Győzelem! 3:42! - Ausztria Fél-Ironman Nemzetközi Triatlon

Az ELTE hallgatója nyerte a grazi fél-Ironman viadalt

 

Csapatvezetőnk, Kis Gyuszi (ELTE-BEAC) nyerte idén Graz város szervezésében az osztrák-szlovén határ mellett megrendezett hagyományos féltávú ironman versenyt. Ideje tiszteletet parancsoló, a magyar bajnok a világ legjobbjai felé vette az irányt. Mondhatjuk, hogy az előjelek bíztatóak voltak, hiszen Gyula kitűnően úszik, idén már 5000 km-t bringázott és jól ment az itthoni rövid időfutam versenyeken is. A hosszú futás pedig, amint a beszámolóból kiderül, igazán fekszik neki, és ha fejben elhatározza, valósággal ledarálja ellenfeleit.

 

Gyula a mindössze 18 fokos Röcksee-tóban 20:49 perc alatt teljesítette az 1700 méteres úszószámot, és másodikként hagyta el a vizet. A legjobb úszó végül ötödik helyen végzett, látszik, erős mezőny gyűlt össze. A 86 km-es „alpesi” kerékpározáson egy Dobogókő magasságú hegyet kellett leküzdeni, ez Gyulának 2 óra 9 percet vett igénybe (átlagsebessége 40 km/h). A horvát Vistica brutális 2:05-öt tekert, így 2 perc előnyre tett szert a 4 fős üldözőbolytól, akik mindannyian 20 másodpercen belül érkeztek a depó bejáratához.

 

Gyula a másik horvát kitűnőség, az ironman legenda Patrcevic-csel csatázva indult ki a kétkörös közel félmaratoni hosszúságú futásra. Hamar kiderült, hogy az élen haladó zágrábi Vistica és üldözői közül kerülnek ki a nap dobogósai, hiszen a többiek leszakadtak a kemény kerékpározást követően. A táv felénél, az első kör végén már csak 15 másodperc volt az élen haladó előnye. Ez 70 méter, Gyuláék pedig fej-fej mellett futottak, váltott vezetéssel. Következett a mindent eldöntő utolsó 10 km. Ekkorra azonban Patrcevic már megtört, fokozatosan lemaradt Gyuláról. Vistica viszont nehezen adta meg magát. Hat kilométerrel a cél előtt még mindig volt 20 méter előnye!

 

Gyula végül mégis felőrölte a horvát fiút. Mint egy feltartóztathatatlan úthenger haladt előre, és mindössze néhány kilométerrel a cél előtt utolérte. Vistica már nem tudta felvenni a ritmust, és lélekben is feladta. A célszalagot Gyula 40 másodperces előnnyel 1:10:31-es 20 km-es idővel szakította át. Ez 3:30 körüli ezreknek felel meg, de persze hozzá kell tenni, hogy előtte már 2,5 óra úszás-kerékpár kombón volt túl.

 

A komoly erőpróbának számító, 2000 € összdíjazású verseny megnyerése után Kis Gyula telefonon röviden így nyilatkozott: „Óriási küzdelemben volt részem a sógoroknál. Nem csak az ellenfelekkel kellett megküzdenem, de önmagamat is le kellett győznöm! A versenyem az utolsó pillanatban dőlt el, mivel a bringán elszökő, bivalyerős horvát versenyzőt az utolsó előtti kilométereken sikerült lehagynom combizomgörcs közepette. A meleg, és szintén lábgörcs áldozata lett a horvátok ironman legendája Patrcevic, aki végül 3. lett. Örülök a teljesítményemnek, hiszen 3 óra 42 perces összidő már világklasszis ezen a távon.”

 

diespiter

Írta: Adminisztrátor Ironman | 2011-05-08 00:23
P & N Alliance