14. Polythlon Hírlevél - 2007. augusztus 26.

Tartalom:

 

1.    IRONMAN

2.    Beszámolók

- XXIII. SportTolna Triatlon Fesztivál, sprint OB, Fadd–Dombori (Triatlon Tour)

- XXIII. Vasi Vasember Olimpiai Távú Triatlon (Triatlon Tour)

- X2S tereptriatlon, Nőtincs

3.   Triatlon Ranglisták (egyéni, csapat)

4.   Következő versenyek 

 

1.  Ironman (3800/180/42) előzetes eredmények:

 

Ironmanek:
- Rózsa Sándor                    12:18:55 (senior1 18. hely)
- Kocsonya András (OSC)  13:15:14 (felnőtt 111. hely) 

 

Díjazott váltók:
- Monthy Polythlon I.            10:18:18 (8. hely !!)
(Bérdi Márk 57:56, Csuhai Sándor 5:57:43, Horváth Ákos 3:32:39)
- Monthy Polythlon III.
(Zánkai András 1:01:47, Ferenczi Balázs 5:58:20, Dorner László)

 

Egyéb váltók:
- Monthy Polythlon II.           10:21:21 (11. hely !)
(úszás: Sztanyek Tímea 1:11:52; kerékpár: Borsós Tibor, Székely Benedek, Sztanyek Tímea 5:55:06; futás: Arany Dénes, Székely Benedek, Preznánszky Ditte, Székely Kolos, Bérdi Márk, Székely Mózes 3:14:23)

 

 

2. Beszámolók

 

Augusztus 4. szombat: Sprint távú triatlon OB, Fadd - Dombori

 

Amikor már azt hittem, Kiskörénél nem lehet rosszabb...

Hűvös reggel, esőt mondanak. A reggeli gyerekfutamnál a championChip rendszer bedöglött – gyerekeket beúsztatták a rajthoz, kb. 5-10 percig hibernálták majd kirendelték őket a partra, ott a csípős reggelben vizesen még kicsit fagyasztották őket biztos ami biztos. Elvégre aki nem hal bele, az megerősödik tőle. Triatlonos-palánták lennének, vagy mi. Ők még nagyobb hullámok nélkül megúszták. Délután már orkán fújt és ez igen erős hullámokat is korbácsolt.

 

Csapatunkból a mi futamunk az utólsó. Végre vízbe. Nos, bár a Balatonban edzettem az átúszás hullámok okán elhalasztott napján, ezek a habok is igen nagyok voltak. Igaz, meglovagoltam a jó nagy hullámokat, addig sem kellett tempózni, löktek azok ezerrel, viszont egy minden tempónál nagyot rúgó és számba fröcskölő (a bicajon nem bántam volna egy kis permetet minden tempónál) nőt csak egy ideig tudtam leelőzni, a kanyarnál leúszott pont akkor, amikor már a szembehullámok jöttek, amik magukban is elegek voltak ahhoz, hogy élet-halál harcot folytassak a vízzel, nemhogy a plusz fröccs. Aztán az ifi fiú futamot elég közel indították, úgyhogy beértek – a rajtnál még jópofizunk, hogy „túl nagyok a hullámok, sörözés előbbre hozva, irány a part” meg „forr a víz, termálban nem úszom”, de hát a versenyláz az versenyláz, nem kímélnek senkit a vízben. Próbáltam kikerülni őket, mert jönnek mint a tankok - a part felé közelítek, ezzel a kerülővel nagy hátrányt szerezve magamnak, ott meg kétszer akkorává váltak a hullámok. Ráadásul se szemüveg se sapka nem volt rajtam, hajam a számban végig, nem láttam semmit, közben lazult a chip. Még csak ez hiányozna, gondolom.

 

Benedek még fényképet is készített erről: kb. "ember a vízben" címet lehetne adni. Aztán az ifi bolyba keveredve mégis, két pofon között a partra vezető pallón megkapaszkodom az úszócél előtti bólya madzagjába. Látom ám, hogy a végig kb. 20 méterrel előttem úszó lány feje még a vízben: hát akkora erővel jöttek  az ifi fiúk, hogy még a vízben kisodorták, ahogy belekeveredett a bolyukba, majd nem tudott tőlük kievickélni arra  a pallóra. Én meg az oldalvizükön valahogy kijutottam. És amikor azt hittem, hogy akkor most már Hawaii beach napszemüveg, akkor kiderül, hogy leesett a biciklis óra, rohangálnak a rendezők, mondom, hogy ne bajlódjunk vele (amatőrként olyan mindegy, mennyivel menve leszek utólsó), csak őrizzék meg, de közben nem sikerül klipszelni (még erről is készült egy röhejes videóklipp az utókornak: mama első próbálkozása, kettő, három: a végén a kameraman annyira elunja magát, hogy mami még mindig ott vesződik, hogy a kamera az ég felé fordul – közben mindössze vagy tíz-húsz ember hagy el).

 

Na akkor tekerjünk: hát akkora a szél (már 40km/h-val lökött), majd elvitt. Ekkor belémnyillalt a "Mi a csudát keresek is én itt?" gondolat. Keserves volt, de visszafele igen kellemes hátorkán lökött „hazáig”, ez tetszett, tudtam „pihenni”. A futásnál már nem volt gond – néhány sétafikálót kellett csak lesepernem a pályáról, hja, igen-igen, sorry, de én még versenyben vagyok, bocs, hogy itt a versenypályán zavarom a délutáni sétátokat – legfeljebb csak az, hogy ennyi bénázás után már semmilyen előny nem behozható. Reméltem, a célban már senki sem lesz (hiszen az ifik már rég hazamentek, mindenki pakolt és szedte a sátorfáját). Hát erre leérek a műútról és rendezők egész sorfala áll ott a kordonnál: már csak ez hiányzott, majd még itt az „emiatt a keményfejű őrült miatt nem mehettünk még haza” értelmű lesújtó pillantásokat is viseljem el, nem elég hogy megfulladás után még az a biciklis küzdelem is... Erre mindenki drukkol, mondják, hogy szép volt, meg gyerünk. Úgy éreztem, már csak vánszorgok a cél felé.Végre célegyenes. A célkaput is elvitte már a Drommer... Azért véget ért. (Egyébként nem sikerült megszereznem az utólsó helyet.)

Ditte

Küzdelmes egri viadal után visszatértem a sima triatlonhoz. A Fadd-Domboriban megrendezett sprint OB-n indultam. Az erős mezőnyben, mindjárt az úszásnál sikerült komoly hátrányt szereznem. Így a kerékpározásnál már nem tudtam felkapaszkodni egy  bolyba sem. Csak a futásnál sikerült lefaragni a lemaradásomból. Több futót is megelőztem. A futás vége felé észevettem, hogy valaki nagyon jött fel rám. Nem hagyhattam veszni a kiharcolt 69 helyemet. A végére tartogatott utolsó energia muníciómat is bevetettem. Rágyorsítottam. Követőm még mindig szorosan a nyomomban. Közben fogadtam a velem szemben futó csapattársak bíztatását. Döntöttem, nem fogok tartalékolni a végére. Még gyorsabban kezdtem szedni a lábam. Sikerült elfutnom. Erős tempót diktáltam a célig. Azonban a célt egy kicsit nehezen lehetett beazonosítani, mivel célkapu helyett szőnyeg jelölte a célt és ha nem nyomják mindjárt a kezembe az emblémázott trikót, lehet hogy még tovább is futottam volna. Összességében egy jól sikerült, jó hangulatú versenyen vettem részt. Ez úton is gratulálok az összes résztvevő klubtársnak.  

Dénes
 

Eredmények

Újonc futam (100/8,1/0,5):
- Székely Benedek 19:26 (20. hely)

- Székely Kolos 22:42 (32. hely)

 

Gyermek Ranglistaverseny (300/8,1/2):
- Székely Gellért 33:24 (32. hely)

 

Sprint futam (750/19,7/5):
- Preznánszky-Szabó Ditte 1:51:58 (senior1 7. hely !)

- Székely Mózes 01:16:58 (senior1 18. hely)
- Arany Dénes 01:18:56 (férfi 23. hely)
- Zánkai András 01:25:47 (senior1 26. hely)

 

Augusztus 18., szombat: Vasi Vasember, Szombathely

 

Eleddig 2 Polythlonosról tudjuk, hogy korábban belépett a Vasi Vasemberek táborába, mindketten kétszer. Az elnevezés persze megtévesztő, mert valójában nem az ironman magyar fordításáról van szó, a táv itt „csupán” negyede a hawaii-i standardnek. A klasszikus olimpiai távon 1500 métert kell úszni, 40 km-t tekerni és a végén még egy 10 km futás színesíti a palettát. No, ezt a versenyt teljesítette a Polythlon tiszteletbeli elnöke, Michaletzky György dékán úr, még a 80-as évek közepén, majd 20 évvel később a Polythlon fáradhatatlan edzője, Horváth Zsolt az ezredforduló utáni két évben.

 

Idén Márkkal és Dénessel hárman vágtunk neki a távnak. Egyrészt nagyon népszerű a Vasi Vasember, sok nem-triatlonos szeretne itt „diplomát” kapni, s a triatlonosok közül is csaknem  mindenki legalább egyszer megméri itt magát. Másrészt nekem ez időben túl közel volt az ironmanhez, de ez volt az utolsó pontszerző Triatlon Tour verseny, s így mégis „el kellett indulni”.

 

A nevezés legvégén értünk le Szombathelyre – erről egy erősen koncentráló kép is árulkodik az MTSz honlapján –, s igyekeztünk gyorsan leúszni a 1,5 km-t a nem túl kellemes vízben. (Ez volt életem egyik legrosszabb úszás-élménye, még a második kör végén is belémrúgtak néhányszor a bénázó „szabadidősök”, vagyis a triatlonozni egyébként nem járó amatőrök, akik közül többen cikk-cakkban próbáltak a kimászós partfal felé közeledni. Az időm persze nem ezért lett 31 percnél is rosszabb.)

 

A kerékpártól tartottam, mert többen dimbes-dombosnak tartották a pályát – némiképp csalódás volt, hogy ezek után nem volt túl sok a szint. Az első 20 killit egyedül tettem meg, a végén erős szembeszélben, majd a lehagyottak egy része bolyozva utólért, így csatlakoztam. Hárman vezettük a csapatot, néha csaqtéakoztak hozzánk, de végül az utolsó 5 kán leráztuk a többieket, s még a legvégén is befogtunk néhány magányos tekerőt (átlag: 35,04 km/h). Ja, és a depó bejáratánál értem utól a senior4 legjobbját, Forgács Gyulát, aki eddig mindig megvert.

 

Jó lassan cseréltem cipőt (a futócipőm az ironman előtt 10 nappal belül-hátul kilyukadt, így zsírúj csukában vágtem neki a 10 kilinek, de még a fűzőt sem volt időm kicserélni, másfél percet szórakoztam az öltözéssel. Mindegy, elég jól indult a futás, az első 2,5 kás kör 12 perc alatt megvolt. A következő hármat 12:20 körül egyenletesen hoztam, és triatlonversenyen szokatlanul kellemes állapotban értem be a célba. (Csak utólag tudtam meg, hogy Dénes körönként kb. 2 percet vert rám, de az előtte begyűjtött előnyöm már nem tudta behozni. Egyébként Márk is ment, mint a golyó, idei legjobb helyezését érte el, nézzétek meg a képeket a neten.)

 

diespiter

 

Eredmények

- Bérdi Márk 2:17:19 (férfi 30. hely)
- Székely Mózes 2:32:45 (senior1 10. hely)
- Arany Dénes 2:34:24 (férfi 42. hely)

 

Augusztus 18., szombat: X2S sprint tereptriatlon, Nőtincs

 

Battila és én kiruccantunk Nőtincsre a következő x2s versenyre. Odaérünk a rendezők, mondják, hogy duatlon lesz, mert túl sok hal purcant ki, de nem a horgászok miatt, hanem vmi baci szedi áldozatait. ez annyira nem jó nekem, mert a futók előnyben vannak, pláne ha depózni is tudnak. hát ez be is jött. Így a táv 1.5km futás, 16km monti, 5km futásra változott. abszolut sprint, ez elejétől a végéig fáj, és ma nem voltam fejben ráhangolódva, hogy ez nekem jó lesz. az első futás jól ment nem az abszolut elsők között, de a 9-10. helyen értem be a depóba. Na innen csúsztam vissza, nem kicsit hanem nagyon, úgy 5 helyet, na mindegy gondoltam montin majd hozok. Ez be is jött fel is jöttem az 5. helyre, de aztán agyilag zuhanás, meg aztán megint depózás és vissza csusza 9. helyre. Attila sajna ekkor már nem volt versenyben, kicsit benézett egy kanyart és letesztelte mekkora a surlódási együtthatója kontra aszfalt. A második futáson hullámvölgy, de mint a Marianna árok, aztán összekaparom magam és végül befutok az abszolut 8. helyen, korcsoportban 3.

Azért van tanulsága is a mai versenynek, Attila szerint depózásban csak fejlődni tudok, és szerinte elég meredeken fogok :-). Csak az van, hogy a speci triatlonos füzők nem tartják eléggé a lábam, és hajlamos a bokám, hogy ki-be járjon, így most a biztonsági kössük meg tökig a fűzőt dolog megy nálam, mert a bokám többet ér, de azért vmit tenni kéne, mert mások megpiknikeznek ennyi idő alatt. Vagy nem megyek sprintre, hanem hosszabbra, ahol van időm ledolgozni.

Motivációm a jövőheti XTERRA world tour osztrák futamára így azért már a plafonon van, bár inkább felejthetetlen élményként várom, mert amit hallok, örülni kell, ha az ember az első százban van. Durva!!!

Zs

Sprint távú terepduatlon (1,5 km / 16km szint 150m / 5 km szint 55m):

- Horváth Zsolt 1:11:14 (abszolut 8. hely, felnőtt2 3. hely !!)

 

Gratulálunk a versenyzőknek!

 

 

3.  Országos Triatlon Ranglista 2007.

 

Gyermek Triatlon Ranglista (táv: 300 m úszás, 8 km kerékpár, 2 km futás)

A gyermek korosztályban a meghírdetett 6 ranglistaversenyen szerzett legjobb 3 pontszámával kerültek be az 1994-95-ös korosztály versenyzői. Ebben az évben Székely Gellért (a licence-ek kiadásával kapcsolatos helyzetből adódóan) az UTE színeiben, de edzéseit már a Polythlonban végezve a 21. helyet szerezte meg. Két verseny maradt ki: Baján nem vettünk részt, Balassagyarmaton pedig baleset miatt ki kellet állnia. A legjobb eredményt a Hatvani ranglistaversenyen érte el, ahol a 35 indulóból a 11. helyen végzett 31:41 perces idővel.

 

21. Székely Gellért Zsombor - 49 ponttal a gyermek fiú korcsoport 53 fős mezőnyében a Tiszaújvároson (17), Kiskörén (19) és Hatvanban (11) elért kiváló eredményei alapján

 

Triatlon Tour korcsoportos (sprint táv: 750 m úszás, 20 km kerékpár, 5 km futás; rövid táv: 1500 m úszás, 40 km kerékpár, 10 km futás)

A felnőtteknek meghírdetett Triatlon Tour versenysorozat 6 állomásából a legjobb négy eredmény alapján áll össze a ranglista. Preznánszky Ditte idén tavasszal kezdett triatlonozni, így csupán két versenyen állhatott rajthoz, végül a senior nők között a középmezőnyben végzett két kiváló helyezéssel. A férfiak versenyében Bérdi Márk és Székely Mózes 4-4 versenyen tudott elindulni, míg a többiek csak az idény közepén kapcsolódtak be a triatlonba, és csak egy-két versenyen vettek részt igazolt sportolóként. A pontozási rendszerből adódóan a több versenyt teljesítők előnyével (is) élve ketten végeztek korosztályuk első negyedében. Az idén elért legjobb korosztályos helyezések:

- férfi U23: Ács Viktor 14. (Ballasagyarmat, sprint táv, 1:13:10),

- férfi felnőtt: Bérdi Márk 30. (Szombathely, rövid táv, 2:17:19),

- férfi senior1: Székely Mózes 10. (Szombathely, rövid táv, 2:32:45),

- női senior1: Preznánszky Ditte 7. (Fadd–Dombori, sprint táv, 1:51:58).

 

Előzetes eredmények:

 

12. Preznánszky-Szabó Ditte - 1520 ponttal (két versenyből) a senior nők 18 fős mezőnyében (Balassagyarmat 8., Fadd–Dombori 14.)

 

15. Székely Mózes - 2770 ponttal (négy versenyből) a senior férfiak 99 fős mezőnyében (Tiszaújváros 21., Balassagyarmat 22., Fadd–Dombori 25., Szombathely 12.)

 

31. Bérdi Márk - 2445 ponttal (négy versenyből) a felnőtt férfiak 123 fős mezőnyében (Balatonfüred 42., Tiszaújváros 35., Baja 37., Szombathely 28.)

74. Arany Dénes - 1170 ponttal (két versenyből) a felnőtt férfiak 123 fős mezőnyében (Fadd-Dombori 69., Szombathely 33.)

111. Ács Viktor - 584 ponttal (egy versenyből) a felnőtt férfiak 123 fős mezőnyében (Balassagyarmat 45.)

113. Dorner László - 580 ponttal (egy versenyből) a felnőtt férfiak 123 fős mezőnyében (Balassagyarmat 47.)

 

Triatlon Tour csapatverseny (előzetes)

A Triatlon Tour versenysorozatban csapatranglista is készül. Az ebbe való bekerülés feltétele, hogy az adott egyesület legalább három licence-szel rendelkező versenyzője teljesítse a távot. A Polythlon csak az idény közepén rendelkezett elegendő sportolóval, és csak két versenyen sikerült teljes igazolt csapatot kiállítani. Végül így is a mezőny első negyedében végeztünk.

 

16. BEAC-Polythlon férfi csapat - 58 ponttal (két versenyből) a versenyeken elindult 62 egyesületből, a 30 pontot szerzett csapatból (Balassagyarmat 16., Szombathely 11.)

 

 

4. Következő versenyek

 

http://polythlon.elte.hu/index.php?option=com_eventlist&Itemid=46

 

2007. szeptember 1.

X2S sprint távú terepduatlon

duatlon

Biatorbágy

 

www.3x2s.hu

2007. szeptember 1.

Mátra-kör

kerékpár

Gyöngyös

www.velo.hu

2007. szeptember 1.

Tri-Motion Half Saalfelden

triatlon

Saalfelden

7. 1.

www.tri-motion.at/half_index.php

2007. szeptember 2.

Nike félmaraton

futás

Budapest

8. 24.

www.futanet.hu/verseny/2007/nike/fr_nike.html

2007. szeptember 6-9.

9. World Games of Mountainbiking

kerékpár

Saalbach-Hinterglemm

www.worldgames.at

2007. szeptember 9.

Extrém duatlon (13-45-5)

duatlon

Orfű

7. 31.

www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiiras20070505orfu.htm

2007. szeptember 15.

Triatlon Diákolimpia Országos döntő

triatlon

Lakitelek

 

www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirastdodlakitelek.htm

2007. szeptember 24.

XIII. 5vös 5km futóverseny

futás

Budapest

http://ludens.elte.hu/~akos/ttksport

2007. szeptember 30.

Berlin Maraton

futás

Berlin

 

www.real-berlin-marathon.com/events/berlin_marathon/2007/index.php

2007. szeptember 30.

Budapest Marathon

futás

Budapest

8. 3.

www.futanet.hu/verseny/2007/plus/fr_plus.html

Írta: Adminisztrátor Hírlevél | 2007-08-26 23:14
P & N Alliance