A 'Tudás közössége' a 'Tudás útján' - vidám hosszútávfutóink

A cím talán nem vicces, de igaz. Ha Egyetemünk szlogenjét komolyan vesszük, meg kell dicsérjük hallgatóinkat, akik az ősök hagyományait is tisztelik: „Ép testben, ép lélek”. Egy félmaraton nem tréfadolog, és az ELTE legjobbjai hosszú évek óta ott vannak az élmezőnyben. Idén is jól hajráztak, és többszörösen is dobogóra állhattak. Csapatbronz a MEFOB döntőn, és női csapatezüst az atléták Budapest Bajnokságán. Szabó Gábor (TTK) csapata kiválóan vizsgázott.

 

 

November 7-én népes futósereg rajtolt a SOTE Nagyvárad téri épülettömbje elől, hogy ki-ki a maga tempójában teljesítse a 6 kilométeres vagy a félmaratoni távot a 11. alkalommal megrendezett „Tudás Útja” félmaraton  és Akadémiai 6-os keretében. A verseny célja, hogy egy közös futásra invitálja az öreg kontinens mozogni szerető, illetve hajlandó lakóit, hogy együttes jelenlétükkel demonstrálják a tudás, a kultúra és a mozgás fontosságát és  a világ elhunyt atlétái előtt is tisztelegjenek.

 

A már hagyománnyá vált rendezvény elnevezése egyúttal árulkodik az útvonalról is, ugyanis a főváros legismertebb  tudásközpontjai mellett  haladnak el a futók. A Semmelweis Egyetem, a Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Magyar Tudományos Akadémia érintésével a résztvevők Budapest legszebb részeit érintik, s akinek a tempója engedi, biztonsággal gyönyörködhet a főváros panorámájában, hisz a verseny lezárt útszakaszon zajlik.

 

Akiknek már nem csak a részvétel, hanem az eredmény is számított, különböző kategóriákban mérhették össze képességeiket, ugyanis a verseny egyúttal Nyílt Egyetemi Európa Kupa, országos bajnokság (egyetemi-főiskolai hallgató, oktató részvétellel, valamint nyílt részvétellel), Budapest bajnokság.

 

Szerencsére vasárnap igazi futóidő várta a lelkes sportolókat. A többnyire, de nem kizárólagosan, egyetemi és főiskolai polgárokat felvonultató mezőnyben szép számmal foglaltak helyet az ELTE hallgatói, illetve oktatói, valamint alumnusai is. A legnépesebb, szervezetten megjelenő egyetemi csapatot az  ELTE Polythlon Klubja verbuválta, melynek Sashegyi Gepárdok elnevezésű futókörében sok egykori és jelenlegi ELTE-s gyűjti heti rendszerességgel a kilométereket, hogy aztán fejlődésüket egy-egy hazai vagy külföldi versenyen felmérjék, vagy csak egyszerűen azért mert társaságban jobb futni, mint egyedül.

 

A legjobbjait nélkülözni kénytelen ELTE csapat, mondhatni a hagyományokhoz híven, dobogós helyezést szerzett. A bronzérmes egyetemi félmaratoni csapat tagjai: Varga Dániel (PPK), Dorner László(PPK), Margull Dániel (TTK), Mórocza Nóra (PPK), Kiss Mirella (BTK), György Gabriella (TáTK). A rakparton uralkodó szembeszél ellenére a csapat több tagja is egyéni legjobbját megfutva járult hozzá a kiváló helyezéshez. Bár a meg nem történteken kár utólag rágódni, az mindenesetre elgondolkodtató, hogy ha a tavalyi egyéni győztes ELTE-s hallgatók idén is rajthoz tudtak volna állni, akkor a csapat körülbelül 30 perccel jobb időt futva országos bajnok!

 

Természetesen az eredmények nem jönnek maguktól, mögöttük következetesen végigvitt, kellő mennyiségű és minőségű edzésmunka áll. Ehhez pedig nem árt egy jól megszervezett csapat, amely egy kellő tudással felvértezett edző irányításával edz egy megfelelő infrastruktúrával ellátott helyen. Ezeket a feltételeket az egyetem minden polgára számára igyekszik biztosítani, de az már a hallgató döntése, hogy él-e a felkínált lehetőséggel.

 

A helyezés mindig relatív fokmérője lehet egy csapat teljesítményének, de az időeredmények javulása már objektívebb képet ad a résztvevők fizikai felkészültségéről. Az ELTE az utóbbi 3 évben végig dobogós volt, egyre javuló időeredménnyel: 2007 9:27:11 (2.), 2008 9:15:23 (2.), 2009 [betegség miatt egy lány hiányzott, de bármilyen eredménnyel javult volna az összidő, hiszen a női egyéni győztes és a férfi abszolút második is ELTE hallgató volt] , 2010 9:05:48 (3.) A kitűnő egyetemi teljesítmény mellett a profi sportolókból összeállt ELTE Atlétikai DSK női csapata (Jakab Ágnes, Rozsnyai Lilla, Mórocza Nóra) a Budapest Bajnokság félmaratoni női csapat kategóriájának 2. helyezettje lett.

 

Természetesen nem csak hallgatók képviselték egyetemünket e rangos megmérettetésen. A verseny egyik állandó résztvevője dr. Horváth Ákos (TTK, oktató), aki az egyre erősödő oktatói mezőnyben 12. helyen ért célba.

 

Az elmúlt egy év, és az őszi futószezonban elért eredmények bebizonyították, hogy az ELTE-nek van keresnivalója a futás élvonalában. Ahhoz, hogy pozíciónkon javítani tudjunk, mindenképp szükségünk van arra, hogy megtaláljuk azokat a hallgatókat – versenyezni kívánókat és hobbifutókat – akik a futóklub erős bázisát alkothatják.

 

Ha Te is úgy érzed, hogy hiányzik egy csapat, ahol – amellett, hogy megismerkedhetsz új sportágakkal és új barátokat szerezhetsz – felettébb szórakoztató társaságban égetheted a kalóriákat (majd pótolhatod még szórakoztatóbb énjüket mutató sporttársak közt), nézz be hozzánk!

Írta: Adminisztrátor Hosszútávfutás | 2010-11-14 06:20
P & N Alliance