Alapozás

Rengeteg alapozáson vagyok már túl, (nagyjából úgy 17-en), és talán már kezd letisztulni bennem ezen időszak lényege.

 

Sokszor próbáltam ki, sok mindent. Egyszer nagyon sokat úsztam és erősítettem a téli hónapokban. Majd volt olyan amikor inkább futottam. Igazából egyik sem túl okos megoldás, még akkor sem, ha a gyenge számát próbálja erőltetni az ember. A téli hónapokban mint ahogy már tavaly is leírtam egy nagyon fontos dolgot kell szem előtt tartani. Mégpedig azt, hogy a szervet ilyenkor valamennyire takarékra kapcsolja önmagát. Plusz rengeteg külső tényezőtől kell védekeznie: betegségek, hideg, vitaminhiány. Tehát lényegében egy erősen leszabályozott autóként tudnám leírni a testünket. Vagyis átfordítva a sportágakra, nekem télen alapozáskor eddig talán egyszer sikerült, hogy két számra is rá tudtam koncentrálni. Ennek viszont hamar túledzettség lehet a következménye.

 

Mi is az alapozás lényege? Megtanítani a szervezetet a leghatékonyabb zsírégetésre. Vagyis minél magas intenzitást elérni a zsírégető zónában. Plusz ezt a zónát minél hamarabb elérni, és minél tovább fenntartani a hatékonyságot. Ha hiszitek ha nem, a legprofibb triatlonosok még egy sprint távot is 99%-ban zsírégető zónában nyomnak le. Hogyan tudják ezt elérni? Kegyetlenül hatékony a szervezetük. Na ez a lényeg!

 

Az alapozás elején járunk. Úgy kell ezt elképzelni, hogy most alapozzuk a házunkat. Vagyis ebben az időszakban kell eljutni a gigahosszú, alacsony frekvenciájú edzésekhez. Tudom, sokatoknak nincs idejük. Pont ezért szajkózom mindig, hogy „Edz hétvégén hosszúkat!” Érdemes a hétvégére tartalékolni az energiát. Sajnos ez így van, muszáj valahogy hétköznapra berakni egy pihinapot.

 

Hogy miért is írom ezt? Felmerült pár emberben a kérdés, a mai nap, hogy minek jöjjön bringázni, ha most legalább 2 hónapig úgysem fog tudni kimenni. Meg, hogy érdemesebb ráállni a futásra.

 

Ez így rendben is van, igazat is adok valamennyire. DE a kerékpár az a szám, amin a legtöbb időt képes eltölteni az ember. Vagyis 4-5 óra sem túl vészes. Ugyanennyit futni viszont horror. Hová is akarok kilyukadni? Ezek a viszonylag melegebb napok, tökéletesen alkalmasak arra, hogy azt a bizonyos hatékony zsírégetést gyakoroljuk. Főleg, ha mondjuk összekombináljuk egy kis futással. Érdemes az ilyen jobb napokon felrúgni kicsit a tervet, és kimenni tekerni. Tudom, hideg van, meg minden. Fel kell öltözni! Szerintem 3-4 fokig még ki lehet menni. Az alatt tényleg nem érdemes, mert ráfagytok a bringára.

 

Tehát összefoglalva. Télen tényleg az úszás, futás kell, hogy előtérben legyen, de amikor megengedi az idő, azonnal ki kell menni kerékpározni. Zsírégetés fokozása, állóképesség növelése, és még egy szempont, színesíti az edzéseket télen.

 

A másik dolog amiről szerettem volna írni, a teljesítmény összetevői. Tudom ez még nem túl aktuális, de a napokban sokat gondolkodtam a teljesítmény összetevőinek körülbelüli arányáról (saját tapasztalataim alapján).:

 

35% - Elvégzett edzésmunka, edzések teljesítése

30% - Regeneráció, pihenés (rengeteg összetevője van!!!!, Párat már írtam korábban.)

20% - Agy! Motiváltság, ott vagyok fejben, test és elme összhangja

10% - Helyes táplálkozás, teljesítmény optimalizálás, megfelelő energiaszint, táplálék-kiegészítők

2% - Megfelelő versenysúly (fontos!), ez is inkább a táplálkozás része.

2% - Technikai háttér, kerékpár, cipő, ruházat

1% - Egyéb

 

Gyula

Írta: Adminisztrátor Kis Gyula írásai | 2009-12-03 01:09
P & N Alliance