9. Polythlon Hírlevél  2007. május 31.

Tartalom:

 

  1. Beszámolók

- TT Olimpiai távú triatlon OB, EB válogató, Balatonfüred

- Tour de Pelso Balatonmaraton (203 km)

- Tihany Túra (76 km-es kiskör)

  1. Ironman: új információ
  2. Nyári edzőtábor ; Balaton-kör és Fertő-tó kerülés
  3. Következő versenyek  

 

A csapat nagyon fegyelmezett – a keddi edzésen 14-en voltunk!

 

A legfiatalabb Polythlonosokkal utána a futópályáról egyenesen a medencébe vitt az utunk! Egyébként is csak javasolni tudom az edzés utáni levezető úszást, ez lenne az előnye annak, hogy helyben van az uszoda, különösen majd a rekkenő kánikulákban tartott edzések után esik jól egy kis csobbanás: este fél kilencig lehet a medencében tartózkodni, és utána  van idő még bőven fürdésre, öltözésre, csak 9-kor zárnak!

 

 

1. Beszámolók

 

Május 26. szombat TT Olimpiai távú triatlon OB, Balatonfüred

A balatonfüredi volt az idei év első Triatlon Tour versenye; az itthoni, összesen két rövid távú verseny közül pedig az egyik. Az időjárás (verőfényes napsütés, 30 pár fok) és a Balaton vize (24 fok) ideális volt. Az úszás két körből állt, az első kör után 8-10 métert kellett futni, aztán ismét vízbeugrani. A bringa pályát és a körök számát a verseny előtt többször is módosították, de végül egy könnyűnek nem mondható, de élvezetes pályát sikerült kijelölniük a rendezőknek, aminek az "érdekességét" az adta, hogy a depo után rögtön egy kb. 200 méteres nagyon meredek emelkedő következett. A két fordító közül az egyik ennek az emelkedőnek az alján volt, a másik pedig Füred határában. A pálya nagyon jó minőségű, felújított aszfalton ment. A futópálya végig az árnyékos, lezárt sétányon ment, egyetlen "szépséghibája" az volt talán, hogy a külső fordítót egy szintén kb. 2-300 méteres meredek emelkedő előzte meg. A bringa 9, a futás 4 körből állt. Az úszó pályát - nem is kicsit - sikerült elmérniük: vagy 2-300 méterrel hosszabb volt, de végtére is nem gond, mindenkinek ezen kellett mennie.

 

Ami engem illet, én végig jól éreztem magam, semmi probléma nem volt a bringával (és velem sem), aminek örülök! A Tour következő állomása a jövő heti tiszaújvárosi verseny, ami már sprint táv lesz.

 Márk

 

 

Május 26. szombat Tour de Pelso ‘07: Balaton Maraton és Tihany túra

 

Ezen a tulajdonképpen négy külön futamból, egyenként más-más távból és részben különböző útnovalból álló versenyen, két versenyszámban összesen hat Polythlonos résztvevővel dicsekedhettünk: Csuhai Sanyi (6:08:58, 75/210), Kocsonya András (7:05:14, 125/210) és Székely Mózes (6:54:35, 25/45) magát a Tour de Pelsot, a Balatonmaratont az Amatőr kupáért távját teljesítették.

Nagyszerű eredmények születtek:

 

A Tihany Túra résztvevői között pedig kiemelkedően szerepelt Székely Benedek (3:26:33, 29/160), aki a teljes mezőny 29. célbaérője. Ezzel, legelső gyerekként a célban, megelőzte az első női versenyzőt is, és épp-hogy 11 évesen a Tihany Túra abszolút első (felnőtt) helyezettjétől – akivel Füredig ráadásul a boly élén haladt kettesben!! – mindössze 24 perccel !!!! lemaradva (ami az akarattyai eltévedésének tudható be részben) 3:26:33-s idővel haladt át a célkapun háta mögött 76km-rel!

A többiek is kiváló időt mentek életük első országúti versenyén: Preznánszky Ditte (5:13:19, 26/75), Székely Kolos (5:13:01, 102/160).

 

Sanyi kisebb csapattal érkezett, akiknek itt most mégegyszer köszönjük, hogy technikai segítséget nyújtottak, így nem késtük le a budapesti kései indulás ellenére sem a rajtunkat.

 

Ditte

 

Íme a beszámolók:

 

Balaton Maraton a XVII. Pelso Kupáért és Amatőr Kupa futam

 

Május 26-án került sor a Tour de Pelso - Balaton Maraton nyílt kerékpárversenyre. Nagy múltú (13. éves az idén) verseny, de sosem volt még ennyi - 400 feletti - induló. A tavalyi évhez hasonlóan idén is sok mindent befolyásolt az időjárás. (2006-ban egész éjjel szakadt az eső Siófokon, s a túra első felében is kb. 5-ször kaptunk kissebb zuhanyt.) Idén az eső nem, inkább az aszfalt folyt helyenként a melegtől. Azonos: körkörös szembeszél a tó körül. Ez nem csak afféle „kerékpáros percepció” a balatoni vitorlák állása önmagában is riasztó volt helyenként!  Az útvonalon igazi hegy (cserháti, mátrai értelemben véve) egy sem volt, maradt tehát a stratégiai játék a szél ellen, a bolyban megmaradásra. A TdP ebből a szempontból remek: több tudászintű boly is kialakul, jó esélyel lehet megfelelőt találni. Némi folyadékfelvételi elbénázás okán hamar egy nem túl erős sorban találtam magam, ahol aztán a fogyasztás korrigálása után már nem volt megerőltető az iram (34 km/h átlag). Felzárkózni előrébb járó sorra nem látszott esély, maradt tehát a kellemes utazó tempó. Csak arra kellett közben figyelni, hogy a kényelmesen tartható áttételek közül mindíg a könnyebb pörögjön (a hosszútávú bringázás egyik kulcsa). A csapat erősebb része aztán úgy a 140. km táján gyorsulni kezdett, majd a balatonakarattyai dombon az elitje is szétszóródott (leszakadtam). Innen ezer fok melegben néhány kilométert 23 km/h-val haladtunk egy Osztrák bringással, mivel az előrébb járó, de már teljesen lehervadt kollégáknak ez volt a tempójuk, s a mögöttük felgyűlt autósor ezt a tempót tartotta (előrébb araszolni csak addig lehetett, míg egy túlméretes nehézgép szállító tréler teljesen eldugította az utat - a szembe sáv szintén tömve). A 7. sz úton azután már szabad volt a pálya, illetve végtelennek tűnő lankák következtek és a száz fok miatt - kezünkben sörösüveg nélkül is - szédelegve imbolyogtunk az út széle és fél sávja között. A célhoz Siófokon a korábbiaktól eltérően jól látható jelek irányítottak, s 6 óra 8 perc után a chipes technika révén elhangzott a mennyei pittyenés. A célban üdítő várt és ajándék lovaglós-baseballsapka (???), majd mindenki ebédet kapott. A Lasagne és sütemény igényes volt, bár a nagysága inkább az áruházi kóstolófalatokhoz hasonlított. (2 éves kisfiam biztosan repetát kért volna!)

A rendezés nagyon lelkes és mindenre gondot viselő volt, úgy tűnt, hogy jutott idén rendező motor minden bolyhoz.

Aki némi kalandra és állóképesség fejlesztésre vágyik, jövőre ne hagyja ki, Május utolsó hétvégéje: Balaton Maraton!

 

Sanyi

 

 

 Már az utazás során összeverődött egy kisebb társaság a vonat biciklis kocsijában, akik mind a verseny­re igyekeztünk. Külön kellemes  volt, hogy a verseny reggelén a MÁV egyik büszkesége, a Stadler FLIRT motorvonat ment Siófokra, légkondis utastérrel, tágas hellyel a bicikliknek.

Bár a meteorológia záport, zivatart ígért a hétvégére, szikrázó napsütésben rajtolt el a mezőny, és csak egy rövid időre borult be. Az északi parton volt egy futó zápor – miközben sütött a nap – ami annyira helyi volt, hogy sokan el is kerülték.

A rajthoz való készülődés hangulatáról Péter Attila gondoskodott.

Az útvonal első 9 kilométerét lassú felvezetéssel tettük meg, majd Zamárdiban menetből volt az igazi rajt. Innen még jó darabig tartott, míg szétszakadozott a mezőny.

Ahol tavaly problémák adódtak az útvonal követésével, most narancssárga táblákkal egyértelműen jelezték azt, sőt Keszthelyen az egyik kereszteződésben a forgalom megállításával is segítették a mezőny áthaladását.

A pálya mentén 4 frissítőállomást helyeztek el. Volt, akinek egyiket-másikat nem sikerült meg­talál­ni, mert pl. az egyik egy benzinkút mögött volt, így jól be kellett nézni. A rajtcsomagban kapott versenykiírásban benne volt a pontos helyük, csak verseny előtt azt kevesen olvasgatták… A frissítő­állomásokon bőségesen volt Gatorade, banán, keksz, szőlőcukor.

Ugyanaznap került megrendezésre Balatonfüreden a rövid távú triatlon OB is. Úgy jött ki a lépés, hogy a triatlonverseny délután volt, mire a Tour de Pelso mezőnye is Füredre ért, így a két verseny résztvevői egymást buzdították.

A déli partra visszaérve már szinte a célegyenesben érezhette magát az ember, hiszen Aligától már csak 15 km a cél. Az idén már nem tévedtem el ott sem, ahol tavaly sikerült – úgy 500 m-rel a cél előtt – így 7:05-ös idővel sikerült célba érni.

 

András

 

 

Május 26. szombat VI. Tihany-túra

A Tour de Pelso keretében, annak második leghosszabb távú futamaként indult Siófok-Tihany-Füred-Almádi-Aliga-Siófok útvonalon, 76km-es távon a Tihany Túra. Ezen is három Polythlonos indult. Benedek végig irtózatos rohamban tekerte végig az élbollyal Füredig, aztán még mindig a mezőny elején Siófokig pihenés nélkül, úgyhogy – alig 11 évesen – 3 óra 26 perc 33 mp alatt, a verseny első gyerek-beérkezőjeként haladt át a célkapun.

Kolos “résztávozott”, azaz, három hatalmas hajrá között kétszer felhívott, hogy most éhen fog halni, bevár és szeretne kapni a hadtáptól (ez voltam én, kb. 10 kilós hátizsákkal a hátamon, benne pumpa, több kakaóscsiga, folyadék, esőkabátok stb.) ellátmányt. Mindkét „etetés” után újabb erőre kapott, úgyhogy be sem tudtam érni, egyedül a Kenesét Akarattyával összekötő lejtőn haladt csak kicsivel előttem, úgymond szolidaritásból, mamát erősítendő.

A korai startnak köszönhetően az út jó részén alig tartózkodtak rajtunk kívül a bicikliúton. A meleg azonban már induláskor rekkenő volt. Külön komp vitte a versenyzőket Szántódról Tihanyba! Több száz biciklis a kompon és „no auto” – ez volt ám a felemelő látvány! A füredi depót és futópálya egy részét mi is láttuk, sőt, bele is keveredtem egy kicsit birka módra követvén az előttem haladó családot, de aztán észbe kaptam, hogy mintha triatlon verseny lenne és gyorsan kievickéltem onnan.  A célban pedig Péter Attila várt mindenkit kedves, elismerő szavakkal, valamint egy kis lasagna,üdítő és – annak, aki jókor érkezett – édesség.

Ditte

 

Gratulálunk a versenyzőknek!

 

 

 2. Ironman

Előlegeket köszönöm. A szálloda visszajelzését továbbítom, ahogy elküldték.

Ditte

 

Herr Gyula tervei szerint változik a futópálya köreinek száma és távja, érdemes felmenni a honlapjukra: 2470m/kör és 17 (!) kör lesz, körönként 2 frissítővel, minden körben nagy kijelzős tájékoztatás az időről, a megtett távról és a hátra lévő körökről.

 

Az IRONMAN honlapja:  http://www.ironman.hu/

 

 

3. Egyéb

Nyári edzőtábor mégegyszer:

 

Eddig tizenketten lennénk, időpont egyeztetés még nem volt. Legközelebbi edzésen beszéljünk erről.

 

Balaton-kör és Fertő-tó kerülés:

Szervezkedjünk, mert nyakunkon e két verseny! Horváth Ákos Fertő-tó kerülésre megy, Török Lajos és a Székely család is menne egyenlőre bármelyikre. Kérlek jelezzetek Dittének minél hamarabb (ditsz@freemail.hu  T:06-30-336-8488)! Az esetleges közös leutazást, szállás közös szervezését is tervezni lehetne.

 

 

4. Következő versenyek

 

Csak lehetőség, amiből ki-ki kedve szerint választ.

A Balaton-kör és Fertő-tó kerülésre is egyre többen gyűlünk, drukkolótábor is.

 

És akinek nem lenne programja június 30-ra, az jöjjön Visegrádra Zsoltnak drukkolni és rendezőnek a tereptriatlonra.

 

Írta: Adminisztrátor Hírlevél | 2007-07-11 16:10

2007. június 3.

14. Olimpiai K&H Maraton Váltó (Kossuth tér)

futás

Budapest

5. 25.

www.futanet.hu/verseny/2007/kh_mvalto/fr_khmvalto.html

2007. június 3.

TT sprint távú triatlon verseny

triatlon

Tiszaújváros

5. 25.

www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirastiszujvaros070602.htm

2007. június 9.

Triatlon Diákolimpia Budapesti döntő

triatlon

Budapest

6. 6.

www.bptriatlon.hu

2007. június 9-10.

Crosskovácsi MTB Maraton MK

kerékpár

Nagykovácsi

5. 31.

www.crosskovacsi.hu

2007. június 10.

Budapest 10 Futógála

futás

Budapest

6. 3.

www.futanet.hu/verseny/2007/tizkm/fr_tiz.html

2007. június 16.

Kékes Csúcsfutás

futás

Mátrafüred

6. 8.

www.futanet.hu/verseny/2007/kekes/fr_kekes.html

2007. június 16.

TT sprint távú triatlon verseny

triatlon

Baja

6. 9.

www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirasbaja.pdf

2007. június 21-24.

Balatonkör

f. vagy k.

Balatonaliga

6. 17.

www.zoldgomb.hu/html/tartalom.php?lang=hun&oldal=evesProgram

2007. június 23-24.

Kőszeg MTB Maraton MK

kerékpár

Kőszeg

6. 10.

www.pannonmaraton.hu

2007. június 24.

Triatlon Diákolimpia Országos döntő

triatlon

Lakitelek

6. 18.

www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirastdodlakitelek.htm

2007. június 30.

X2S tereptriatlon

triatlon

Visegrád

6. 20.

www.3x2s.hu/dev/index.php?option=com_content&task=view&id=702&Itemid=181

2007. július 1.

VIII. Duna maraton MTB

kerékpár

Visegrád

6. 16.

www.dunamaraton.hu

2007. július 7.

Hogyan lehetek tag? /Gyakran ismételt kérdések/
Triatlon felkészülés
Ironman
Fórum

P & N Alliance