III./2. Hogy maradjunk nyeregben - Csúcspillanatok

Kerékpár és sportpszichológia az ELTE-n

 

A budapesti triatlon világbajnokság évében az ELTE-BEAC Polythlon-Triatlon Klub az ELTE Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetével közösen Hogyan maradjunk nyeregben? – Csúcspillanatok és az odavezető út” címmel szervezett előadást a sport és különösen a triatlon tudományos alapjainak megismertetése céljából. Bárdos György igazgató úr üdítő felvezetője után az előadót megtöltő hallgatóság nem bánta meg, hogy az esti órákat is az egyetem padjai közt töltötte… (Képek)

 

Fülöp Tibor, kerékpáros szakedző és Magyarország legprofibb teljesítmény-diagnosztikával foglalkozó laborjának vezetője valószínűleg kiábrándította azokat, akik korábban úgy vélekedtek, a kerékpározás egyszerű sport („hiszen biciklizni mindenki tud”). A közel 90 perces előadásában szó esett többek között a legkorszerűbb edzésmódszerekről, drótszamarunk testméretünkhöz történő precíz beállításáról és kerékpározási technikánk (pl. körkörös hajtás, kanyarvétel) fejlesztésének módjairól.

Megtanultuk értelmezni a terheléses vizsgálatok eredményeit, megdöbbentünk Jan Ullrich verseny közben leadott watt értékein és ízelítőt kaptunk a már-már sci-fibe illő sportlaborokról, ahol a pedálozás 3D-ben történő monitorozása alapján állítják be a megfelelő nyeregmagasságot. De vajon ha az elhangzottakat mind megvalósítanánk, esetleg némi tehetséggel is rendelkeznénk, az elegendő volna-e kiemelkedő sportsikerek eléréséhez?

 

Az est következő előadója, Dr. Lénárt Ágota sportpszichológus az előbbi kérdést elég hamar megválaszolta. Elmondta, a világversenyek első tíz helyezettje fizikumukat tekintve szinte egyformák, a győzelem vagy vereségről a pszichikai állapot dönt. A doktornőtől sokféle sportpszichológiai technikáról és olimpikonok különböző történeteiről hallottunk, közben mindenki megbizonyosodhatott a pozitív gondolatok óriási erejéről és ezek sportteljesítményt befolyásoló, drámai hatásáról. Ismét világossá vált, hogy a sportban, miközben saját határainkat feszegetjük, szembe kerülünk korlátainkkal. Átlépésükhöz nyújt segítséget a sportpszichológia a koncentrációnk fejlesztésével és annak megtanításával, hogyan irányítsuk gondolatainkat, „programozzuk át” agyunkat. Ezek olyan képességek, melyek nem csupán a sportban tesznek sikeresebbé.

 

A négy előadásból álló Triatlon Estek sorozat harmadik állomására április 21-én kerül sor, amelyben „Víztől vízig: Olimpiai sport a Kopaszi gáton”címmel az úszás kerül terítékre.(További információk: http://polythlon.elte.hu)

 

Az eseményt a mostanihoz hasonlóan élőben közvetíti a hunrun.com internetes portál, így a Budapesttől távolabb élők is on-line élvezhetik az előadásokat. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Pálfy Máté (biológus hallgató)

Írta: Adminisztrátor ELTE Triatlon Est | 2010-03-29 02:54
P & N Alliance