Helyzetjelentés a Kerékpáros Amatőr Kupáról

A Magyar Köztársaság Összetett Kerékpáros Amatőr Bajnoksága versenysorozatában 13 futamon keresztül versengenek egymással az ország legjobb amatőr bringásai, 9 férfi és 3 női korosztályban. A 8. állomás után több mint egy hónapos, kora nyári szünetet iktattak be a szervezők, ami nekünk is alkalmat kínál az eddig történtek áttekintésére. Érdekességekben, izgalmas pillanatokban és ELTE-BEAC sikerekben nem volt hiány, és reméljük, hogy a lendület kitart a hátralevő öt versenyre is.

 

 

 

A téli pihenő utáni igazság pillanata március 20-án érkezett el a tihanyi Félsziget Kupán, ahol kiderült, ki mennyire vette komolyan a téli felkészülést. Kibúvó nemigen akadt, a futam során hétszer kellett feltekerni az Apátsághoz, amit csak a legedzettebbek bírtak szuflával. A Polythlon utánpótlás korú versenyzői közül többen is korosztályuk legjobbjai közé verekedték magukat, bizonyítva ezzel, hogy idén is számolni kell velük az összetett ranglistás versenyben.

A második állomás, a Tahitótfaluból rajtoló Békás időfutam leginkább vezetőedzőnk, Kis Gyula remekléséről maradt emlékezetes, aki triatlonistaként abszolút ötödik helyen tekert be a gyakorlott bringások között. A Székely testvérek – Gellért, Benedek és Kolos - folytatták kiváló szereplésüket, mindhárman korosztályuk élmezőnyében végeztek, csakúgy mint női indulóink, Kováts Dóra és Bürger Berta. Az eredmények mellett derűlátásra adott okot az is, hogy 17 versenyzőt (köztük tíz ELTE-s hallgatót és oktatót) tudtunk kiállítani az év egyik első kerékpárversenyén.

Az áprilisi STOP cukrászda időfutamra bringán érkezett a Polythlon különítménye, így a 30, illetve 15 km-es versenytáv mellett az oda- és visszaút is hozátett valamit kerékpárosaink edzésmennyiségéhez. A pálya maga sem egyszerű, lejtővel kezdődik, nagy emelkedővel végződik, cserébe a célbaérés öröme mellett a támogató cukrászda által felajánlott pogácsák és sütemények hívogató közelsége is ösztönzi a versenyzőket. Gyula megismételte tahitótfalusi eredményét, több mint 2 percet javítva két évvel ezelőtti idején. Székely Benedek kimagasló teljesítménnyel a második helyen, Gellért a negyediken végzett, de a legjobb ELTE-seink is mind dicséretet érdemelnek.

A Hegyek Poklának bugyraiban idén nem mártóztak meg egyesületünk tagjai, ehelyett szinte hazai körülmények közt folytatták a versenyzést az ötödik futammal, melyet Pétfürdőn, a Polythlon nyári edzőtáborának helyszínén rendeztek. Lelkes fiaink a verseny utánra egy plusz edzést is beterveztek, így az elsők között vágtak neki az időfutamnak, hogy míg a többieknek folyik a verseny, ők egy hosszú tekeréssel múlassák az időt. A korai indulásnak viszont megvolt az a hátránya, hogy ekkorra a rendezők még nem teljesen készültek fel a pálya irányítására. Benedek  emiatt hosszú kilométerekkel többet ment a kelleténél, de így is becsülettel célba ért, és a tombola sorsoláson még kárpótolhatta is magát.

A következő két mezőnyversenyen csak a BEAC utánpótlás-csapat indult. Az első a májusi Kínok Kínja volt Esztergomban, mely nevéhez híven esős időjárással és csúszós pályával fogadta az indulókat, a rövid távú versenyen mégis remekelt a csapat, Benedek abszolút harmadik helyen tekert célba. A hetedik futamra Gyömrőn került sor, a GIANT kupán Kolos, fiatal kora ellenére, a rövid táv élmezőnyével ért célba, míg bátyja ismét dobogóra állhatott.

Végül, a sorozat nyolcadik állomásaként 21. alkalommal rendezték meg az ország legnagyobb országúti versenyét, a Balaton körüli Tour de Pelso-t, ahol a teljes magyar mezőny mellett külföldi kerékpárosok is rendre tiszteletüket teszik. A dinamikusan növekvő létszámhoz idén egyesületünk is hozzátette a magáét, 20 sportolónk is szembe nézett a 204 km-es kihívással. Kis Gyula és Mester Bálint sokáig az élbollyal haladt, Gyulának kisebb hátramaradás után a verseny végéig sikerült a pelotonban maradnia. Talán csak a frissítésen (pontosabban a „neutrál” frissítés hiányán) múlt, hogy nem végzett előkelőbb helyen. A közel 5 órás versenyen mindössze 50 másodperccel (!) maradt le a győztestől. Az így megszerzett 63. pozíció is remek eredmény egy ekkora mezőnyben, hiszen ilyen hosszú távon óriási koncentrációt igényel a kiegyensúlyozott bringázás. Egy tanulságot is levonhatunk a történtekből: a nagy versenyeken megoldást kell találni a csapatfrissítésre. A versenyzés izgalmain kívül egyéb élményekkel is gazdagodhattak a vállalkozó szellemű sportolók. „Ilyen szemszögből még sosem láttam az ezerarcú Balatont. Az ember csak azt veszi észre egy ilyen bringaversenyen belülről, hogy baromi gyorsan halad, és szinte el sem hiszi, hogy 5 órán belül körbe lehet érni.”- számol be tapasztalatairól Kis Gyula.

Az első hat futam összesített eredményei alapján rövid távon Székely Benedek korosztályának második, Székely Kolos negyedik helyén áll. Hosszú távon Székely Gellért ötödik,  Kováts Dóra pedig 14. Ismét utánpótlás szinten vagyunk vagyunk ott az élmezőnyben, ahol tavaly az egyesületi eredményességi versenyben ezüstérmesek lettünk, de bizakodásra ad okot, hogy egyetemista versenyzőink is rendszeres résztvevőivé kezdenek válni a versenysorozatnak. Ez örömteli fejlemény, mert a kerékpár mindannyiunk hétköznapi közlekedési és sporteszközévé kezd válni az utóbbi években.

A 2011-es kerékpár sorozat július 10-én, Tatabányán folytatódik, és szeptember 25-én, a Pilis Kupa 2. fordulójával ér véget. A nagy kihívások kedvelőinek pedig július 2-án a Balaton Bajnokai Triatlon Torna tartogat még kerékpáron egy 140 km-es megmérettetést.

Írta: Adminisztrátor Országúti Amatőr Kupa | 2011-07-10 18:28
P & N Alliance