

Csütörtök

 

Úszás (1ó)

Péntek

 

 

Szombat

Futás (folyamatos, 1óra)

 

Vasárnap

 

(Kerékpár, szerda helyett)

 

 

Nyári program

 

Nyáron mindenkinek kicsit több ideje van. Később megy le a nap, sokáig lehet kinti programot, edzést tervezni. Érdemes kihasználni ezt az időt, és mozogni kicsit többet! Egy nyári példahét:

 

Nap/napszak

Reggel/délelőtt

Délután

Hétfő

 

Erősítés/futás (1ó20p)

Kedd

 

Úszás (1ó)

Szerda

 

Kerékpár (1ó, technika)

Csütörtök

 

Úszás (1ó)

Péntek

 

 

Szombat

Futás (1ó folyamatos)

 

Vasárnap

 

Kerékpár (1ó30p folyamatos)

 

Lényeges még a triatlon szabályainak, és egyéb nagyon fontos részleteinek elsajátítása. Depózás, biciklire le-, felszállás, öltözködés, egyéb részletek. Érdemes erről olvasni, utána kérdezni rutinosabb versenyzőknél, illetve a szerdai edzésünkön részt venni, ami ezekről szólna.

 

Be lehet tervezni ugyanakkor egy-két nyári fél-sprint távú versenyt is. Ezek nemcsak jó edzések, hanem jó alkalmak arra, hogy kipróbáljátok a triatlont. A teljes versenynaptár megtalálható a Polythlon weboldalán is! www.polythlon.elte.hu .

 

Kis Gyula, vezetőedző

Írta: Adminisztrátor Triatlon felkészülés | 2010-03-17 17:56
P & N Alliance