11. Polythlon Hírlevél - 2007. június 24.

Tartalom:

 

- Gatorade futógála, Budapest

- Crosskovácsi, Nagykovácsi

- Budapesti Triatlon Diákolimpia

- Speed Tirol Marathon, Innsbruck

- Kékes Csúcsfutás, Kékestetõ

- Sprint távú triatlon ranglistaverseny, Baja

- Kõszeg MTB Maraton

2. Fonyód helyett KISKÖRE KÖZÉPTÁV

3. Egyéb

4. Következõ versenyek

 

1. Beszámolók

1. Beszámolók

 

Június 8-9. Crosskovácsi, Nagykovácsi

 

 

Elõször szigorúan obijektíven. Itthon az egyik legjobb rendezvény. Profi szervezéssel. Változatos, ritmusos pályával. És nagy szó, hogy no aszfalttal!

 

 

Versenyrendezõk idén változtattak a pályán. Volt egy 6 km-es felvezetõ kör, utána jött egy 40 kilométeres, amibõl a hosszún a Magyar Kupa futamban kettõt kellett abszolválni. Egyébként a távok rövid- 29 km, közép- 60 km és a hosszú táv 86 km.

 

Egész hetem jól sikerült, jól és könnyedén mentek felkészítõ edzések, bár most nem toltam el az edzések arányát a bringa javára. Szóval erõsnek éreztem magam, optimista voltam. Ráadásul pénteken szereztem be új telómat, és egy új alkatrész mindig megdobja a motivációt.

 

Vasárnap korai kelés, bepakolás a kocsiba, találka Kodály köröndön egyik bringás barátommal, becucculás, aztán irány Nagykovácsi. Korán ott voltunk már bõ másfél óra a rajtig. Mindent elintéztünk, frissítõket leadtuk.

 

Rajt! Jól mozgok, könnyedén megy az eleje, ami nálam ritka, élvezem. Lemegy a felvezetõ kör, kimegyünk a nagyra, itt még vegyesen a három táv versenyzõivel. Hullámvasutas részen nyomjuk. Nekem tetszenek a dinamikus pályák, ahol nem kell órákat felfelé mászni, aztán hosszú kilométereken át lejtõzni. A kör végén furcsa, kezd a pálya csúszossá válni, idõközben leszakadt itt az ég. Egy hosszú tempós lejtõn majdnem megfekszem, de még korrigálni tudok. Beérek a kastélyparkba megkapom a frissítõimet és megyek is a 2. nagy körre. Közben buzdítom magam, hogy most kell megnyomni, innen szenvedés már mindenkinek és ugye a végét kell megnyomni. Haladok is, szedem le az embereket. Aztán jön egy mezõ rázatos lejtõje, furcsa rézsutos kanyarokkal. Itt már érzem valami nem százas, limiten megyek, mert a hátsó fékem nem igazán lassít. Kiérek a dózer útra, muszáj megállnom. Kitolom a fékkart egészen a markolatváltóig, hogy a fékkar ne akadjon fenn rajta. Emelkedõ nyomom, frissítõ, jön is a buzdítás, aztán 3 felkiálltójeles lejtõ. Na itt lett a versenynek over, mert itt már nem tudtam használni a hátsó féket, így szomorúan battyogtam vissza a frissítõhöz. És hogy mi volt a baj, még Gardán egy esésnél megtört a fékkábel, és így használtam egészen idáig, közen a törés mentés folyamatosan kopott az anyag, így a végére már a szövetek közötti térbe folyt az olaj.

 

Azért jó oldala is volt a versenynek, nem fájt annyira a derekam, tudom, hogy 100 %-os már nem lesz, de ezzel így kiegyezek. A gépem geometriáját, azt hiszem sikerült eltalálnom, más részt amíg versenyben voltam végig jó helyen haladtam és erõsnek éreztem magam.

 

Majd legközelebb, jövõ hétvégén otthon a Kõszegi hegységben megrendezett következõ maratonon bizonyíthatok. Aztán már csak két hét az XTERRA-ig…

 

Horváth Zsolt

 

 

Június 9. szombat, Budapesti Triatlon Diákolimpia

 

 

Belevágok amúgy In medias res: a hétvégén több érmet is szereztek az ELTE színeiben a legifjabb Polythlonosok! Székely Benedek a II. korcsoportban 4-ként továbbjutott a triatlon diákolimpia országos fordulójára egyéniben, csapatban Székely Kolossal ARANYÉRMET szereztek, és ilyen minõségben is kvalifikálták magukat Lakitelekre. Székely Gellért csapatban korcsoportjában II. helyezést ért el.

 

A margitszigeti pálya persze hazai volt, hiszen már idén egyszer ki is próbálták a terepet az ELTE Évadnyitó Triatlon Bajnokság és Olimpiai Ötpróba keretében. Sem a rekkenõ hõség, sem az nem rettentette és kedvetlenítette el a Benedek-Kolos kettõs csapatát, hogy Kolos utólsóként jött ki a vízbõl, sõt olyan bravúrosan tekert, hogy hat másik embert sikerült visszaelõznie a futás második felére (a biciklizés elejérõl még kép is van Kolosról közvetlen mögötte a biciklis felvezetõvel), így legeslegutólsóból - több perces hátrányt behozva!!! középmezõnyre verekedte ki magát, ezzel csapatban a dobogó tetejére futott fel egyenesen. Ezt azért is írtam le, hogy senki se érezze, nem érdemes indulni egy versenyen, mert úgysem lenne esélye – hát tessék, most megcáfolódott ez a tévhit – utólsó helyrõl egyenesen a dobogó tetejére!!

 

Számszerûsített eredmények: Székely Gellért a III. korcsoportban 27-bõl 8. helyen végzett (18:23), csapatban 2. helyen (46:27), csapatban a Székely Benedek-Székely Kolos kettõs a II. korcsoportban 1. lett 30:46-os összidõvel, Székely Benedek az újonc korcsoport 18 fõs mezõnyében egyéniben 14:30-perces idõeredménnyel 4-ként, és 12-ként Székely Kolos (16:16) ért a célba.

 

Ditte

 

 

 

 

Június 9. szombat, Speed Tirol Marathon, Ausztria

 

 

Rieger Anita jóvoltából lehetõségem nyílt részt venni 2007 június 9-én a Brenner és Innsbruck közötti völgyben megrendezett 4. Tirol Speed Marathon félmaratoni szakaszán. A „speed” szó arra utal, hogy a pálya szinte folyamatosan és egyenletesen lejt. A Maraton startja, Brenner 1370m magasan fekszik, Matrei, ahonnan a félmaraton indult, 990m magasan helyezkedik el, míg a cél, Innsbruck 585m magasan van a tengerszint felett.

 

A félmaratoni futam szombat délután 5 órakor indult. Matreibõl kiérve gyönyörû, forgalom elõl lezárt hegyi szerpentinen indulhatott neki a sok száz futó az enyhe lejtõnek. A késõi start miatt a hõmérséklet is elviselhetõ volt, és sûrûn elhelyezett frissítõállomások segítették a futókat. Az útvonal több kis településen haladt át, ahol a helyi lakosoknak igazi látványosságot jelentett a sok futó, voltak olyanok is, akik kiültek egy kempingszékbe az út mellé, és kezükben egy korsó sörrel nézték és bíztatták az elõttük elhaladó sok futót.

 

Az utolsó kilométereken mindenkinek új erõt adott az Innsbruck fölött kígyózó szerpentinrõl a városra hirtelen megnyíló gyönyörû kilátás. (Engem például többen itt elõztek vissza... :-)) Ezen a szakaszon már nem lehetett föladni a versenyt!A rendezõk a cél elhelyezésével kicsit megviccelték a befutókat. Egy több száz méterrõl is jól látható, hatalmas, felfújható kapu jelezte a befutó végét, de a valódi cél csak egy visszafordító után, mintegy 200m-el késõbb következett... Aki már futott, hajrázott valaha ilyen versenyen, az tudhatja, mit jelent ez a nem várt 200 méter!

 

A verseny elõtti kevés alvás, sok vezetés ellenére Anita kategóriájában elsõ, nõi abszolútban pedig a 4. helyezést érte el (1:32:36)! (Én becsülettel lefutottam a távot...) /egészen kiváló eredménnyel: 1:39:25, M30 kategóriában 60. – a szerk./

 

Tasnádi Tamás

 

 

 

 

Június 10. vasárnap, Gatorade futógála Budapest

 

A hétvégén volt a Gatorade utcai futóverseny a rakparton. 5 és 10 km-es távon lehetett nevezni. Én a röviden mentem mint ált. Reggel 9. Tûrhetõen meleg idõ és a lábam is rendben. Úgyhogy minden adott volt egy jó kis futáshoz. Kivételesen nem a rajtvonal mögött, hanem a szalag elõtt (akár a profik) álltam fel. Elég gyorsan kezdett a mezõny. Majd néhányan lassúbb tempóra álltak vissza, így tudtam elõzni, persze nem akartam elfutni. Próbáltam felvenni a tempót az élen haladó kb. 8-10 futóval, de nagyon gyorsak voltak. Így tõlük leszakadva három sráccal álltam össze egy bolyba. Majd hol én vezettem, hol õk. A háromnegyedénél még én vittem a négyest, majd két srác robbantott és jól lehagytak minket. Ketten futottunk tovább. Ránéztem a stopperre, mert már nagyon kezdtem unni. 13 perc uhhh, még csak. Ki kell állnom tankolni! Hol a frissítõ? Áthaladtunk egy vízpermetezõ alatt. Sokat nem használt. Már csak a vízre tudtam gondolni. Végre megjött. De csak amolyan önkiszolgáló, svédasztalos formában, ugyanis oda kellett futni az asztalhoz a vizespohárért. Na most már én is berobbantam. Szakítottam a kísérõmmel és az utcsó kilin megnyomtam a pedált. Hátha behozom még a sárga trikós srácot, mégse, õ is nagyon ment. A végére eléggé elfáradtam, így a többiektõl lemaradva 17:51 re értem be. Kifulladtam. De jó volt, a nézõktõl még gratulációt is kaptam a végén.

 

Dénes

 

 

 

 

Június 16. szombat, 10. Jubileumi Kékes Csúcsfutás, Kékestetõ

 

A Polythlon rendkívül erõs mezõnnyel vonult ki, még ha egy kicsit titokban is! Többen elõre jelezték, hogy jönnek, néhányan elõzõ este döntötték el, és voltak, akikrõl nem is tudtuk, hogy ott lesznek – csak a célban találkoztunk, vagy a honlapon fedeztük fel egymást!

 

Elkészültek a minta-polythlonos pólók, amit Viktor, István és Ákos ki is próbáltak. Dorner Laci vállalta, hogy a polythlonos triatlon-mezben fut – csodálkozott is, hogy a profi atléták ismerõsként köszöntötték. Na jó, ebben az is benne volt, hogy végig bírta a tempót a legjobbakkal. Mózes pedig a 20 esztendõs õs-polythlon trikóban nyomta.

 

Fantasztikus eredmények születtek!!! Laci az 1133 (!) fõs mezõnyben 23. lett, egészen kiváló 54:56-os eredménnyel, vélhetõen csak profi atléták végeztek elõtte, s mindössze egyetlen nála fiatalabb volt jobb nála – lehet, hogy mégse csak a ruha miatt barátkoztak sokan Lacival? Mindenesetre az ilyen hosszú távok (11,6 km, 671 m szintemelkedés) inkább a tapasztaltabbak versenye. De mielõtt az idõsebbekre térünk, Viktor atomóra pontossággal egy órát adott magának (1:00:04), amivel még bõven benne volt a legjobb százban (82.). Ákos korábbi csúcsfutásait jócskán megjavítva 1:05:45-ös idõvel (197.) futott be (egyébként alig lemaradva a Polythlonon kívül egyetlen BEAC-os Kovács Balázs tájfutótól). Kocsonya Andris titkos favoritként – és sokat próbált csúcsfutóként – 1:07:14-el ért célba (239.). Hiába, aki ironman, az bírja a ritka levegõt! A további három polythlonos elsõ alkalommal teljesítette a távot, csaknem egyszerre érve a csúcsra. Ekkor már sorba kellett állni az ország legmagasabb pontjának megérintéséhez, de a mezõny második fele még csak utánuk érkezett. A jövõre még javítható eredmények: Székely Mózes 1:13:44 (473.), Török Lajos 1:15:28 (551.) és Köblös István 1:16:59 (615.) – hozzátéve, hogy a fentiek mind bruttó idõk, a start és cél közötti tényleges idõ ennél 2-3 perccel is lehetett kevesebb, attól függõen, hogy az 1500 induló között kinek hol sikerült helyet találnia. Eleddig egyetlen beszámoló érkezett, küldjetek még errõl az izgalmas versenyrõl!

 

diespiter

 

A Kékes szép volt, de iszonyúan meredek. Õszinte leszek, már háromnál néztem a táblákat. Itt bizony nagyon jó volt, hogy a kollégáimmal kis csapatban voltunk, mert nagyon elkelt a bíztatás. (Még mondja valaki, hogy a futás nem csapatsport…) Azután az a kanyar a nyolcadiknál. Igazán szép élményem talán az volt, amikor 11 kilométernél szembekerültem egy locsoló autóval. Végül 1.15 és egy szép érem…

 

Tulajdonképpen jól éreztük magunkat, és nem bántuk meg, hogy belevágtunk.

 

Na és persze az unokáimnak mesélve már úgy fogok rá emlékezni, hogy könnyû kis edzés volt…

 

Török Lajos

 

 

Június 17. vasárnap, Sprint távú ranglista verseny, Baja

 

Szép idõ, napsütés, vízpart, halászlé. Ez volt hétvégén. Meg verseny. Baján hosszú idõ óta elõször rendeztek triatlon versenyt. A Mogyi SE tényleg kitett magáért. Rengeteg embert sikerült meghívniuk, a szervezés jó volt, „zizi, bambi, körhinta”, minden, ami kell. Az úszás a Sugovicában volt, ami nagyon meleg és kellemesen piszkos kis víz. (Színe a jobb termálvizeké.) A biciklis pálya a belvárosban ment, sok rázós macskakõvel, fordítóval. A kalandos útburkolat miatt sok defekt és bukás is volt. Futni két kört kellett, a vízparti sétányon, ami - ahogy utólag megnéztem - nagyon szép. Én ismét annak örülök, hogy technikai probléma nélkül végig tudtam menni (1:09:22). Jó edzést mindenkinek!

Márk

 

 

Június 24. vasárnap, Rock Mashine Maraton-Kõszeg

 

 

Ez a verseny mindig, minden évben fontos számomra, mert ez nekem a hazai pálya. Itt tanultam meg montizni, és ha hazamegyek Szombathelyre, mindig viszek bringát, mert ha otthon vagyok, akkor biztos bringázok itt. Mondhatni szívemcsücske ez a hely, a város, mint valami ékszerdoboz, az alpesi hegyek itt kezdõdnek, és ez látszik is szintkülönbségekben. Itt könnyen tud az ember 1 órát mászni akár.

 

A héten jól éreztem magam jól mentek az edzések, bár a meleg engem is megviselt, plussz még az elözõ hét végi többnapos gyomorrontás. Ettõl féltem is, mert az ásványi anyagok is kiürültek belõlem.

 

Szombaton nyomtam még egy bõ órát, monti+futás, hogy a váltást az Xterrára szokjam, és jól ment. Ráhangolódtam a másnapi versenyre, mindent elõkészítettem, kulacsokat bekevertem. Glikogén raktárakat feltöltöttem. Kész voltam.

 

A versenyen középtávon indultam, gondoltam ez is elég lesz az Xterra elõtt, mert hát ismerem itt az emelkedõket:-). Röviden a verseny tömény, itt minden van, amit a montizás jelent. Durvábbnál, durvább emelkedõk, single track-ek, gyors köves lejtõk. Valaki azt mondta, hogy ez egy cross-country verseny. Igaza van, pörgõs, bele lehet adni apait-anyait és a végén endorfinban, és adrenalin mámorban úszik az ember. Kemény volt, de nagyon élveztem, pláne az utolsó 10-12 kilométeren kapott el a gépszíj és nyomtam neki, ami a csövön kifért.

 

És jöjjenek az puszta adatok: 43 kilométer, 1730 méter szintkülönbség. 189 max pulzus, 174-es átlag!!! 2:21:10-es idõ, ez a nyolcadik helyre volt elég, amivel elégedett is vagyok (valamennyire).

 

Zsolt

 

Gratulálunk a versenyzõknek!

 

 

2. Kiskörén lesz a középtávú triatlon verseny (2250/80/20) idén

 

 

Már fenn van a versenykiírás az MTSZ honlapján. Mellette megtartják a gyermek ranglistaversenyt és a pedagógus, egyetemi, fõiskolás és orvos OB-t is sprint távon (750/20/5), úgyhogy ez elég széles paletta. Remélem sokan megyünk. A Polythlon már 13 (!!!!!!!) fõvel indul a tervek szerint, és még ezen felül is van, aki gondolkozik rajta. Fantasztikus lelkesek vagytok!

 

 

3.Egyéb

 

 

Fertõ-tó kerülést tervezõk Ákosnál jelentkezzenek (akos@ludens.elte.hu). Még kellene legalább egy ember. És még várunk rendezõket a június 30-i

 

 

Visegrád Xterra versenyhez, szintén Ákosnál kellene jelezni a szándékot, illetve egyenesen Tóth Viktornál is lehet.

 

 

4. Következő versenyek

 

Idõpont

Verseny Tusa Helyszín Elõnev.! Honlap
2007. június 30. X2S tereptriatlon triatlon Visegrád 6. 20. www.3x2s.hu/dev/index.php?option=com_content&task=view&id=702&Itemid=181
2007. június 30. Olimpiai Ötpróba úszás úszás Visegrád www.5proba.hu
2007. július 1. VIII. Duna maraton MTB kerékpár Visegrád 6. 16. www.dunamaraton.hu
2007. július 7. Sprint Egyetemi/Ped.OB, Középtávú OB triatlon Kisköre 6. 3. www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiiraskiskore.htm
2007. július 7-8. Fertõ-tó kör futás Sopron 7. 1. www.zoldgomb.hu/html/tartalom.php?lang=hun&oldal=evesProgram
2007. július 8. VII. Balaton-átevezés evezés Alsóörs 7. 3. www.marathon.hu/2007/07atevezuj01.pdf
2007. július 15. sprint távú triatlon verseny triatlon Hatvan 7. 6. www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirashatvanuj.htm
2007. július 21. Balaton-átúszás úszás Révfülöp www.balaton-atuszas.hu
2007. július 21. TT sprint távú triatlon verseny triatlon Balassagyarmat 7. 7. www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/bgyar/paltri_inf.htm
2007. július 21-22. Vuelta Kupa MTB OX OB kerékpár Zalakaros 7. 10. www.matramaraton.hu/index.php?id=354
2007. július 22. IV. Zemplén Maraton kerékpár Bortó - Mád 7. 14. www.zemplenmaraton.hu
2007. július 29. X2S sprint tereptriatlon triatlon Eger www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiiraseger0729.htm
2007. augusztus 4. TT sprint távú triatlon OB triatlon Fadd-Dombori 7. 27. www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirasfadd.pdf
2007. augusztus 4-5. Bükk MTB Maraton MK Írta: Adminisztrátor Hírlevél | 2007-06-11 16:11
P & N Alliance