1. hírlevél

1. Polythlon Hirlevel 2007. április 5.

Tartalom:

  • futóedzés
  • belépés és licence
  • Olimpiai Ötpróba gyalogtúra-beszámoló
  • kerékpár-verseny beszámoló
  • legközelebbi versenyek (Kérjük küldjetek beszámolókat, híreket a Hírlevélhez!)

{mospagebreak title=Futóedzés} 

Futóedzés

(kedd, csütörtök 17.30-19.30-ig - BEAC-pálya, XI.k. Bogdánfy u. 10. - találkozó az öltözõk elõtt)

 

Eleddig két közös edzésen voltunk. A múlt héten csütörtökön - bemelegítés után - felfutottunk a Gellért-hegyre (persze kétszer, mert úgy még jobb!), de lehetett választani síkfutást is a Duna-parton. Az edzés második felében lépcsõztünk - mindenkinek testre szabott mennyiségben. Végül a nyújtás-lazítás zárta az edzést, illetve a legfiatalabbak egy kicsit fociztak is.

 

Kedden Zsolt szerint létszámrekordot döntöttünk az ELTE triatlonozás új évezredi történetében: épp egy tucatnyian jöttünk össze. A három lány és a kilenc fiú kemény résztávozással nézett szembe, de mindenki helytállt a saját távjain. Futottunk 6-8x800-at mindegyiket azonos (erõs) tempóban, köztük 2 perc pihenõkkel, majd 6x100 következett maximális intenzitással. A bemelegítés és a nyújtás-lazítás sem maradt el, természetesen.

 

A mai edzésre is 17.30-kor találkozunk, kérünk mindenkit (beleértve magunkat is), hogy lehetõség szerint ne késsetek. Ha vki csak késõbb tud ideérni, mindenképpen jelezze elõtte.

{mospagebreak title=Belépés és licenc}

Belépés és licenc

(A mai edzésre Ditte hoz Belépési nyilatkozatokat!)

Aki a Polythlonba belépne, egy Belépési Nyilatkozatot kell csupán kitölteni, és ha befizeti a tagdíjat (500 Ft/hó - javaslom, hogy a negyedévenkénti fizetést az egyszerûség kedéért), kiállítjuk a tagsági igazolványt. Azok számára, akik nem ELTE-sek, ez mindenképpen szükséges a BEAC-pálya és öltözõk/zuhanyzó használatához.

 

A Magyar Triatlon Szövetség által rendezett versenyeken az MTSz honlapja szerint kötelezõ licencet kiváltani, ugyanakkor szóbeli tájékoztatásuk szerint a most hétvégi versenyen (Somogyszilen) lehetséges ún. „szabadidõsként” is részt venni, ami csak annyiban különbözik, hogy a versenyeket összesítõ országos ranglistára nem kerül fel. Természetesen az Olimpiai Ötpróba rendezvényeihez - beleértve az általunk is szervezett április 30-i Évadnyitót a Margitszigeten - nincs szükség licencre.

 

Aki úgy dönt, hogy kiváltja a licencet, az az MTSz honlapjáról letöltheti a Versenyengedély-kérõ lapot, amit kitöltve, sportorvossal lepecsételtetve kell a BEAC elnökével aláíratni, majd beköldeni az MTSz-be. További részletek ezzel kapcsolatban Preznánszky Ditténél (30/336-8488), s ha többen szeretnétek ilyet, tudunk segíteni a közös aláíratásban és beküldésben is.

{mospagebreak title=Ötpróba} 

Beszámoló az Olimpiai Ötpróba Békásmegyer-Csobánka útvonalon tett teljesítmény túráról

A nevezetes esemény április 23-án zajlott, gyönyörûszép, szinte nyáriasan meleg vasárnap. A BEAC akkorra már hivatalosan megalakult Triatlon szakosztálya máris 7 fõvel képviseltette magát, nevezetesen Horváth Ákos, Kocsonya András, akik mindketten a 30 km-es távot teljesítették, és Székely Mózes, Gellért, Benedek, Kolos, Ditte; mi öten a 15 km-t mertük bevállalni egy komoly hasfájásos kórház-járás után. Jómagam anyai aggódásom ellenére bevontam Kolost a döntésbe, aki megsúgta, hogy a vasárnapi bon-bon matiné helyett inkább túrázna. Így lett.

 

Rögtön a túra elején tettünk egy kis „ismerd meg környezeted” kitérõt, és a Templom utcát felülrõl is megcsodáltuk. Aztán meglett a Kõbányai útba torkolló pont és innen már egyértelmûen vezetett a pálya. Ez 10 perc veszteséget jelentett az elõre 3 órásra tervezett menetben.

Még alig értünk az erdõbe, már érkezett valaki a hegytetõ felõl futva! Ekkor már 11 óra elmúlt, töprengtünk hát, hogy õ vajon már a 30 km végén jár-e. Az elsõ ellenõrzési ponton azonban megtudtuk, hogy visszafelé még csak a 7 km-es távból jöttek indulók.

 

Az elõzõ napi esõs, hideg idõ után hihetetlennek tûnt ez a meleg. Az út végig gyönyörûnek bizonyult. Mindenfelé pattantak a bimbók, volt olyan versenyzõ is, aki idõnként szünetet tartott, hogy lencsevégre kapjon egy-egy csodálatos, éppen nyíladozó virágot, vagy kis állatot. Hegynek felfelé kellemes útszakaszt jártunk be, néha erõsen emlékeztetett a táj a ciprusi Olympos hegy tûlevéllel borított, ritkás fenyveseihez. A második ellenõrzõ pont után ketté vált a 15 és a 30 km-es táv pályája, itt volt egyben a 7 km fordítója is. Ekkor lefelé vettük az utunkat, bokáig ingoványba süllyedve, csúszkálva, szökellve, néha egyik láb a csapás egyik peremén, másik a másikon. Lefelé galoppozva elhagytunk egy Nordic Walkingos párt, majd a fordító felé, Csobánka határában egy szûk ösvényen szembetaláltuk magunkat egy igen népes, zömében gyerekekbõl álló csapattal. Itt úgy lehetett csak elférni, ha valamelyikünk felpréselte magát a tüskés bokrok közé, a másik pedig hatalmas sárnehezékkel a talpán cuppogott tova. Néhány dupla Lutzot és trippla-leszúrtat bravúrosan megúsztunk (pedig a Mûjégen egész télen ezeket gyakoroltuk!) megérkeztünk a fordítóhoz, ahol egy nagyon kedves szervezõ nemcsak pecsétet adott a menetlevélre, de teával, vízzel, keksszel és almával is kínált minket.

 

Felfrissülve visszaindultunk, elõször a sárdagasztóban, aztán szárazabb lett a talaj, úgyhogy a cipõ többlet súlya lassan lepergett. Már csak egy ellenõrzõ pontot kellett megtalálni, ahonnan viszont végig lefelé tartott az út, így futásba lendültünk. Egy-egy szurdok szélén nézgelõdõ kiránduló ugyan megakasztotta a tempót, de nem jelentõsen. És a gravitáció gyõzött: a fáradtság ellenére jól esett lefelé iramodni.

 

Innen ugyan egyedül kellett megküzdenem az eltévedés árnyékával, mert a négy fiú igen rövid idõ alatt a háta mögött hagyott, a mûúthoz vezetõ nagy lejtõ tetején még láttam a túloldalon a kondenzcsíkukat, amint befordultak a nyaralók közé. Az elsõ ipszilon-keresztezõdésnél el is bizonytalanodtam, de szerencsére volt térerõ és így útmutatás alapján már abban a meggyõzõdésben folytattam a cél felé az utam, hogy jó utcán indultam el (utcanévtáblák sehol), ami igaz is volt egy rövid szakaszig, de aztán valahogy a Kõbányai útra értem ki, tehát nagyobb részt tettem meg betonon, autók között (forgalom azért nem volt vészes), mint kellett volna, de ezzel a kis kerülõvel együtt még mindig 3 óra alatt sikerült megtennem a távot (azért a panelek között már rohantam, mint az õrült, hogy belül legyek a 3 órán!).

 

A célban addigra már célkapu is várt, zsíros kenyér, frissítõ, és az ajándék-csomag (benne egy doboz cerbonával, ami aztán otthon igen gyorsan elfogyott). Ráadásul a fiúk dupla pontot kaptak, mert a 15 km-es távon bizonyos kor alatt kétszer annyi pont jár (így több esélyük van megnyerni a sapkát, vagy a hátizsákot, amelyek nagyobb pontszámnál érhetõk csak el).

 

Jó lenne legközelebb többen együtt elindulni (merõ “önzetlenségbõl” írom, hátha visszafelé nem kell majd egyedül haladnom).

Ditte

{mospagebreak title=Budapest Bajnokság}

A Polythlon Klub elsõ versenyeredményei - beszámoló a Budapest Bajnokság kerékpáros idõfutamról

A verõfényes elsõ áprilisi reggelen végül négyen indultunk el a most megalakult ELTE-BEAC Polythlon-Triatlon Klub képviseletében - mindannyian elsõ alkalommal! Sajnos egy ütközésben megsérült bringa, illetve egy verseny elõtti defekt két fõvel csökkentette a lehetséges résztvevõink számát. A bolondok napján megrendezett "Kerékvár-Békás idõfutam" a hivatalos kerékpáros versenysorozat része, azonban szerencsére csak 18 km-t kell teljesíteni, és sok valódi amatõr is benevez erre a jó hangulatú, pörgõs eseményre.

 

Stílszerûen (és igazi amatõrként) kerékpárral indultunk el, a Batthyány térrõl HÉV-vel mentünk Szentendréig, onnan pedig ismét tekerve a starthoz, Tahitótfalu határáig. Itt persze kiderült, hogy a defekt miatt lekéstük a szigorúan percenként beosztott indulást, és csak a legfiatalabb, Kolos ért oda a kijelölt idõpontban. Õ pedig - a versenyben talán legifjabbként, de mindenképpen - egyetlen volt, aki nem versenybicajjal vágott neki a távnak, hanem egy mezei montival. Viszont a kisebb szél - és a még ki sem pihent kiutazás - ellenére, becsülettel teljesítette.

 

Benedeknek és Gellértnek (késésünk miatt) sokat kellett várni az indulásra, és ugyan idén eleddig nem edzettek, mégis mindketten 39 percen belül, kiválóan teljesítették a távot. Közel 29 km/h-s átlagot mentek, azaz csaknem teljesítették a Zsolt által célul kitûzött 30-at. Benedek ráadásul csak 1:15-tel maradt le a dobogóról. Gratulálunk!

 

A seniorok között Székely Mózes a 32 induló között a tisztes 25. helyen végzett, és jól szerepelt frissen beszerzett bringája is - a tesztet mindenesetre kibírta. Egyértelmû, hogy ezen a távon fél óra alá kell kerülni, de sajnos az elsõ tízbe csak 28 percnél jobb idõvel lehetne bejutni. Az idõeredmények és helyezések az alábbiak lettek:

Székely Kolos    51:57   (6. hely)
Székely Benedek   38:13   (4. hely)
Székely Gellért   37:32   (6. hely)
Székely Mózes   30:45 (25. hely)

 

A következõ idõmérõ futamon remélem már többen leszünk a Polythlon színeiben, és tovább emeljük az igazi amatõr szintet és részvételt!!

diespiter

{mospagebreak title=Versenyek} 

Legközelebbi versenyek:

április 7. Somogyszil - sprint távú (5km futás, 20km bicaj, 2,5km futás) duatlon ranglista verseny

http://www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiirassszil070407.htm

április 15. Debrecen Maraton (távok: maraton, 20km, 10km, 3,5km + váltó!!) még lehet regiszrálni

http://www.oxigenklub.hu/maraton.aspx

áprillis 15. Budapest - Olimpiai Ötpróba futás (Nánási út 60.)

http://www.zoldgomb.hu

április 22. Budapest - Viviccitta Városvédõ futás (távok: 3,6km, 6,5km, 12km)

http://www.futanet.hu/verseny/2007/vivicitta/fr_vivicitta.html

áprillis 29. Budapest, Batthyány tér - rövid távú (10/40/5) duatlon OB

http://www.zalaszam.hu/triatlon/vnaptar2007/kiiras0429bp.htm

ez a verseny egyben a gyõri VB Age Group futamának válogatója is

http://www.bptriatlon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=67

áprillis 30. Budapest, Margitsziget - Olimpiai Ötpróba ELTE Triatlon Bajnokság

http://www.5proba.hu

Írta: Adminisztrátor Hírlevél | 2007-04-05 02:00
P & N Alliance