Polythlon motivációs pontrendszer 2011

Célok

 

Az ELTE Polythlon-Triatlon Klub tagjainak kidolgoztunk egy „motivációs pontrendszert”, amivel önmagunkat szeretnénk minél több és jobb minőségű edzésmunkára sarkallni. A cél nem egymás, hanem önmagunk legyőzése, a rendszeres mozgás és erőnlét fenntartása, fejlesztése.

 

Alapelvek

 

Legkiválóbban a versenyekkel mérhetjük fel az edzések és felkészülés sikerességét. Természetesen nem az érmekre és helyezésekre gondolunk, hiszen amatőrként nem érmek és olimpiai pontok gyűjtése a célunk. A versenyhelyzetben – kellőképpen motiváltan, azonos feltételek között, biztonságos körülmények mellett – nyújtott teljesítményt mindenkinek a saját korosztályához hasonlítva értékeljük. Nem az elért helyezést, hanem a korcsoport legjobbjának időeredményétől való eltérést pontozzuk. Mivel a versenyek nem azonos nehézségűek, az elérhető maximális pontszámot súlyozzuk az adott verseny besorolásával.

 

(Gondoltunk arra, hogy közvetlenül mérjük és értékeljük az edzéseken való részvételt, azonban sokan különböző helyeken és időpontokban edzünk, amit szinte lehetetlen összehasonlítani. Az is felmerült, hogy felmérőkkel ellenőrizzük teljesítményünket, de ez meg túlzottan vegytiszta, kevéssé inspiráló, és távol áll az időjárásnak és a külső feltételek változatosságának kitett triatlontól vagy utcai- és terepfutástól.)

 

Pontozási rendszer

 

Időeredmények. Egy Országos Bajnokság (az alapkategória) esetében a korosztály megnyeréséért 100 pont jár. Aki a győztes időtől legfeljebb 5%-kal marad el, az 90 pontot kap. Ha max 10%-kos az eltérés, akkor 80 pont, ha max. 15%, akkor 70, …, ha max. 45%, akkor 10. Aki a győztestől 45%-nál jobban lemarad, annak egységesen 5 pontot számítunk ezért. Egy példaversennyel megvilágítva:

 

Az OB győztes

                1:00:00

Pontszám

                100

Márk ideje

                1:02:00

5%-on belül

                90 pont

Bence ideje

                1:05:00

10%-on belül

                80 pont

Robi ideje

                1:10:00

20%-on belül

                60 pont

Géza ideje

                1:27:01

45%-on kívül

                5 pont

 

Versenykategóriák. A versenyek természetesen nem egyformák, így azokat nehézségi fokuk szerint különböző kategóriákba soroljuk be. A legrangosabb hazai versenyek (Országos Bajnokságok) szorzója lesz 1, a többieké ennél kisebb, illetve a nemzetközi versenyeké nagyobb, az alábbiak szerint:

 

1.        (1,5-ös szorzó) Kiemelt kategória: Ironman sorozat (és Ironman-távú versenyek), Ironman 70.3 sorozat, X-Terra sorozat, Európa Bajnokság (Európa Kupa), Világbajnokság (Világkupa) minden sportágban, valamint a 10 ezernél több indulóval megrendezett nemzetközi versenyek;

2.        (1-es szorzó) Alapkategória: országos bajnokság, diákolimpia országos döntő, valamint a fentiekbe nem tartozó sok ezer fős nemzetközi versenyek;

3.        (0,9-es szorzó) Ranglista verseny, minősítő verseny, magyar kupa sorozat stb., diákolimpia megyei/budapesti döntő, MEFOB;

4.        (0,8-as szorzó) Egyéb országos verseny, Egyetemi és Főiskolás Budapest Bajnokság, extrém távú versenyek;

5.        (0,7-es szorzó) Egyéb versenyek (pl. helyi futóverseny, kerékpárverseny, ELTE Kupa);

6.        (egységesen 5 pont a teljesítésért) Olyan sportrendezvények, ahol a teljesítés a lényeg pl. teljesítménytúrák, olimpiai 5próba, Balaton-átúszás, Balaton Bajnokai.

 

Az alacsonyabb kategóriák tehát az alapkategória 90%, 80%, 70%-át érik. A 6. kategóriában nincs verseny, így itt a teljesítést értékeljük 5 ponttal.  Vagyis egy 3. kat. korosztályos első hely 90 pontot ér, egy 4. kat 80 pontot és így tovább, de a százalékos osztályozás megmarad. Tehát ha Márk 1:02:00 teljesít egy 4. kat versenyen, ahol a korosztályos győztes idő 1:00:00, akkor 90x0.8 pont jár, vagyis 72. Díjazzuk a nagyokat álmodókat, aki elindul bármelyik Ironmanen, IM 70.3-on, vagy X-Terra világkupán, esetleg egy triatlon vagy terepfutó VB-n, annak másfélszeres szorzó jár.

 

Csapateredmények. A fentiek az egyéni versenyekre vonatkoznak. Aki csapat- vagy váltóversenyen indul, annak pontszámát további 0,5-ös szorzóval korrigáljuk. Ha egy adott futam egyszerre egyéni- és csapatverseny is, akkor annak az egyéni eredménye számít csak.

 

Díjazás

 

A pontrendszerben évenként hirdetünk eredményt. Ennek időpontja a decemberi évzáró, ezért a pontozásban az előző év november 1. és az adott év október 31-e közötti versenyek vesznek részt (pl. 2010.11.01 – 2011.10.31.). Az évzárón a legtöbb dobogós helyezést elérőket, illetve a különböző országos ranglistákon legjobban szereplőket is értékeljük, azonban ezek a sikerek nem vesznek részt a pontrendszerben. Hasonlóképpen megemlékezünk a közösen szervezett edzések leglelkesebb látogatóiról, és persze önkénteseinkről, hiszen a közös programok és munkák azok, amelyek év közben folyamatosan összetartják a csapatot.

 

A motivációs pontrendszerben, a pontok kiosztását követően, az alábbi öt szekcióban hirdetünk eredményt:

 

Hobbi tagozat. A Polythlon legkedvesebbjei, akik kedvtelésből sportolnak. Közülük a legtöbb versenyt sikerrel teljesítő sportolókat díjazzuk. Ez önmagában ugyan nem méri a teljesítményt, de tudjuk, hogy a verseny az egyik legjobb edzés, és ezt szeretnénk mindenkinél értékelni.

 

Amatőr szekció. A legtöbb pontot szerző sportolók. Egy erős amatőr barátaival sok-sok versenyen elindul, egész évben gyűjti a pontokat. lehet, hogy ritkán győz, de a sok versenyen összeszedett kis pontok is összeadva komoly sikert eredményezhetnek.

 

Profi liga. Az egy versenyen átlagosan legtöbb pontot szerzett sportolók. Itt a 6. kategóriás versenyeket nem vesszük figyelembe, és csak azokat a sportolókat értékeljük, akik legalább 5 versenyt teljesítettek. Ne feledjétek, egy profi nem jár hétről hétre versenyekre, kijelöli az év legfontosabb – és igen értékes – megmérettetéseit, azokra készül fel, és a legjobb formáját is arra időzíti.

 

Abszolút polythlon. A versenyenkénti átlagpontszámban az előző évhez képest legtöbbet fejlődő sportolók. Ebben a legnemesebb versengésben azok vehetnek részt, akik két egymást követő évben értékelhető eredményt érnek el a teljesítményt legpontosabban mérő profi pontozásban. Lehet, hogy a legkiválóbbakhoz képest kevés pontot gyűjtesz egy versenyen, de ha saját korosztályodhoz képest idén Te fejlődtél a legtöbbet, akkor Te nyered az abszolút kategóriát!

 

 

Budapest székesfőváros, i.sz. 2011. esztendő

 

Horváth Zsolt, Székely Mózes, Ács Viktor és Nyári József

Írta: Adminisztrátor Eredmények | 2011-11-15 04:39
P & N Alliance