Erőfejlesztő gyakorlatok a triatlonban

A triatlont elsősorban, mint állóképességi sportot szokták emlegetni. Ez meg is felel a valóságnak, hiszen űzése közben az energia döntő többségét aerob úton, vagyis oxigén jelenlétében nyerjük. A triatlon (még a sprinttáv is!) tehát a hosszútávú állóképességi sportok közé tartozik. Ha fokozni akarjuk teljesítményünket, elsősorban az állóképességünket alapvetően meghatározó oxigénfelvevő-képességünket kell fejlesztenünk a rendelkezésre álló - megengedett! - eszközökkel. De az állóképesség - amely a keringés, a légzés és a sejtek anyagcsere-folyamatainak magas szintű, harmonikus és gazdaságos alkalmazkodását és működését jelenti - önmagában nem elég! A triatlont alkotó három sportmozgás - az úszás, a kerékpározás és a futás - egyaránt igényli a vázizmok összehangolt működését is. Tehát a triatlonistának - legyen profi vagy amatőr - erőre is szüksége van! Az erőnek, mint az egyik alapvető fizikai képességnek, több megnyilvánulási formája létezik. A birkózónak statikus erőre is szüksége van, a súlyemelők teljesítményének meghatározója a maximális erő színvonala, a kosárlabdázónak vagy ökölvívónak a gyorserő a leginkább hasznos. A triatlonban elsősorban erőállóképességre van szükség, mivel a változó ellenállásokat dinamikus mozgással kell legyőzni a teljesítmény jelentős csökkenése nélkül. Az erőfejlesztő gyakorlatokat egész évben lehet, sőt tanácsos végezni, de azok igazán a fontossá az őszi átmeneti, valamint a téli alapozó időszakban válnak.

 

Mely izomcsoportokat erősítsük?

Természetesen elsősorban azokat, amelyek a három sportág űzéséhez a legfontosabbak. Nincs szükség hatalmas mellizmokra, vagy látványos strand-bicepszre. Ezeket a fölösleges izmokat el kellene látni oxigénnel, ráadásul cipelni kellene őket a bringán és a futásnál is. Van viszont két olyan izomcsoport, amelyek ugyan közvetlenül nem vesznek részt a mozgásban, de stabilizáló szerepük miatt nagyon fontosak.

1. Hasizmok

Legfontosabb szerepük, hogy stabilizálják a medencét és elősegítsék a helyes testtartást. A feszes hasizmok megakadályozzák a futóteljesítményt jelentősen rontó pocak kialakulását. A hasizmok segítségével az úgynevezett teljes légzés is hatékonyabban valósítható meg.

2. Mély hátizmok.

A gerincoszlop mentén helyezkednek el és stabilizálják a csigolyákat. A helyes testtartás legfontosabb biztosítékai. Gyengeségük tartáshibákhoz, porckorong kopáshoz és egyéb, nagy fájdalommal járó súlyos gerincbántalmakhoz vezethet. Alapozó időszakban heti négy, egyéb időszakokban heti két alkalommal ajánlott végezni törzsizom erősítő gyakorlatokat.

Írta: Adminisztrátor Magyar Triatlon Szövetség anyagai | 2009-02-18 05:01
P & N Alliance